Sezóna husacích hodov je konečne tu. Vieme, v ktorých mestách zažiješ husaciu nirvánu

Pečená hus, víno a atmosféra.


Keď sa dni skracujú a rána začínajú hmlou, je jasné, že prichádza jeseň. Niekto sa na ňu teší kvôli sviežemu vzduchu, iný kvôli prechádzkam pomedzi farebné stromy. No existuje ešte jeden dôvod, prečo toto ročné obdobie miluje veľa Slovákov – a nie, nie je to len víno.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Jeseň má svoj špecifický „food vibe“, ktorý neoklameš. Niečo, čo vonia po korení, rozmaríne, zemiakových plackách a tradíciách. A keď sa tieto chute spoja s dobrým vínom, domácou atmosférou a troškou histórie, vznikne zážitok, na ktorý len tak nezabudneš.

Ak nevieš, kam sa vybrať, aby si zažil niečo skutočne špeciálne, máme pre teba niekoľko tipov. A garantujeme ti – tvoje chuťové bunky zažijú nepoznaný zážitok. Téme sa venoval portál Plní elánu.

Slovenský Grob: Husacia Mekka

Keď sa spomenú husacie hody, takmer každému napadne Slovenský Grob. Táto obec sa stala symbolom husaciny na Slovensku a nie je to náhoda. Tradícia tu siaha až do 30. rokov minulého storočia, kedy miestne gazdiné začali piecť husi v hlinených pekáčoch na chlebe.

Výsledok? Dokonalá chrumkavá koža, šťavnaté mäso a vôňa, ktorú by si chcel zavrieť do sviečky. Dnes sem chodia ľudia nielen z celého Slovenska, ale aj z Rakúska, Nemecka či Česka. Každý, kto chce zažiť husaciu nirvánu, má Grob na zozname.

Rust v Rakúsku: Víno, husi a historické kulisy

Len kúsok za hranicami sa nachádza rakúske mestečko Rust, ktoré si zamiluješ nielen kvôli vínu, ale aj kvôli husacím slávnostiam. Festival husí a vína tu nie je len o jedle – je to celá udalosť, ktorá ti ukáže, ako môže vyzerať jeseň, keď sa vieš zabaviť a najesť naraz.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mesto má krásne historické uličky, vinice, pivničky a k tomu nechutne dobré menu plné regionálnych špecialít. Ak miluješ kombináciu kvalitného vína, folklóru a gastronomických pôžitkov, Rust ťa dostane.

Shutterstock

Uherské Hradiště a Kroměříž: Svätomartinské sviatky na český spôsob

Na Morave to počas jesene tiež žije. V Uherskom Hradišti sa každý rok koná podujatie s názvom Žehnanie Svätomartinského vína, kde sa snúbi víno s husacinou v tom najlepšom svetle. Ľudia sem prichádzajú v krojoch, pijú mladé víno a prejedajú sa tak, ako by zajtra nemalo prísť.

Podobne to vyzerá aj v Kroměříži, kde sa k husacine pridávajú aj zabíjačkové špeciality a tradičné trhy. Celé to korunuje sprievod svätého Martina na bielom koni, ktorý tomu všetkému dodáva príjemný retro rozmer.

Mohlo by ťa zaujímať:

Navštívili sme jednu z najúspešnejších reštaurácií zo šou Na nože. Za jedlo sme zaplatili takmer 50 eur. Stálo to za to?

Chceš jesenný zážitok? Vymeň Netflix za husacinu

Ak si ešte nezažil poriadne husacie hody, je možno najvyšší čas to napraviť. Nejde len o jedlo, ale o celú atmosféru, vône, tradície a zážitky, ktoré s tým prichádzajú.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Či už ťa láka Grob, Rust alebo moravské vinice, na jeseň máš jedinečnú šancu spojiť výlet s kulinárskym pôžitkom. A ten býva, úprimne, často lepší než akýkoľvek wellness.


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné