10 slovenských jedál, ktoré cudzinci nechápu, ale my ich milujeme

Kto na Slovensku by nemiloval tresku?


Slovenská kuchyňa má svoje nezameniteľné čaro. Je sýta, poctivá a úzko spätá s tradíciami. Kým my na mnohé chute nedáme dopustiť, cudzinci ich často nechápu alebo nad nimi krútia nosom. Niektoré kombinácie pôsobia na prvý pohľad zvláštne – sladké rezance so slaninou, buchty ako hlavné jedlo či treska v majonéze predávaná v plastovej vaničke. To, čo my považujeme za úplne normálne, môže byť pre niekoho z inej krajiny gastronomický šok.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Je to však práve táto rozmanitosť, ktorá robí slovenskú kuchyňu výnimočnou. Naše jedlá odzrkadľujú históriu, prostredie aj vynaliezavosť ľudí, ktorí si vedeli poradiť s tým, čo mali doma. Jednoduché suroviny sa menili na sýte recepty, ktoré prežili celé generácie. A aj keď niektoré z nich pôsobia prekvapivo alebo dokonca bizarne, pre Slovákov sú synonymom domova a nostalgie.

Pozrime sa na desať najdivnejších jedál, ktoré Slováci milujú a ktoré by určite prekvapili nejedného zahraničného návštevníka.

Chlieb s masťou a cibuľou

Pre nás klasika, pre turistov šok. Silná cibuľa, bravčová masť a trocha soli – kombinácia, ktorá vonia detstvom aj zabíjačkou.

Treska v majonéze

Niekde luxusná ryba, u nás najznámejší šalát v plastovej vaničke. Slováci ju milujú s rožkom alebo žemľou, hoci pre cudzincov pôsobí dosť zvláštne.

Divoká ako Treska, rebelský ako Kofola: Ktorá slovenská pochúťka vystihuje tvoju povahu?

Mohlo by ťa zaujímať:

Divoká ako Treska, rebelský ako Kofola: Ktorá slovenská pochúťka vystihuje tvoju povahu?

Gazdovské kombinácie na chlebe

Slováci si potrpia na kreatívne obložené krajce – napríklad saláma, vajce natvrdo a kyslá uhorka v jednom. Pre cudzincov je to chaos, pre nás tradícia.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ovocné knedle ako hlavné jedlo

Sladké ako dezert, no u nás bežný obed. Marhuľové, slivkové či tvarohové knedle sú dôkazom, že sladké jedlo patrí aj na obedový stôl.

Držková polievka

Silná, aromatická a poriadne špecifická. Nie každý sa odváži, no držková má verných fanúšikov, ktorí nedajú dopustiť na jej jedinečnú chuť.

10 slovenských jedál, ktoré cudzinci nechápu, ale my ich milujeme
Shutterstock

Tvarohové rezance so slaninou

Kombinácia sladkého a slaného, ktorá cudzincom často nedáva zmysel. U nás je to však obľúbená klasika – tvaroh, cukor a navrch opečená slanina.

Hrianky s cesnakom

Jednoduché jedlo, ktoré prekvapuje intenzitou. Natretý cesnak na horúcom chlebe rozvoniava na celé okolie a Slováci ho zbožňujú.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Parené buchty

Pre väčšinu sveta je to sladký dezert, u nás hlavné jedlo. Obrovská nadýchaná buchta plná lekváru s kopou maku alebo kakaa preliata prepraženým maslom patrí k našim ikonickým chuťovkám.

10 slovenských jedál, ktoré cudzinci nechápu, ale my ich milujeme
Shutterstock

Škvarková nátierka

Pre cudzincov tuková bomba, pre nás delikatesa. Na čerstvom chlebe s kyslou uhorkou chutí ako spomienka na zimy u starých rodičov.

Vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou

V iných krajinách sa karfiol podáva varený alebo grilovaný, u nás sa z neho stala ikonická vyprážaná klasika. Obalený v strúhanke, podávaný s tatárskou omáčkou a zemiakmi pôsobí na cudzincov netradične, no Slováci ho považujú za jedno z najlepších jedál školských jedální aj domácich kuchýň.

  1. Ktoré z týchto jedál by si nikdy nedal cudzincom ochutnať?

    1. Treska v majonéze
    2. Držková polievka
    3. Tvarohové rezance so slaninou
    4. Vyprážaný karfiól
    5. Všetko by som im ponúkol
    12 hlas(y/ov)
    Share Your Result

Tagy:
REKLAMA
Veronika Kislan
Som Veronika Kislan (predtým Kužmová) z východu Slovenska a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a získala vydavateľskú prax, pričom mojím snom je raz zeditovať knihu, ktorá získa Nobelovu cenu.Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som si potom mohla dopriať svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť – jesť. Mojím cieľom je prinášať čitateľom zaujímavý a inšpiratívny obsah.
Najčítanejšie
Podobné