Slovenská kuchyňa má svoje nezameniteľné čaro. Je sýta, poctivá a úzko spätá s tradíciami. Kým my na mnohé chute nedáme dopustiť, cudzinci ich často nechápu alebo nad nimi krútia nosom. Niektoré kombinácie pôsobia na prvý pohľad zvláštne – sladké rezance so slaninou, buchty ako hlavné jedlo či treska v majonéze predávaná v plastovej vaničke. To, čo my považujeme za úplne normálne, môže byť pre niekoho z inej krajiny gastronomický šok.
Je to však práve táto rozmanitosť, ktorá robí slovenskú kuchyňu výnimočnou. Naše jedlá odzrkadľujú históriu, prostredie aj vynaliezavosť ľudí, ktorí si vedeli poradiť s tým, čo mali doma. Jednoduché suroviny sa menili na sýte recepty, ktoré prežili celé generácie. A aj keď niektoré z nich pôsobia prekvapivo alebo dokonca bizarne, pre Slovákov sú synonymom domova a nostalgie.
Pozrime sa na desať najdivnejších jedál, ktoré Slováci milujú a ktoré by určite prekvapili nejedného zahraničného návštevníka.
Chlieb s masťou a cibuľou
Pre nás klasika, pre turistov šok. Silná cibuľa, bravčová masť a trocha soli – kombinácia, ktorá vonia detstvom aj zabíjačkou.
Treska v majonéze
Niekde luxusná ryba, u nás najznámejší šalát v plastovej vaničke. Slováci ju milujú s rožkom alebo žemľou, hoci pre cudzincov pôsobí dosť zvláštne.
Gazdovské kombinácie na chlebe
Slováci si potrpia na kreatívne obložené krajce – napríklad saláma, vajce natvrdo a kyslá uhorka v jednom. Pre cudzincov je to chaos, pre nás tradícia.
Ovocné knedle ako hlavné jedlo
Sladké ako dezert, no u nás bežný obed. Marhuľové, slivkové či tvarohové knedle sú dôkazom, že sladké jedlo patrí aj na obedový stôl.
Držková polievka
Silná, aromatická a poriadne špecifická. Nie každý sa odváži, no držková má verných fanúšikov, ktorí nedajú dopustiť na jej jedinečnú chuť.

Tvarohové rezance so slaninou
Kombinácia sladkého a slaného, ktorá cudzincom často nedáva zmysel. U nás je to však obľúbená klasika – tvaroh, cukor a navrch opečená slanina.
Hrianky s cesnakom
Jednoduché jedlo, ktoré prekvapuje intenzitou. Natretý cesnak na horúcom chlebe rozvoniava na celé okolie a Slováci ho zbožňujú.
Parené buchty
Pre väčšinu sveta je to sladký dezert, u nás hlavné jedlo. Obrovská nadýchaná buchta plná lekváru s kopou maku alebo kakaa preliata prepraženým maslom patrí k našim ikonickým chuťovkám.

Škvarková nátierka
Pre cudzincov tuková bomba, pre nás delikatesa. Na čerstvom chlebe s kyslou uhorkou chutí ako spomienka na zimy u starých rodičov.
Vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou
V iných krajinách sa karfiol podáva varený alebo grilovaný, u nás sa z neho stala ikonická vyprážaná klasika. Obalený v strúhanke, podávaný s tatárskou omáčkou a zemiakmi pôsobí na cudzincov netradične, no Slováci ho považujú za jedno z najlepších jedál školských jedální aj domácich kuchýň.