Aj ty máš tendenciu spálené jedlo okamžite hodiť do koša? Určite nie si jediný, avšak možno by si tento zvyk mal prehodnotiť. Vôbec sa ti totiž nemusí vyplatiť, ako píšu aj portály Info.sk aj New York Post. To, že sa človeku v kuchyni niečo pripáli, je bežná vec a netreba z toho robiť tragédiu. Iste sa sem-tam stáva aj ostrieľaným šéfkuchárom. Ide síce o nepríjemnosť, ktorá môže pokaziť príjemný večer, ale pokiaľ sa niekto vareniu či pečeniu pravidelne venuje, zrejme sa týmto momentom nevyhne. V takom prípade proste stačí hodiť nepodarený pokrm do koša a vybavené. Alebo snáď nie?
Ako sa však vyjadrila istá Američanka menom Ally, ktorá už viac ako dekádu pôsobí ako hasička, takéto konanie by mohlo mať nepríjemné následky. Uviedla to vo videu na TikToku, ktoré sa medzitým stalo virálnym. Ally v ňom reagovala na video inej používateľky, ktorá v ňom svoj spálený koláč rovno hodila do koša.
Spálené jedlo v koši predstavuje riziko
Práve to ale podľa Ally nemala robiť. Priblížila, že mladá žena si chcela zohriať koláč, ale v mikrovlnke ho namiesto dvadsiatich sekúnd zohrievala celé dve minúty. Výsledkom tak bola spálenina, ktorá logicky skončila v koši. Ale stalo sa tak až príliš rýchlo. „Ak máte spálené jedlo, nehádžte ho do odpadkového koša, kým na bezpečnom mieste nevychladne,“ zdôraznila Ally. Najlepšie je podľa nej spálené jedlo uložiť do drezu či na sporák a počkať, kým vychladne.
Pokiaľ totiž hodíš nedávno spálené jedlo do koša, môžeš riskovať vznik požiaru. „Požiar nevzniká len z plameňov, stačí niečo horúce,“ dodáva Ally. „Keď spálite jedlo, dochádza k prehriatiu a vo vnútri čiernych spálených častí jedla môžu byť malé uhlíky, ako v ohnisku.“ Dodala, že odpadkové koše obsahujú plno predmetov, ktoré sa môžu od spáleného jedla vznietiť. A ani sa nenazdáš a v byte máš raz-dva požiar. Iste uznáš, že to predstavuje oveľa väčšiu nepríjemnosť, než spálená večera…

„Je to naozaj nebezpečné, takže nevyhadzujeme do koša veci, ktoré dymia,“ zdôraznila Ally. Pri prvom náznaku dymu treba okamžite vypnúť spotrebiče a zatvoriť dvierka mikrovlnky alebo rúry. Následne treba počkať, kým spotrebič prestane dymiť a až potom jedlo vytiahnuť. Následne ho treba odložiť niekam do bezpečia a nechať vychladnúť.
Predsa len, istota je istota a asi nikto nechce riskovať, že namiesto relaxu pri obede či večeri bude musieť volať hasičský zbor. Preto sa nenechaj ovládnuť emóciami, keď sa ti niečo pripáli a nepodarený pokrm radšej obratom do koša nehádž.