Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 7.10.2024
sk
Eliška
, Elisa
cz
Justýna
, Justina, Justin

Riziko hospitalizácie pri omikrone môže byť až o dve tretiny nižšie v porovnaní s delta variantom

Je potrebné brať do úvahy i skutočnosť, že omikron sa šíri oveľa rýchlejšie ako delta.


Nový variant koronavírusu omikron môže byť skutočne miernejší ako delta. Naznačujú to dve nové štúdie, ktoré uskutočnili britskí vedci.

Experti z Imperial College London v Anglicku skúmali riziká hospitalizácie v prípade nákazy variantom omikron. Zistili, že ľudia infikovaní týmto variantom majú asi o 20 % nižšiu pravdepodobnosť, že budú musieť ísť do nemocnice, ako tí, ktorí sú nakazení delta variantom, a zároveň o 40 % menšiu pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní na jednu alebo viac nocí.

Táto analýza vychádzala zo všetkých prípadov ochorenia COVID-19, ktoré v prvej polovici decembra zachytili PCR testy v Anglicku. Bolo to dovedna 56-tisíc prípadov variantu omikron a 269-tisíc prípadov variantu delta.

Shutterstock

Ďalšia samostatná štúdia vedcov z University of Edinburgh a ďalších odborníkov zo Škótska zasa naznačuje, že riziko hospitalizácie bolo o dve tretiny menšie pri omikrone ako pri delte. Táto štúdia však poukázala na to, že takmer 24-tisíc prípadov variantu omikron v Škótsku bolo prevažne medzi mladšími dospelými od 20 do 39 rokov. U mladších ľudí je omnoho menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie závažný priebeh ochorenia COVID-19.

Aj údaje z Juhoafrickej republiky (JAR), kde tento variant prvý raz identifikovali, naznačujú, že omikron by mohol byť miernejší. Salim Abdool Karim, klinický epidemiológ infekčných chorôb v JAR, začiatkom tohto týždňa povedal, že počet hospitalizovaných bol v prípade variantu omikron omnoho nižší ako pri delte.

Vedci však zdôrazňujú, že je potrebné brať do úvahy i skutočnosť, že omikron sa šíri oveľa rýchlejšie ako delta a obrovské množstvo infekcií tak stále môže prevalcovať nemocnice.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.