Nápoj z vesmíru. Japonská firma chce vyrábať saké na Mesiaci

Ambiciózny plán už prebieha.


Známy japonský nápoj saké sa už možno čoskoro bude vyrábať na Mesiaci! Spoločnosť Dassai tento ambiciózny projekt oznámila na svojich webových stránkach. Ako informuje aj portál Aktuálně, spolupracovať na ňom bude s vesmírnou agentúrou JAXA a Mitsubishi Heavy Industries. Samozrejme, saké by sa na Mesiaci pripravovalo až v dobe, keď by ho osídlili ľudia. To by sa podľa firmy Dassai mohlo podariť v 40. rokoch 21. storočia. Projekt odštartoval minulý rok, pričom podľa pôvodného plánu by chcela firma Dassai pripraviť saké na Mesiaci v roku 2050.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

„Ak sa ľudské osídlenie na Mesiaci stane v 40. rokoch 21. storočia realitou, veríme, že alkoholický nápoj sa stane neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a dodá farbu dlhodobému zážitku na Mesiaci,“ píše Dassai na svojom webe. „Hrozno je surovina, ktorá obsahuje vysoký obsah vody, čo zvyšuje jeho hmotnosť. Naproti tomu ryža, surovina na výrobu saké, je ľahká, a preto sa ľahšie prepravuje na Mesiac. Predstavujeme si, že v budúcnosti na výrobu saké Dassai priamo na lunárnom povrchu použijeme ryžu a vodu, o ktorej sa predpokladá, že sa na Mesiaci nachádza. Dúfame, že sa Dassai stane súčasťou každodenného života ľudí žijúcich na Mesiaci,“ uvádzajú.

Určite si prečítaj:

Našich susedov zasiahlo v noci zemetrasenie. Ľudí vytrhlo zo spánku, pocítili sme ho aj na Slovensku

Dôkladná príprava je základ

Pravdaže, variť saké vo vesmíre nie je žiadna malina, takže sa na to firma chce poriadne pripraviť. Skúšobná príprava nápoja má prebehnúť v japonskom experimentálnom module Kibo na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v simulovanom prostredí mesačnej gravitácie. Dodajme, že gravitácia na Mesiaci je zhruba šesťkrát nižšia než na Zemi. Je teda otázkou, ako by sa na ňom saké mohlo vyrábať. Gravitácia by totiž mohla narušiť kvasinky, nehovoriac už o tom, že samotná výroba saké je pomerne náročná. Vyžaduje si totiž nielen riadené kvasenie, ale aj adekvátny tlak a presnú teplotu.

saké, Japonsko, vesmír, fakty a zaujímavosti, zahraničie, Mesiac
Shutterstock

Dassai však chce svoj plán doviesť do úspešného konca. Len v týchto dňoch, konkrétne 21. októbra, totiž do vesmíru vyslala suroviny potrebné na výrobu obľúbeného nápoja. Hneď ako dorazia na vesmírnu stanicu, astronauti sa pokúsia k surovinám pridať vodu. Na Zemi medzitým budú pracovníci monitorovať priebeh fermentácie, koncentráciu a hladinu alkoholu. Cieľom je dosiahnuť objem alkoholu v hodnote 15 % v priebehu 10 dní. Fermentovaná zmes bude následne zmrazená a uložená na obežnej dráhe, kde bude čakať na svoj návrat na Zem.

Po návrate budú polovicu zmesi skúmať experti, no a druhá sa využije na výrobu saké. To následne pôjde do regulérneho predaja a stáť bude mastnú sumičku 110 miliónov jenov, čiže približne 625 240 eur. Japonskí podnikatelia očividne premýšľajú niekoľko krokov pred ostatnými a svoje aktivity už začínajú prispôsobovať osídľovaniu vesmíru. Uvidíme, či sa ich smelé plány podarí naplniť.


Tagy:
REKLAMA
Dušan Šutarík
Vyštudoval som Vysokú školu múzických umení v Bratislave a venujem sa prevažne filmovým a seriálovým témam. Informujem o novinkách v slovenských kinách aj na streamovacích platformách a prinášam zaujímavosti zo sveta filmov a seriálov.Občas píšem aj o aktualitách, technológiách alebo virálnych správach. Vo voľnom čase sa venujem písaniu poézie. Ak máte nápad na článok alebo tip, napíšte mi na dusan.sutarik@gmail.com
Najčítanejšie
Podobné