Slovenka Lili o cateringu v lietadlách: Pripravujeme menu aj pre Emirates, obsahuje najkvalitnejšie suroviny

Lili nám porozprávala o svojej netradičnej práci a priblížila, ako sa dostáva jedlo na palubu lietadiel.


Letecký priemysel nie je len o lietaní, ale aj o precíznej organizácii, detailoch a dokonalom servise – a práve v tom vyniká Lili, ktorú sme oslovili na rozhovor o jej fascinujúcej kariére v zákulisí letectva. Svoju cestu odštartovala v roku 2018 štúdiom leteckej dopravy na ČVUT v Prahe a už počas školy sa ponorila do sveta business aviation, kde sa starala o klientov súkromných letov – od podpisu zmluvy až po zabezpečenie luxusného cateringu.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Dnes pôsobí v spoločnosti ALPHA FLIGHT a.s. v Prahe, ktorá dodáva catering pre aerolínie ako Emirates, Etihad, Korean Air či Air Canada. Ako členka obchodného oddelenia sa venuje komunikácii s aerolinkami, prezentácii menu a príprave detailných galley plánov – akýchsi máp paluby lietadla, ktoré určujú, kde bude počas letu uložené jedlo, nápoje či cateringové vozíky. Lili nám priblížila, ako to celé funguje za oponou a čo všetko sa musí zosúladiť, aby pasažieri na palube dostali svoj obed včas, s úsmevom – a bez turbulencií v kuchyni.

Ako presne sa nazýva tvoja pozícia a čo je náplňou tvojej práce?

Pracujem na obchodnom oddelení ako referentka obchodu. Mám na starosti komunikáciu priamo s aerolíniami. Napríklad som zodpovedná za zaistenie cateringu pre spoločnosti Flydubai, Asiana Airlines a počas letnej sezóny som komunikovala s Air Canadou, ktorá lietala na trase Praha – Toronto. Keď sa nová aerolinka rozhodne operovať lety z Prahy, kontaktuje nás a zapájame sa do tzv. tender procesu.

To znamená, že aerolinka nám pošle svoje požiadavky na menu počas letu a my im pripravíme menu prezentáciu, kde môžu zhodnotiť kvalitu jedla a naše schopnosti. Zároveň im ukážeme náš areál, aby videli studenú a teplú kuchyňu, oddelenie vybavenia, sklady a podobne.

Ak sa spoločnosť rozhodne, že jej lety budeme zabezpečovať my, prichádza na rad tvorba menu. Letecká spoločnosť si vyberie menu buď už počas prezentácie, alebo na ďalšom stretnutí. Závisí to od počtu servisov a rotácií. Rotácia znamená, že menu sa po určitom období obmieňa. Niektoré spoločnosti ho menia po troch mesiacoch, iné každý mesiac. Mojou úlohou je pripraviť špecifikáciu každého jedla pre výrobu (popis) a nastaviť pomery naloženia pre daný typ lietadla a triedu.

Keď aerolinka pošle galley plán, pripravujem rozpis vozíkov a jednotiek (také boxy na palube), kde sa dané jedlo a nápoje ukladajú, ako aj rozpis vybavenia. Tieto materiály následne odovzdávam kolegom, všetko im vysvetlím a dohliadam na prvé lety, aby boli správne pripravené a naložené. Od prvého letu udržiavam s klientom priebežnú komunikáciu a riešim prípadné reporty či podnety.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
ilustračné fotky respondentky
Keďže pracuješ priamo s jedlom určeným do lietadiel, musíš mať skvelý prehľad o tom, čo sa vlastne podáva na palube rôznych aeroliniek. Aké najlepšie jedlo si videla alebo jedla a, naopak, ktoré nebolo dobré?

Keďže sa u nás jedlá priamo varia, máme prehľad o tom, čo ktorá aerolinka podáva. Mala som možnosť ich aj ochutnať. Nie je jednoduché povedať, ktoré mi chutilo najviac. Každá krajina má svoje chute. Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. Spoločnosti, ktoré lietajú do Pekingu či Taipeiu, majú na palube výber zo západnej (nám známejšej) aj východnej kuchyne. Ja osobne by som siahla po dobrom mäse, zatiaľ čo ázijskí cestujúci si viac pochutnajú na ich tradičných jedlách. Bryndzové halušky sa síce na palube nepodávajú, ale po dobrom – vepřo, knedlo, zelo – by som určite siahla.

Pracuješ len na zemi alebo aj v lietadle? Si v kontakte s posádkou?

Väčšinu času trávim v kancelárii, no rada zájdem raz za čas aj na palubu. V kontakte som najmä so zástupcami spoločností. S posádkou sa stretávam pri prvom lete, keď sa idem pozrieť, ako prebieha odovzdanie cateringu, alebo ak dôjde k nejakej situácii, ktorú treba riešiť priamo na palube.

Ako vás vníma palubný personál?

Myslím si, že náš tím supervízorov, ktorí odovzdávajú catering palubnému personálu, je vnímaný veľmi pozitívne. Samozrejme, záleží aj na tom, koho na palube stretnete. Každý môže mať lepší alebo horší deň. Ja osobne som sa zatiaľ s negatívnou skúsenosťou nestretla. Pred mesiacom som letela služobne do Dubaja na školenie a počas letu som zašla za posádkou, aby som si overila, či je všetko s cateringom v poriadku a či neprišli nejaké sťažnosti. Posádka bola veľmi milá a povedala mi, že catering od nás je vždy skvelý. To ma potešilo.

ilustračné fotky respondentky
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
Čo ťa na tejto práci najviac baví?

Najviac ma baví spoznávanie, ako jednotlivé aerolinky fungujú a komunikujú. Inak prebieha spolupráca so západnými a inak s východnými spoločnosťami. Zároveň aj to, že na úplnom začiatku som ja tá osoba, ktorá o tej aerolinke vie všetko, teda kam sa čo dáva. Veľmi príjemné je vždy stretnutie so zástupcami jednotlivých spoločností počas prezentácie a aj to, že následne si vás už pamätajú a radi vás vidia.

Ako sa líši jedlo v nízkonákladových a v prémiových spoločnostiach?

Primárnym cieľom nízkonákladových spoločností je poskytnúť službu prepravy, teda dostať cestujúcich z bodu A do bodu B. To sa, samozrejme, odráža aj na cateringu, kde u nízkonákladových dopravcov je možnosť tzv. BOB (Buy on Board) – teda možnosť zakúpiť si jedlo počas letu, kde sa väčšinou ponúkajú bagety, panini, nápoje a podobne.

Na druhej strane sú prémioví dopravcovia, ktorí sa okrem samotnej prepravy zameriavajú aj na doplnkové služby. Príkladom môže byť práve gastronomický zážitok v oblakoch, ktorý je už väčšinou zahrnutý v cene letenky. Pod týmto zážitkom si môžete predstaviť menu pripravené z najkvalitnejších surovín, ako je čerstvé ovocie, kvalitný grilovaný steak či ryba zo škandinávskej oblasti, a to spolu s pohárom dobrého vína.

Shutterstock (ilu)

Tagy:
REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné