Krupicovú kašu si si varil celý život zle. Väčšina ľudí robí pri jej príprave túto zásadnú chybu

Takto bude tvoja krupicová kaša jemná a lahodná.


Pripraviť dokonale hladkú a krémovú krupicovú kašu nemusí byť žiadna veda. Stačí dodržať správny pomer ingrediencií, nepreháňať to s odhadom „od oka“ a využiť jednoduchý trik, ktorý eliminuje hrčky takmer na nulu. Vďaka nemu bude kaša rovnomerne rozvarená, jemná a nadýchaná, bez nutnosti neustáleho miešania. Navyše si ju môžete pripraviť presne podľa svojej chuti – jemnejšiu alebo hustejšiu, s maslom, cukrom, škoricou či kakaom a dopriať tak sebe aj celej rodine lahodný raňajkový alebo desiatový zážitok.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

1. Množstvá rozhodujú

Najväčšia chyba pri príprave krupicovej kaše je odhad „od oka“, píše SITA. Každý naberá inak, a tak štyri lyžice u vás môžu znamenať úplne iné množstvo. Spoľahlivejšie je preto krupicu odvážiť – základný pomer je 40 g krupice na 0,5 l mlieka. Pri tomto množstve dosiahnete ideálnu konzistenciu – kaša nebude ani príliš hustá, ani riedka.

2. Ingrediencie a ich správny pomer

Na prípravu krémovej krupicovej kaše budete potrebovať jeden liter mlieka, 80 gramov detskej krupice, štipku soli a jednu lyžicu masla.

3. Trik na hladkú kašu – napučanie krupice

Aby sa krupica nerozpadla do hrudiek, skúste ju najskôr napučať. Krupicu vložte do misky a zalejte ju polovicou mlieka, potom ju nechajte odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu. Po napučaní pekne zväčší svoj objem a pri varení sa rozvarí rovnomerne, čo zaručí hladkú, krémovú kašu bez potreby neustáleho miešania.

4. Postup varenia

Najprv si pripravte krupicu tak, že ju nasypete do menšej misky a zalejete približne polovicou mlieka. Nechajte ju odpočívať v chladničke aspoň hodinu, aby napučala a pri varení sa nespravili na hrudky. Medzitým si zvyšok mlieka zohrejte v hrnci na sporáku, až kým nezačne jemne vrieť. Keď je mlieko pripravené, pridajte napučanú krupicu a dôkladne ju miešajte, aby sa spojila s horúcim mliekom rovnomerne.

Po zmiešaní znížte teplotu a nechajte kašu jemne bublať asi päť minút – počas tejto doby sa zahustí a získa príjemnú krémovú konzistenciu, pričom sa nepripáli. Na konci do kaše vmiešajte lyžicu masla, ktoré jej dodá ešte viac jemnosti a bohatú chuť. Hotovú kašu potom môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Takto pripravená krupicová kaša je jemná, nadýchaná a pripravená potešiť celú rodinu – ideálna na raňajky, desiatu či sladkú večeru.

Shutterstock

Tajomstvo dokonalej praženice

Praženica, podobne ako krupicová kaša, je obľúbeným teplým jedlom na raňajky. Môže sa zdať, že ide o veľmi jednoduché jedlo a jeho príprava nie je zložitá, no aj tu sa dá pochybiť. Na internete koluje množstvo videí a tipov, ktoré sľubujú „praženicovú extázu“. My ti prinášame overený postup, ktorý používajú svetoznámi šéfkuchári ako Gordon Ramsay alebo Jamie Oliver.

Praženica nie je len o vajciach a soli. Jemne dochutená smotanou, štipkou údenej papriky alebo dokonca kvapkou minerálky môže získať úplne nový rozmer. Veľký vplyv na výsledok má aj samotná technika prípravy – dôležité je napríklad začať na studenej panvici namiesto horúcej, to môže výrazne ovplyvniť nadýchanosť a jemnosť výslednej kaše. S pár trikmi a správnym postupom si môžeš vychutnať praženicu ako z reštaurácie. Viac sa dozvieš v našom článku nižšie.

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí

Mohlo by ťa zaujímať:

Tajomstvo dokonalej praženice: Takto ju pripravujú svetoví šéfkuchári, najdôležitejší je tento krok


Tagy:
REKLAMA
Redakcia
Redakcia EMEFKA je tím skúsených redaktorov, autorov a kreatívcov, ktorí denne prinášajú zábavný, inšpiratívny a aktuálny obsah zo sveta popkultúry, lifestyle a spoločenského diania. Naši autori dbajú na kvalitu, overovanie faktov a originalitu, aby čitateľom poskytli spoľahlivé a pútavé články, ktoré si získali tisíce fanúšikov po celom Slovensku.
Najčítanejšie
Podobné