Vianoce sa nezadržateľne blížia a s nimi sú, samozrejme, späté aj vianočné trhy. Hlavné mestá po Európe sa každý rok snažia prilákať čo najviac ľudí širokým výberom sortimentu, atrakciami či výzdobou – a Bratislava nie je výnimkou.
Dnes, teda vo štvrtok 27. novembra o 10:00, konečne na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí otvorili predajcovia svoje stánky a my sme boli pri tom. Stačilo nám však pár minút na to, aby sme veľmi rýchlo pochopili, že inflácia sa tvrdo podpísala aj na nich. Ak sa budeš chcieť dobre najesť, tvoja peňaženka to pocíti.
Spravili sme pre teba prehľad cien jedál (niektoré sme aj ochutnali) či alkoholu a vyspovedali sme niekoľkých návštevníkov. Prekvapilo nás, koľko turistov z európskych krajín či dokonca zo zámoria sme na mieste stretli. Okrem toho, že zhodnotili slovenské jedlá, porovnali aj ceny s ďalšími krajinami.

Ochutnali sme podpecník za 9 eur
Časy, keď Slovákmi obľúbená cigánska pečienka stála 5 alebo 6 eur, sú už zrejme definitívne preč. Na vianočných trhoch v Bratislave za túto pochúťku zaplatíš aspoň 8,50 až 10 eur (v rovnakých cenách nájdeš aj jaterničky alebo grilovaný hermelín/oštiepok). Domáca klobása ťa vyjde aj 12 eur a lacné nie sú ani párance – najviac druhov nájdeš za 9,50 eura.

Poplamúch alebo podpecník ťa vyjde najmenej 7,49 eura, pričom za takzvaný Poplamúch B.R.U.T.A.L zaplatíš 8,99 eur. Keďže nás tento názov zaujal, rozhodli sme sa jedlo vyskúšať. Veľkosť nás spočiatku mierne zneistila, ale chuť a sýtosť vďaka rozmanitým ingredienciám všetky pochybnosti pochovala. Bolo to fakt výborné.

Pizza, cestoviny aj lokša s dubajskou čokoládou
Narazili sme aj na taliansku kuchyňu – za 350 gramový kúsok pizze zaplatíš 5 až 8 eur. Cestoviny ťa vyjdú 7,5 eura. Najlacnejšími jedlami sú na bratislavských trhoch štandardne lokše na rôzne spôsoby. Pri rôznych stánkoch zaplatíš za rôznu veľkosť a príchute od 2,50 po 7 eur (v tejto cene nájdeš lokšu s údajnou dubajskou čokoládou).

My sme vyskúšali lokšu plnenú Nutellou posypanú mandľami a síce bola na pohľad veľmi tenká, chutila fantasticky. Stála 3,50 eura. V rovnakej cene nájdeš inak na trhoch napríklad aj štrúdľu. Medzi veľmi prijateľnými cenami sme našli prekvapivo aj langoš. Najmenej ťa vyjde 4 eurá (iba s cesnakom), najviac 8 eur.

Na trhoch ťa, samozrejme, čakajú aj polievky. Za kapustnicu dáš, podľa toho pri ktorom stánku sa zastavíš, 6 alebo 7 eur, za držkovú 5 eur. V plus mínus rovnakej sume nájdeš aj tradičný slovenský demikát, fazuľovicu s klobáskou, kurací vývar alebo dokonca vegánsku polievku z červenej šošovice.

Koľko dáš za turbo punč?
Ceny vareného vína či punču sa pohybujú pri rôznych stánkoch vo veľmi podobných sumách – za dve deci dáš prevažne 3,50 eura. Medovina stojí najmenej 4 eurá. Ak ti klasický punč nestačí a chceš sa rýchlejšie „dostať do nálady“, môžeš si kúpiť aj turbo punč.

Bude však pochopiteľne drahší – dve deci ťa vyjdú aspoň 5,50 eura. Čo sa týka nealko nápojov, napríklad za dve deci čaju (z čerstvej mäty alebo zázvoru) zaplatíš 3 eurá a jedno deci horúcej čokolády stojí 3,50 eura. Treba tiež pripomenúť, že pri kúpe akéhokoľvek nápoja dostaneš vratný pohár v hodnote 2 eur.

Stretli sme Španielov aj Rakúšanov
Na mieste sme dopoludnia našli prevažne turistov. Začuli sme češtinu, maďarčinu, nemčinu, angličtinu, ale aj španielčinu. Zastavili sme sa teda pri skupinke Španielov. Prezradili nám, že pochádzajú z Barcelony a do Bratislavy prišli iba na deň. Predtým preskúmali Budapešť, kde síce trhy ešte nezačali, ale ceny podobných jedál sú vraj v Bratislave lacnejšie.

Opísali aj to, v čom sa trhy v Katalánsku líšia od tých našich. „V Barcelone trhy vyzerajú trochu inak, nenájdeš tam také jedlá, pričom tu na Slovensku človek nájde aj viac umeleckých, ručne vyrobených vecí.“ Bratislavské trhy si vraj partia Španielov užíva a plánuje ísť čoskoro aj do Viedne. Narazili sme aj na pár, ktorý práve odtiaľ dorazil do nášho hlavného mesta a rezolútne potvrdil to, čo asi každý tuší – vo Viedni sú trhy oveľa drahšie.
Slovenské jedlá prišli ochutnať aj turisti z Indie, Malajzie či USA
Slovenské pochutiny si užíval aj mladý pár z ďalekej Malajzie. Keďže bratislavské trhy boli prvé, ktoré zaľúbenci zatiaľ navštívili, nevedeli ešte príliš porovnať ceny s inými krajinami, ale sumy v stánkoch im vyslovene drahé neprišli. Jedlo je tu podľa nich fajn a vyzdvihli aj atmosféru mesta.

Ďalší turisti, na ktorých sme narazili, pochádzali z Indie, pričom vraj žijú v Poľsku. Práve v porovnaní s našimi susedmi sú vraj ceny veľmi dobré. V Bratislave sa im inak veľmi páči, najviac ich zaujala architektúra. Najväčšie prekvapenie bolo, že sme natrafili aj na manželov z Ameriky, konkrétne z Washingtonu D.C.
Trhy si vraj užívajú plnými dúškami a zatiaľ sú spokojní: „Jedlo je tu úžasné. Práve sme dojedli štrúdľu. V Bratislave sme prvýkrát a veľmi sa nám tu páči. Mesto sme si ihneď zamilovali, cítime sa tu príjemne. Prešli sme sa centrom, boli sme sa pozrieť na hrad Devín.“ Pochvaľovali si aj ceny. Aj oni jednoznačne povedali, že v porovnaní s Viedňou je Bratislava veľmi lacná.

Okrem turistov sme na trhoch našli aj potulujúcich sa tínedžerov, ktorí však nevyzerali, že si chcú niečo kúpiť. Skôr len zvedavo pozerali na ponuky jedál. Pre pobavenie, jedno dievča, ktoré prešlo okolo, veľavravne zhodnotilo ceny v stánkoch: „Ja chcem radšej lacný mekáč.“ Je teda asi jasné, čo preferujú „chudobní“ študenti.





















