Američania majú za sebou Deň vďakyvzdania, o pár týždňov sú tu Vianoce. Toto sú dni, keď je v kuchyniach poriadne rušno a mnohí ľudia sa usilujú pripraviť čo najdokonalejšiu verziu obľúbených a tradičných jedál. V súvislosti s tým sa médiá upozorňujú na recepty vytvorené umelou inteligenciou.
Žiaľ, nehovorí sa o nich v pozitívnom svetle. Práve naopak, sú to väčšinou varovania. Mnoho ľudí má negatívnu skúsenosť s receptami z dielne umelej inteligencie. Nielen že sú často neprehľadné, alebo je ich výsledok nechutný, niekedy obsahujú aj chybné inštrukcie s potenciálom ublížiť ľudskému zdraviu.
Umelá stupidita
Už minulý rok BBC upozorňovala na hrozné omyly, ktorých sa umelá inteligencia dopúšťa. Ako príklad uvádza tip od Googlu, ktorý hovorí, že ak ti z pizze padá syr, mal by si si ho prilepiť lepidlom. Tento omyl vznikol preto, lebo AI čerpala zo satirického webu. Umelá inteligencia je zjavne ako ten kamarát, ktorý nedokáže identifikovať, že vtip je vtip a všetko berie vážne.
Web Gizmodo vysvetľuje, že mnohé tieto omyly a nedorozumenia nastávajú kvôli tomu, že ľudia sa pri vyhľadávaní spoliehajú na AI zhrnutie, ktoré sa zobrazuje nad výsledkami hľadania. Google AI nie vždy správne interpretuje text alebo niečo jednoducho domotá. Ak sa o jej rady opieraš pri varení, výsledkom môže byť gastronomická katastrofa.
Ďalším negatívom AI zhrnutí, ktoré Gizmodo spomína, je pokles návštevnosti webov. Ak sa držíme témy varenia, v praxi to znamená, že niekto udržiava web o varení a pravidelne naň pridáva recepty, avšak nechodia mu tam takmer žiadni ľudia, pretože väčšina si len prezrie (často chybné) AI zhrnutie. Web tak prichádza o príjmy z reklám – pokles návštevnosti môže byť až 80 %.

Generovanie AI receptov
Pokiaľ máš z nejakého dôvodu záujem o AI recept, vždy ti ho môže nejaký model ako Chat GPT vygenerovať na počkanie. Takto vytvorené recepty boli už veľakrát testované novinármi či postavené do súboja so skutočnými receptami skutočných kuchárov.
Vo všeobecnosti nie sú veľmi pôsobivé. Keď sa pozrieme na články či príspevky na fórach a sociálnych sieťach, väčšinou sú ľudia z AI receptov sklamaní. Často sú zlé, prinajlepšom priemerné. Opakovane spomínaným problémom sú nepresné či neúplne inštrukcie.
Zaplavili internet
Ak by sa AI-generované recepty objavovali len vtedy, keď o to niekto sám požiada voľaktorý model umelej inteligencie, nebolo by to až také zlé. Problémom je však to, že generované kulinárske ohavnosti sa bežne objavujú na sociálnych sieťach – napríklad na Facebooku sa môžeme stretnúť so stránkami, ktoré nezdieľajú nič iné ako recepty, ktoré vytvorila umelá inteligencia.
Ako sa píše na webe Sify, tieto recepty sú zvyčajne sprevádzané obrázkami takisto generovanými umelou inteligenciou. Samozrejme, aj ilustrácie sú často rovnako nedokonalé ako inštrukcie plné chýb, vynechaných krokov a úplných nezmyslov. Príprava jedál je oblasť, kde chyby môžu znamenať aj ujmu na zdraví a preto AI generované recepty predstavujú riziko pre ľudské zdravie.
Zdravotné riziko
Áno, AI recepty môžu byť aj nebezpečné. Hoci niektoré úlety ako spomínaná pizza s lepidlom znejú všetkým príčetným ľuďom ako zlý nápad, niektoré halucinácie AI nemusia byť až také očividné. Týka sa to predovšetkým nesprávne uvedenej dĺžky prípravy pokrmu. Niekto, kto nemá dosť skúseností v kuchyni si nemusí všimnúť, že niečo nesedí.
Bloomberg sa spojil s foodblogerkou Eb Gargano, ktorá si všimla jednu veľmi negatívnu vec – oproti minulosti jej stránka Easy Peasy Foodie nezaznamenáva výrazný nárast návštevnosti pred dôležitými sviatkami. Vinu za to kladie Google AI zhrnutiam, ktoré nielen znižujú návštevnosť webu, ale sú aj chybné.
Podľa Eb je jej recept na tortu, ktorá sa podľa jej inštrukcií má piecť hodinu a pol nesprávne interpretovaný umelou inteligenciou – Google AI zhrnutie uvádza, že torta sa má piecť tri až štyri hodiny. Výsledkom takéhoto snaženia nemôže byť nič iné ako spálená torta a plný byt dymu, ktorý zdraviu rozhodne neprispieva.
Keď to niekde AI prestrelí s dĺžkou prípravy, niekde inde môže byť uvedená doba naopak prikrátka. Je to veľmi nebezpečné hlavne čo sa týka mäsa, pretože konzumácia nedostatočne tepelne upraveného mäsa prináša so sebou množstvo vážnych zdravotných rizík ako napríklad bakteriálne infekcie či parazitárne ochorenia.

Čo robiť?
Keďže rizikové AI-generované recepty zaplavili internet, človek si musí dávať poriadny pozor na to, aby sa im vyhol. Ako na to? Pokiaľ recepty hľadáme na internete, veľmi nám pomôže, ak hľadáme také, ktoré boli uverejnené aspoň pred štyrmi rokmi – AI obsahu bolo v tom čase na internete málo.
Takisto nie je na škodu namiesto spontánneho googlenia uprednostniť overené zdroje a dlhodobo sledovať stránky či blogy, ktorým jednoducho dôverujeme. Zdroje, pri ktorých vieme, že sa za nimi neskrýva umelá inteligencia.
Pri objavovaní nových receptov sa nemusíme spoliehať len na digitálny svet. Kuchárskych kníh sú plné kníhkupectvá, antikvariáty, bazáry aj burzy. Takisto nie je na škodu vymieňať si overené recepty s priateľmi či so známymi. Možno je konečne ten čas spýtať sa babky ako vlastne robí tú svoju fantastickú bábovku…





















