Vianočná chyba, ktorú robíme roky: Prečo biele vlákna na mandarínkach nikdy neodstraňovať

Oranžové mesiačiky skrývajú mnohé tajomstvá.


S príchodom decembra sa naše domácnosti zaplnia typickou vianočnou arómou, ktorú spája sladká, intenzívna vôňa mandarínok. Tieto citrusy, symbolizujúce zimu a rodinnú pohodu, miznú zo stolov rýchlejšie ako akékoľvek pečivo. Hoci si užívame ich osviežujúcu sladkú chuť, väčšina z nás prehliada jeden kľúčový detail a robí zbytočnú chybu, ktorou sa dobrovoľne pripravuje o cenné živiny a vlákninu, informuje web Slovazeny.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mandarínky nie sú len chutnou pochúťkou, ale sú koncentrovanou zásobárňou zdravia, ktorá je v chladných mesiacoch mimoriadne dôležitá. Sú plné silného vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre imunitu, beta-karoténu, vitamínov skupiny B a množstva flavonoidov, ktoré podporujú celkovú vitalitu. Práve vďaka týmto látkam by mali byť neoddeliteľnou súčasťou sviatočného jedálnička.

Mandarínky majú svoje tajomstvá

Uprostred sladkých oranžových mesiačikov sa však skrýva nenápadný biely povlak, malé vlákna či nitky, ktoré väčšina ľudí precízne odstraňuje. Panuje presvedčenie, že kazia textúru alebo chuť ovocia. Opak je však pravdou: tento biely povlak je jednou z najhodnotnejších častí celého citrusu. Jeho odborný názov je albedo.

Albedo nie je prítomné len v mandarínkach, ale nájdeme ho aj v pomarančoch, grepoch a citrónoch. Aj keď nevyzerá lákavo, predstavuje koncentrovanú zmes látok nevyhnutných pre zdravé trávenie. Ukrýva vysoké množstvo pektínov, silné flavonoidy, d-glukaran a najmä najvyššie množstvo rozpustnej vlákniny v celom plode.

Rozpustná vláknina a pektíny, ktoré albedo obsahuje, majú zásadný vplyv na naše zdravie. Táto kombinácia látok podporuje trávenie, stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím bráni náhlym energetickým výkyvom, posilňuje črevnú mikroflóru a zároveň pomáha znižovať cholesterol. Navyše pôsobí silne antioxidačne a chráni bunky pred oxidačným stresom. Tým, že albedo odstraňujeme, oberáme sa o prirodzený doplnok, ktorý je počas sviatočného prejedania mimoriadne vítaný.

Dve školy jedenia mandarínok

V spoločnosti existujú dve školy jedenia mandarínok: precízni „čističi“ a pragmatickí jedáci. Hoci sa rozdiel zdá byť zanedbateľný, len druhá skupina využíva plný potenciál ovocia. Konzumáciou albeda sa zabezpečuje rýchlejšie vstrebávanie kľúčových živín a predlžuje sa pocit sýtosti. Ak teda čistíš každý mesiačik „donaha“, pripravuješ sa o prírodnú pomoc, ktorá podporuje správnu peristaltiku čriev a efektívne pomáha telu spracovať cukry.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Okrem odstraňovania albeda robíme často ešte jednu zbytočnú chybu – nepremýšľame nad umývaním. Mandarínky jeme často na cestách, v práci alebo priamo pri stole. Sú transportované tisíce kilometrov a ich šupky sú ošetrené rôznymi látkami: ochrannými voskami, konzervačnými olejmi a fungicídmi, ktoré zabraňujú plesniam.

mandarinky

Mohlo by ťa zaujímať:

Mandarínková sezóna sa začína: Týmito jednoduchými trikmi odhalíš, či máš v rukách tú správnu

Tieto potenciálne škodlivé látky zostávajú na povrchu šupky. Pri šúpaní ich rukami prenesieme na dužinatý mesiačik, ktorý o pár sekúnd zjeme. Tým sa zvyšuje riziko alergických reakcií, podráždenia kože či zbytočného zaťaženia organizmu. Preto je nevyhnutné mandarínky vždy umyť pred olúpaním. Ideálne pod horúcou vodou, prípadne s použitím malého množstva čistiaceho prostriedku na riad, a následne dôkladne opláchnuť.

Ak teda chceš maximalizovať prínos mandarínok pre tvoje zdravie, osvoj si dva jednoduché návyky. Po prvé, vždy ovocie dôkladne umy, aby si eliminoval rezíduá z prepravy. Po druhé, prestaň odstraňovať biele vlákna albeda. Jedz ovocie prirodzene, tak, ako ho stvorila príroda. Týmto spôsobom si zaistíš nielen skvelú chuť, ale aj plnú dávku vlákniny, vitamínov a antioxidantov, ktoré ťa cez sviatky udržia vo forme.

Shutterstock

Tagy:
REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné