Toto sú podľa turistov najhoršie slovenské jedlá. Ktorý pokrm získal prvenstvo v nelichotivom rebríčku?

Tieto slovenské klasiky turistov neohúrili.


Jedlo je fascinujúcim zrkadlom kultúry, no to, čo je pre jedného národnou pýchou a nedeľnou tradíciou, môže byť pre druhého nočnou morou na tanieri. Renomovaný portál a gastro sprievodca TasteAtlas, ktorý zhromažďuje recenzie od tisícok cestovateľov a gastro-kritikov, pravidelne aktualizuje rebríček 100 najhoršie hodnotených jedál sveta. V rebríčku nájdeme aj české špeciality a svoj vlastný zoznam najhorších jedál má aj Slovensko.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo svetu chutí najmenej a ktoré naše domáce dobroty u cudzincov narážajú na vlnu nepochopenia.

Svetové bizarnosti: Keď vám jedlo hľadí do očí

V prvej desiatke najhoršie hodnotených jedál sveta dominujú severské krajiny a ich snaha o maximálne využitie surovín z minulosti.

  • Svið (Island): Absolútny víťaz rebríčka. Ide o rozpolenú a uvarenú ovčiu hlavu, zbavenú srsti. Hoci Islanďania na tento pokrm nedajú dopustiť, mnohých turistov odrádza fakt, že sa im ich večera doslova díva do očí.
  • Blodpalt a Blodplättar (Švédsko/Fínsko): Ide o knedličky alebo palacinky, ktorých kľúčovou ingredienciou je zvieracia krv. Výsledkom je tmavohnedá farba a chuť, ktorá nesadne každému.
  • Jellied Eels (Londýn): Huspenina z úhorov, ktorá vznikla v 18. storočí ako lacné jedlo pre chudobných. Ryba varená v bylinkách vytvorí vlastnú želatínu, ktorá po stuhnutí pripomína slaný rôsol.
  • Hon mhai (Thajsko): Vyprážané húsenice priadky morušovej. Sú síce plné bielkovín a chrumkavé, no ich mierne horkastá dochuť ich radí medzi najmenej obľúbené pochúťky.

V druhej polovici tohto rebríčka sa umiestnili české špeciality, ktoré poznajú aj Slováci. Na 52. mieste sa umiestnila chlebová polievka. Na 62. priečke karlovarský suchar a maslová pomazánka na 84. mieste.

Slovenské jedlá, ktoré pohoreli

Možno vás to prekvapí, no jedlá, ktoré my milujeme alebo považujeme za bežnú súčasť našich dní, svet hodnotí prekvapivo nízko. Tu sú slovenskí „hriešnici“ podľa nízkeho počtu hviezdičiek:

1. Smotanová nátierka (2,5 hviezdičky)

Naša klasika doplatila na legislatívu. Kedysi známa ako „pomazánkové maslo“, dnes musí kvôli nízkemu obsahu mliečneho tuku niesť názov nátierka alebo maslová pomazánka. Pre svetových kritikov ide zjavne o mätúci a málo výrazný produkt.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
Či chceš, či nechceš, musíš: Povianočné jedlá, ktoré Slováci jedia až do 30. decembra

Mohlo by ťa zaujímať:

Či chceš, či nechceš, musíš: Povianočné jedlá, ktoré Slováci jedia až do 30. decembra

2. Ryžový nákyp (3,0 hviezdičky)

Nočná mora niektorých školákov sa dostala aj do medzinárodného povedomia. Sladká ryža s ovocím a penou z bielkov sa v zahraničí zrejme len ťažko predáva ako plnohodnotné hlavné jedlo.

3. Medvedie labky (3,4 hviezdičky)

Hoci sú vianočným symbolom, pre cudzincov sú tieto orechové koláčiky v tvare labiek zrejme príliš suché alebo málo rafinované v porovnaní s inými európskymi dezertmi.

4. Fliačky s kapustou (3,6 hviezdičky)

Jednoduché spojenie cesta a skaramelizovanej kapusty, ktoré my milujeme, cudzinci asi často považujú za fádne a chuťovo nevyvážené.

5. Treska a Demikát (3,6 hviezdičky)

Zatiaľ čo pri treske je problémom zrejme kombinácia majonézy a octu, pri demikáte (bryndzovej polievke) narážame na známy fakt: bryndzu buď milujete, alebo nenávidíte. Jej silná aróma mnohých medzinárodných ochutnávačov jednoducho odstrašila.

Shutterstock
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

6. Karbanátky a Liptauer (3,6 hviezdičky)

Tieto univerzálne jedlá doplácajú na svoju „obyčajnosť“. Kým pre nás sú symbolom rýchlej večere, pre gastro-kritikov sú málo kreatívne.

V rebríčku sa tiež objavili strapačky, makovník či bratislavský rožok. Zdá sa, že naša kuchyňa postavená na kyslej kapuste, múke a poctivej bryndzi potrebuje od svetových gurmánov ešte trochu viac času na pochopenie. Hodnotenia na TasteAtlas však netreba brať ako záverečné slovo, ale skôr ako odraz globálnej popularity.


Tagy:
REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné