Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 28.3.2024
sk
Soňa
cz
Soňa
, Sonja, Sonia

V našom putovaní po jazykovej mape sveta teraz zaletíme až na samotný juhovýchod Ázie. Prostredníctvom tohto článku sa aspoň virtuálne prenesieme do ďalekého Vietnamu, aby sme sa dozvedeli čosi nové o miestnom jazyku.

Vietnamčina je krásny jazyk, ktorý má nespočetne veľa zaujímavostí. Niektorí básnici dokonca tvrdia, že vietnamčina je jazykom poézie. Zaujímavé, však? A my sa na pár ďalších lingvistických faktov teraz spolu pozrieme.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/ho-chi-minh-city-saigon-socialist-1227541864

1. Moderná vietnamčina je, podobne ako slovenčina či čeština, zapisovaná latinkou s rôznymi diakritickými znamienkami. V minulosti sa namiesto latinky používalo vietnamčine prispôsobené čínske písmo.

2. Slovnú zásobu vietnamčiny v minulosti výrazne ovplyvnila čínština a francúzština. Pôvodom čínske slová nájdeme vo vietnamčine hlavne v oblasti vedy, politiky a náboženstva, francúzske slová sa udomácnili skôr v oblasti módy a gastronómie. V súčasnosti vietnamčina preberá najviac nových slov z angličtiny.

3. Vietnamčina je oficiálne uznaný jazyk národnostnej menšiny v Českej republike. Podľa štatistiky z roku 2013 žilo na území Česka viac ako 60 000 obyvateľov, ktorých materským jazykom bola vietnamčina.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/prague-czech-republic-july-13-2017-676833541

4. Na Slovensku, hoci sa to tak možno nezdá, žije len približne 6000 Vietnamcov.

5. Vietnamčina patrí, vďaka vplyvu čínštiny, medzi tzv. tónové jazyky. To znamená, že tón, akým je slovo prednesené, má zásadnú rozlišovaciu funkciu. Slová, ktoré znejú úplne rovnako, ale majú iný význam, menia svoj tón prednesu. Vietnamčina má až 6 rôznych tónov. Jednoduché slovo ma mení svoj význam v jednotlivých tónoch takto:
• ma (vysoký rovný tón) – duch
• mà (klesavý tón) – ale
(stúpajúci tón) – líce
mả (klesavo stúpavý tón) – hrobka
(hlasivkovo stúpavý tón) – kôň alebo kód
mạ (priškrtený tón) – sadenica ryže

6. Neslávne známy tropický plod durian, ktorého zápach je taký odpudzujúci, že je na niektorých miestach zakázané ho prechovávať, sa pestuje v celej juhovýchodnej Ázii. Jeho vietnamský názov je sầu riêng, čo sa doslova prekladá ako osobný smútok.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/cantho-city-vietnam-december-20th-2019-1861244518

7. Vietnamčina je jediným oficiálnym úradným jazykom Vietnamu, hoci v krajine žije aj viac ako 50 iných menšín.

8. Vo vietnamčine neexistuje jeden výraz pre slovo „ty“. Existuje nemálo výrazov, ktoré sa menia v závislosti od veku, pohlavia a formálnosti komunikácie.

Ak sa chceš prihovoriť neznámemu mužovi, použiješ slová ako em (ak je mladší od teba), anh (ak je trochu starší od teba), chú (ak je ešte starší), bác (ak je výrazne starší) alebo ông (ak je omnoho starší od teba). 

Ak sa chceš prihovoriť neznámej žene, použiješ slová ako em (ak je mladšia od teba), chị (ak je trochu staršia od teba), (ak je ešte staršia), bác (ak je výrazne staršia) alebo(ak je omnoho staršia od teba).

Aj medzi rovesníkmi sa používajú početné výrazy, ktoré sa do slovenčiny prekladajú ako „ty“bạn, cậu, ầy alebo mày. 

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/crowded-tourists-traveling-hoi-night-street-1051934093

9. Dokonca aj na označenie 1. osoby jednotného čísla, čiže pre slovo „ja“, má vietnamčina hneď niekoľko výrazov – tôi, tui, mình, đây, tao, con, cháu, cô, dì, chú, bác, cậu, mợ, thím, ông, bà, ba či mẹ.

10. Vietnam sa po vietnamsky povie Việt Nam. Každá jedna slabika vo vietnamčine má svoj samostatný význam. Preto aj slová, pôvodne prevzaté z európskych jazykov, sa vo vietnamčine píšu slabikovane. Napríklad, z francúzštiny prevzaté slovo káva sa píše ako cà phê.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/rice-terrace-paddle-field-sunset-dawn-1488775688

Ďalšie zaujímavosti z iných cudzích jazykov nájdeš tu.


Patty

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.