Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Tvrdení o najrôznejších paranormálnych zážitkoch, duchoch a prízrakoch či únosoch mimozemšťanmi máme naozaj veľké množstvo. Ľudia na tieto príbehy reagujú rôzne. Jedna skupina im verí, ďalšia ich odpisuje ako očividné podvrhy, iní zase zastávajú neutrálne stanovisko.

Máme tu dokonca aj niekoľko samozvaných vyšetrovateľov paranormálnych javov, ktorí väčšinou tvrdia, že tieto javy sú skutočné. Ale aj medzi nimi nájdeme skeptikov, ktorí si myslia opak. Faktom je, že človek nie je úplne racionálny tvor a viera v duchov, démonov či prízraky je stará ako ľudstvo samo. Ako sa na tieto tvrdenia ale pozerajú vedci? A ako dokážu vysvetliť niektoré zdanlivo nadprirodzené javy?

Shutterstock

Prízraky a duchovia? Nie tak rýchlo

Nie je asi veľkým prekvapením, že moderná veda sa na otázky nadprirodzena, duchov či mimozemšťanov pozerá veľmi kriticky a skepticky. Všeobecný konsenzus hovorí, že nemáme ani len ten najmenší dôkaz, že duchovia či démoni existujú. Tvrdenia o nich majú korene v náboženských predstavách, folklóre, prípadne sú spôsobené halucináciami. Ohľadom mimozemšťanov je veda síce výraznejšie naklonená možnosti, že naozaj existujú, avšak odmieta, že by navštevovali Zem či dokonca unášali ľudí.

Ako ale vysvetľujú výpovede ľudí, ktorí tvrdia, že duchov videli či dokonca vyfotografovali, prípadne tých, ktorí sa podľa vlastných slov stali obeťami únosu mimozemšťanov? Vedci upozorňujú, že hoci tieto javy môžu pôsobiť nevysvetliteľne, vždy existuje racionálne vysvetlenie.

Shutterstock

Racionálne vysvetlenia

V prípade duchov do úvahy prichádza infrazvuk. Ide o zvuk na frekvencii, ktorú ľudské ucho nemôže počuť, ale napriek tomu má na telo silný vplyv. Vzniká napríklad pri seizmických vlnách, zemetraseniach, ale aj nízkofrekvenčných vibráciách rôznych strojov. Telo na infrazvuk reaguje výraznými a nevysvetliteľnými pocitmi strachu, úzkosti či paniky.

Podľa bádania vedca Vica Tandyho navyše infrazvuk rezonuje s očnými buľvami a vytvára v nich vibrácie. Výsledkom sú rôzne optické ilúzie. Ľudia si nemusia byť vedomí, že niečo v ich okolí spôsobuje infrazvuk, a môžu vidieť podivné priehľadné postavy, ktoré potom označia za duchov.

Do úvahy ale prichádza aj iné vysvetlenie, konkrétne vplyv elektromagnetického poľa. Zaujímavý experiment v tomto smere vykonal Michael Persinger. Ten jeho účastníkom dal na hlavu špeciálnu helmu, ktorá vytvárala elektromagnetické pole pôsobiace na mozog. Ľudia následkom toho videli prízraky, duchov či mali pocit, že v miestnosti je s nimi ďalšia neznáma osoba.

Shutterstock

Iní vedci ale tento experiment spochybnili. Uznali síce, že elektromagnetické pole môže takýmto spôsobom na ľudský mozog pôsobiť, ale zdôraznili, že existuje aj jednoduchšie vysvetlenie. Človek si jednoducho môže sám vsugerovať, že sa stal svedkom paranormálneho zážitku. Sugescia je často veľmi silná a dokáže vyvolať reakciu, ktorá prichádza samočinne a bez účasti vôle človeka.

V skratke povedané: ak by sme niekoho umiestnili na noc do opusteného domu a povedali by sme mu, že v ňom straší, je možné, že by nejakých duchov skutočne videl či počul. Ale nie preto, že by tam skutočne boli, proste preto, lebo si tieto predstavy na základe našej informácie vsugeroval. Treba ale povedať, že by tiež nemusel vidieť nič. Ľudia sú totiž náchylní k sugescii v rôznej miere.

Vedci dokonca v jednom experimente zistili, že práve sugescia je kľúčom k vysvetleniu drvivej väčšiny nadprirodzených zážitkov. Svoju rolu síce môže zohrať aj infrazvuk či elektromagnetické polia, ale často sa stalo, že hlásenia o duchoch prichádzali od ľudí, ktorí neboli týmto javom vystavení. Zistilo sa však, že sú oveľa viac náchylnejší k sugescii. Inokedy zase skúmania preukázali, že ľudia, ktorí duchov videli, trpeli nejakou psychickou chorobou a proste mali halucinácie.

Shutterstock

Desivé mimozemské únosy

Dobre, ale čo napríklad tvrdenia o únosoch mimozemšťanmi? Ľudia, ktorí ich podľa vlastných slov prežili, si často spomínali na to, že boli týmito bytosťami odvedení na lietajúci tanier, kde na nich boli vykonávané rôzne bolestivé pokusy. Vedci ale aj pre tieto tvrdenia majú vysvetlenie.

V prvom rade poukazujú na to, že hoci údajných prípadov únosov mimozemšťanmi máme pomerne veľa, nikto z unesených nebol schopný predložiť akýkoľvek dôkaz, že k nim naozaj došlo. Na ich telách sa nenašli žiadne známky po nejakých experimentoch, pripadne boli odhalené ako úmyselné samopoškodenie.

Odborníci sa prikláňajú k tomu, že tieto tvrdenia sú výsledkom spánkovej paralýzy. O nej sme ti už na EMEFKA priniesli aj samostatný článok. Spánková paralýza je veľmi nepríjemný (hoci neškodný) stav, počas ktorého sa organizmus človeka ocitá na polceste medzi snom a bdením. Uvedomuje si svoje okolie, ale cíti, že sa nemôže pohnúť. Časté sú tiež pocity tlaku na hrudi, sťažené dýchanie a hlavne obrovský strach. Ten je navyše spájaný aj so zvukovými či obrazovými halucináciami.

Shutterstock

Ľudia majú pocit, že v miestnosti je niekto cudzí, kto im chce ublížiť, ale môžu tiež vidieť rôzne démonické obludy či mimozemšťanov. Spánková paralýza väčšinou odznie sama od seba do niekoľkých minút, avšak pre ľudí ide o mimoriadne desivý zážitok. Halucinácie navyše pôsobia extrémne realisticky, takže človek môže ľahko prepadnúť dojmu, že sa stal účastníkom niečoho, čo sa vymyká nášmu chápaniu.

Halucinácie a hoaxy

Symptómy spánkovej paralýzy sú veľmi dobre známe psychológom aj psychiatrom a existujú aj viaceré spôsoby, ako ju potlačiť. Počas experimentov sa zistilo, že keď človek prežíva spánkovú paralýzu, je pravdepodobne výrazne aktívna amygdala, teda časť mozgu, ktorá vyhodnocuje zmyslové vnemy a spúšťa emocionálnu odozvu na ne.

Spánková paralýza bola v minulosti vnímaná ako prejav čarodejníckych praktík či démonických útokov. Zaujímavosťou je, že svedectvá ľudí, ktorí tvrdia, že boli unesení mimozemšťanmi, výrazne pripomínajú symptómy paralýzy. „Unesení“ často tvrdia, že sa nemohli hýbať, že videli pri svojej posteli podivné bytosti, mali pocit, že boli prenesení do lietajúceho taniera a pod.

Shutterstock

Pravdaže, máme tu aj prípady, v ktorých spánková paralýza nehrala rolu. Napríklad únos Travisa Waltona, ku ktorému údajne došlo v roku 1975. Waltonov únos mimozemšťanmi bol pozorovaný jeho šiestimi kolegami z práce. Samotný Walton zmizol na päť dní a po návrate tvrdil, že sa prebudil v mimozemskom tanieri.

Mimozemšťania ho ale neskôr vrátili na Zem. Celý prípad bol v roku 1993 aj sfilmovaný pod názvom Oheň na nebesiach. Odborníci a vedci sa však prikláňajú k názoru, že išlo o Waltonov úmyselný podvod. Ako hoaxy boli preukázané aj ďalšie podobné prípady.

Čítaj ďalej: Spánková paralýza je tou najdesivejšou nočnou morou


Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.