Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 23.10.2024
sk
Alojzia
cz
Teodor
, Theodor

Ruská ekonomika by mohla zažiť pád podobný ako v roku 1998

Investori sa vyhýbajú obchodovaniu s Ruskom.


Ruská ekonomika by mohla v dôsledku stupňujúcich sa sankcií a prerušenia exportu zažiť pád podobný jej kolapsu počas dlhovej krízy v krajine v roku 1998. Uviedli to v piatok analytici americkej spoločnosti JPMorgan na základe svojich výpočtov.

JPMorgan najnovšie očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska tento rok zníži o 7 % namiesto o 3,5 % v predchádzajúcej prognóze. A v súčasnom 1. štvrťroku predpovedá jeho pád o 10 % na sezónne upravenej ročnej báze, po ktorom bude nasledovať prepad o 35 % v nasledujúcich troch mesiacoch (apríl – jún).

Príjmy Moskvy z exportu sú narušené

„Sankcie zasiahnu ruskú ekonomiku, ktorá, ako sa zdá, smeruje k hlbokej recesii,“ napísali ekonómovia JPMorgan v poznámke pre klientov.

Sankcie uvalené na ruskú centrálnu banku spolu s odpojením veľkých bánk od globálneho medzibankového systému SWIFT vytvorili podľa JPMorgan prekážky pre schopnosť Ruska predávať ropu a plyn.

Profimedia

Naruší to príjmy Moskvy z exportu, pričom odliv kapitálu bude pravdepodobne okamžitý aj napriek veľkému prebytku bežného účtu. Import aj HDP sa prepadnú, dodali.

Neistota na globálnych trhoch s ropou

Invázia prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu rozpútala neistotu na globálnych trhoch s ropou, pričom investori sa vyhýbajú obchodovaniu s Ruskom, keďže USA a Západ sa ho snažia izolovať od finančných trhov. Obchodníci ponúkajú ruskú ropu s rekordnou zľavou v snahe prilákať kupujúcich.

Príjmy z ropy a zemného plynu v devízach predstavujú pre Rusko záchranné lano, pretože predaj a preprava energie z veľkej časti unikli priamym sankciám. Administratíva USA je zatiaľ stále proti zákazu dovozu ropy z Ruska, hoci čelí výzvam, aby viac potrestala Moskvu za inváziu na Ukrajinu.

Profimedia

Kurz rubľa klesá

Bezprecedentné reštrikcie namierené na ruskú centrálnu banku obmedzili jej schopnosť brániť rubeľ, ktorý už tento rok voči doláru klesol o viac ako 30 %. Strážcovia ruskej meny viac ako zdvojnásobili kľúčovú úrokovú sadzbu na 20 % a sprísnili kontrolu kapitálu. Sankcie podkopávajú dva piliere podporujúce stabilitu – „pevnosť“ devízových rezerv centrálnej banky a prebytok ruského bežného účtu, poznamenali analytici.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.

Zdroj: TASR


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.