Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

V nemeckom múzeu môžeme vidieť kostru „jednorožca“. Aký príbeh sa skrýva za týmto bizárom?

Snaha bola.


Návštevníci Prírodovedného múzea v Magdeburgu majú možnosť vidieť exponát, aký sa zrejme v žiadnom inom múzeu nenachádza. Týmto jedinečným kúskom je rekonštrukcia kostrových pozostatkov údajného jednorožca, ktorá vznikla už v 17. storočí.

Bez ohľadu na to, či na jednorožce veríš alebo nie, tvoja predstava o vzhľade bájneho živočícha sa zrejme nezhoduje s touto čudnou vecou, ktorá vyzerá ako kresba trojročného dieťaťa alebo zle zostavená hračka. Magdeburský jednorožec býva nazývaný „najhoršou rekonštrukciou kostných pozostatkov“.

Práca géniov?

Táto bizarná kostra nebola dielom dedinských bláznov. Práve naopak, na rozšírení modelu magdeburského jednorožca majú najväčší podiel muži, ktorí svojho času patrili k tým najbystrejším a najvzdelanejším hlavám Nemecka.

Gottfried Wilhelm Leibniz je známy ako polyhistor, teda človek, ktorý exceloval v mnohých náukach. Ovládal minimálne šesť jazykov a jeho najhodnotnejšie práce sa venujú oblasti matematiky a filozofie. Otto von Guericke bol predovšetkým fyzik, skúmajúci vákuum a vynálezca vákuovej pumpy.

Profimedia

Pôvodným autorom náčrtu kostry, na základe ktorého bol jednorožec zrekonštruovaný, bol astronóm Johannes Meyer, ktorý ho Leibnizovi zaslal spolu so svojimi poznámkami o štúdiu tohto zvieraťa.

Jaskyňa jednorožcov

Ak nájdeš kostrové pozostatky v jaskyni, ktorá sa volá Jaskyňa jednorožcov, zrejme budeš predpokladať, že ide o kosti jednorožcov. Celkom logické, nie? Rovnakým spôsobom uvažovala trojica vyššie menovaných mužov a aj mnoho ich vrstovníkov. Nemožno sa im čudovať.

Einhornhöhle sa nachádza v strednom Nemecku a ako nálezisko „kostí jednorožca“ bola známa minimálne od polovice 16. storočia. V okolí sa vo veľkom obchodovalo s pozostatkami jednorožcov, ktoré ľudia používali v medicíne.

Popularizátorom mýtu o Jaskyni jednorožcov sa stal von Guericke vďaka svojmu novinovému článku, v ktorom informoval o náleze kostí zvierat, ktoré považoval za jednorožce. Leibniz miesto sám preskúmal a výsledky svojho štúdia, spolu s oným nákresom kostry publikoval v knihe Protagaea.

Aká je pravda?

O niečo vedeckejšie výskumy, ktoré v Jaskyni jednorožcov prebiehali od druhej polovice 19. storočia, zistili, že „jednorožce“ sú v skutočnosti prehistorické nosorožce. Niektoré kosti zrejme pochádzajú aj od iných živočíchov. V jaskyni a v jej okolí sa našli pozostatky vyše 70 rozličných druhov.

Magdeburský jednorožec teda zostáva už len vtipnou pamiatkou, pripomínajúcou, že každý jeden vedný odbor vo svojich začiatkoch prinášal objavy, ktoré sú dnes na smiech. Ale veď práve to je skutočná podstata vedy – poučiť sa z chýb a nových objavov a naprávať chyby a nepresnosti staršieho poznania.

Nikdy neexistujúce zviera si ale dokázalo na internete získať kopec fanúšikov, ktorí mu venujú krásne kresbičky.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.