Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 30.9.2024
sk
Jarolím
cz
Jeroným
, Jeronym, Jarolím

Pripraviť sa, nezabiť sa, skáč! Tieto slová by mohli byť mottom toho, čo sa z roka na rok odohráva v bosnianskom mestečku Mostar. Mladí odvážlivci tu skáču z vyše 20-metrovej výšky do rieky Neretvy, aby predviedli svoju šikovnosť a zachovali stáročnú tradíciu.

Keď strela zničí všetko

Mesto Mostar leží v srdci Bosny a Hercegoviny. Návštevníkov upúta svojou dychberúcou krásou a bohatou históriou, ktorá je hmatateľná na každom kroku. Okrem nádhernej prírody a fascinujúcej architektúry je Mostar známy siahodlhou tradíciou skokov dospelosti a pohnutou históriou.

Neprehliadnuteľnou dominantou Mostaru je Stari mosti, dotvárajúci panorámu celého mesta. Historická pamiatka patrí neodmysliteľne k Mostaru ako Koloseum k Rímu. Po stáročia, od dokončenia stavby v roku 1566, most neplnil iba úžitkovú funkciu, ale bol symbolom spájania kultúr žijúcich v Mostare. V mieri tu žili moslimovia, kresťania, Chorváti a Srbi, až kým celú idylu nenarušila občianska vojna.

Shutterstock

V osudnom roku 1993 bol most zničený strelou z tanku. Padajúce kusy bieleho mramoru neboli len „architektonickou tragédiou“, ale zmenili doposiaľ pokojnú minulosť mestečka. Symbol Mostaru a niekdajší život sa z mesta načas vytratili. O štyri roky neskôr sa dali veci pomaly do pohybu a začali sa prvé rekonštrukčné práce. Mostarský most bol slávnostne dokončený v roku 2003 a 17. decembra 2005 bol zaradený aj na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Skáče sa už stáročia

Stari most v Mostare láka každý rok zvedavcov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť toto jedinečné dielo a vychutnať si atmosféru bosnianskeho mesta. Ďalšou skupinou ľudí, ktorí merajú kilometre do Mostaru, sú tí, ktorí si nechcú nechať ujsť medzinárodnú súťaž v extrémnych skokoch do vody. Most je preto dejiskom nezvyčajného podujatia, ktoré sa koná raz ročne, a to v lete. Pred očami domácich aj zahraničných divákov sa z mosta do studenej Neretvy vrhajú mladíci, aby zachovali takmer stáročnú tradíciu.

Predchodcom súčasnej súťaže boli mladícke skoky dospelosti. Prvé zmienky o skokoch odvážlivcov v Mostare siahajú do roku 1664, približne o storočie neskôr, ako most vystavili Osmani. Odvtedy sa v Mostare skákalo takmer nepretržite, až do chvíle, keď most padol za obeť vojny. S príchodom nového tisícročia a po rozsiahlej rekonštrukcii mosta sa podarilo obnoviť aj túto unikátnu tradíciu skokov do rieky.

Shutterstock

Zranenia sú samozrejmosťou

Ak chcú súťažiaci uspieť, musia zvládnuť dve disciplíny: skok nohami napred a skok hlavou napred. To, že súťaž nie je nič pre strachopudov, ale ozajstná skúška odvahy, dokazujú aj nasledujúce čísla. Most je vysoký viac ako 20 metrov a samotný skok trvá približne tri sekundy. Skokani pri zoskoku dosahujú priemernú rýchlosť 85 km/h. Na 0 km/h zabrzdia za menej ako jednu sekundu. Hĺbka rieky v mieste dopadu má najviac päť metrov.

Skoky do vody sú uchvacujúce a nebezpečné zároveň. Do ľadovej vody skáču súťažiaci zo samotného vrcholka mosta a neraz pritom riskujú vlastné životy. Výnimkou nie sú drobné zranenia, ťažšie zlomeniny a zriedka, žiaľ, aj nešťastné udalosti. Dôležité je preto ovládať techniku a veriť svojim skúsenostiam.

Chceš vidieť skok? Zaplať

Medzinárodná súťaž skokanov nie je jediným dňom v roku, keď je možné pozrieť si nezvyčajnú zábavku. Najmä počas letnej sezóny sa na moste premávajú profesionálni skokani, ktorí si zarábajú svojou odvahou a láskou k adrenalínu. Toto živé predstavenie je pre turistov vyhľadávanou atrakciou, a preto neváhajú zaplatiť.

Shutterstock

Okrem expertov na skoky do vody sa neraz nájdu odvážlivci aj medzi návštevníkmi mesta. Riziko pri skoku z mosta do rieky je však priveľké a zopár netrénovaných milovníkov adrenalínových zážitkov si z Mostaru odnieslo nielen magnetku, ale aj nepekné zranenie. Preceniť svoje sily sa preto neodporúča, rovnako ako vrhať sa bezhlavo do zradnej vody.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.