Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Takmer 90 percent spoločností vo svete už zaviedlo alebo uvažuje o zavedení práce na diaľku

Vyplýva to z globálneho prieskumu KPMG s názvom Current trends in remote working.


Požiadavky zamestnancov, nedostatok talentov na trhu práce, ako aj konkurenčná výhoda sú hlavnými dôvodmi, prečo už takmer 90 percent spoločností vo svete zaviedlo alebo uvažuje o zavedení práce na diaľku. Prvenstvo patrí telekomunikačnému a technologickému sektoru. Vyplýva to z z globálneho prieskumu KPMG s názvom Current trends in remote working.

Väčšina spoločností už zaviedla prácu na diaľku alebo o tom v súčasnosti uvažuje, čo naznačuje, že respondenti prieskumu KPMG sa na stratégiu práce pozerajú z dlhodobého hľadiska. V zavádzaní práce na diaľku do praxe vedie telekomunikačný a technologický sektor. Takmer dve tretiny spoločností z tohto sektora už prešli do fázy implementácie. Globálny priemer je pritom 37 percent.

Shutterstock

Hlavný dôvod, prečo zamestnávatelia zavádzajú možnosť pracovať na diaľku, je reakcia na požiadavky zamestnancov. Pre 21 percent sú najdôležitejšou motiváciou protipandemické obmedzenia. Ďalších 18 perecent respondentov tvrdí, že hlavnou príčinou je pozitívne vnímanie značky a priťahovanie nových talentov na trhu práce.

Spôsob vykonávania práce sa pod vplyvom rýchlych zmien nanovo buduje. Práca na diaľku sa podľa KPMG stane neoddeliteľnou súčasťou nášho sveta. Bude poskytovať väčšiu flexibilitu a virtuálne možnosti pre zamestnancov aj zamestnávateľov. Zamestnanci ocenia rovnováhu medzi profesionálnym a osobným životom a zamestnávatelia môžu ťažiť z rozšírených personálnych možností na pracovnom trhu, ako aj zo zníženej uhlíkovej stopy voči životnému prostrediu.

„Flexibilita, ktorá umožňovala zamestnancom pracovať na diaľku, tu bola aj pred pandémiou, nie je to nový fenomén. V súčasnosti sa však z nej stáva trend, ktorý spoločnosti aktívne integrujú a rozvíjajú. Navyše, vďaka digitálnej ekonomike a infraštruktúre môže byť práca na diaľku sprístupnená čoraz širšiemu okruhu zamestnancov. Tí vidia výhody najmä v tom, že sa môžu presťahovať aj do odľahlejších oblastí, prípadne pracovať z rôznych miest,“ uviedol Kenneth Ryan, vedúci partner KPMG na Slovensku.

Pexels

Globálny KPMG prieskum Current trends in remote working poskytuje prehľad v súčasných globálnych trendoch práce na diaľku a v tom, ako sa táto téma celosvetovo vyvíja z hľadiska mobility, daňových tém, technológií a ďalších. Prieskum KPMG publikovala v marci tohto roka a zúčastnilo sa ho 530 spoločností zo 46 krajín.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.