Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 1.10.2024
sk
Arnold
cz
Igor

6-ročný chlapček pri hľadaní mušlí objavil vzácny zub vyhynutého žraloka. Je starý 3 milióny rokov

Na malého prieskumníka sa usmialo šťastie.


Proste si vyrazíš len tak na prechádzku či výlet a natrafíš na poriadne vzácny artefakt. Podobné príbehy nemusia patriť výhradne do sveta rozprávok. Ako píše portál LADbible, šťastie sa nedávno usmialo len na 6-ročného Sammyho Sheltona z Veľkej Británie.

Ten vyrazil na pláž Bawdsey Beach v Suffolku s cieľom nazbierať nejaké mušle. Nebolo na tom nič zvláštne, keďže Bawdsey je obľúbeným miestom pre všetkých podobných zberateľov. Sammymu sa ale podarilo objaviť zub vyhynutého žraloka veľkozubého, ktorý bol starý niekoľko miliónov rokov!

Profimedia

„Hľadali sme na pláži mušle a odrazu sme natrafili na žraločí zub,“ povedal novinárom Sammyho otec Peter Shelton. „Bol obrovský a ťažký. Vedel som, čo to je, ale až keď som ho ukázal ostatným na pláži, uvedomil som si jeho významnosť. Poznám jedného chlapíka, ktorý po zuboch žralokov veľkozubých pátra celý život a nikdy nič nenašiel.“

Najväčší žralok na svete

Malý Sammy mal teda poriadne šťastie a na svoj úlovok je aj patrične hrdý. Jeho otec sa zmienil o tom, že vedľa zuba aj zaspáva a pravidelne ho nosí do školy, kde ním ohuruje kamarátov. Od miestneho klubu Beavers dostal za svoj nález aj špeciálny bádateľský odznak.

Evolučný biológ Ben Garrod podotkol, že zub je starý asi tri milióny rokov. Zveril sa tiež, že keď bol v Sammyho veku, celé dni trávil tým, že podobné fosílie hľadal, nikdy však nebol úspešný.

Žralok veľkozubý patril k najväčším rybám na svete a žil pred viac ako 3,6 miliónmi rokov. Dorastal do dĺžky 20 metrov a v papuli mal 250 ostrých zubov. Veľa z týchto tesákov sa v súčasnosti podarilo nájsť napríklad na pobreží Severnej Ameriky, ale aj vo Veľkej Británii či Austrálii.

Shutterstock

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.