Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 19.4.2024
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav

Pozor, článok obsahuje spoilery!

Okrem toho, že filmoví fanúšikovia milujú filmy, tak nad nimi aj radi premýšľajú. A neraz poriadne do hĺbky. Ako sme ti už ukázali v našom prvom článku o podivných teóriách, ktoré sa vzťahujú ku kultovým filmom, títo diváci dokážu nájsť nečakané spojenia naozaj kdekoľvek.

Výsledkom sú často bláznivé, ale poriadne zaujímavé teórie, ktoré nami milované snímky prevracajú naruby. Rozhodne je ale zaujímavé sa nad nimi zamyslieť. Nižšie ti teda prikladáme ďalšiu päticu pozoruhodných fanúšikovských hypotéz.

1. E. T. – Mimozemšťan je rytier Jedi zo Star Wars

Postava E. T.-ho z kultového rodinného sci-fi od Stevena Spielberga je podľa viacerých divákov rytierom Jedi zo ságy Star Wars od Georga Lucasa. Šialené? Iste, ale toto spojenie nemusí byť vôbec od veci.

Jednak tu máme záber z prvej Epizódy Star Wars, kde môžeme v Galaktickom senáte vidieť bytosti, ktoré akoby E. T.-mu z oka vypadli. Ide o drobný easter egg, ktorý Lucas zaradil na požiadanie samotného Spielberga.

20th Century Fox

Navyše, keď E. T. počas halloweenskej noci stretne chlapca v kostýme Yodu, okamžite ho spozná. Jeho nadprirodzené schopnosti (levitácia) sa dajú vysvetliť tým, že je v skutočnosti rytierom Jedi. Za zmienku tiež stojí, že režiséri Steven Spielberg a George Lucas sú dobrí priatelia a E. T. a Star Wars: Nová nádej šli do kín približne v rovnakom čase.

2. Kufrík z Pulp Fiction obsahuje dušu Marsellusa Wallacea

Tajomný kufrík z kultovej gangsterky Pulp Fiction od Quentina Tarantina sa stal predmetom viacerých dohadov a interpretácií. Ako iste vieš, vo filme nikdy nevidíme jeho obsah – keď ho postavy otvoria, divák vidí len svetlo, ktoré vychádza zvnútra. Čo teda v kufríku je?

Jedna z najpopulárnejších teórií hovorí, že sa v ňom nachádza duša obávaného gangstra Marsellusa Wallacea. Diváci vychádzajú z toho, že kód na kufríku je 666, čo naznačuje, že Wallace svoju dušu predal diablovi.

Wallace má navyše vzadu na hlave náplasť. Prečo? Podľa fanúšikov je dôvod ten, že práve odtiaľ diabol gangstrovi dušu ukradol. Nie je to vôbec nezmysel, keďže aj v biblických textoch nachádzame zmienku o tom, že diabol kradne duše zo zadnej časti hlavy.

3. Nemo z Hľadá sa Nemo neexistuje

Ani populárna a kritikmi milovaná pixarovka Hľadá sa Nemo neušla analýzam filmových fanúšikov. Hoci by sa na prvý pohľad zdalo, že v tomto prípade je príbeh jasný, nemusí to tak byť. Diváci totiž prišli s teóriou, že postava Nema neexistuje a celý film je vlastne metaforou o vyrovnávaní sa so stratou rodinného príslušníka.

Marlinova cesta za záchranou Nema je teda zosobnením piatich štádií smútku (popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a zmierenie), ktoré ako prvá definovala psychiatrička Elisabeth Kübler-Ross.

Fanúšikovia tvrdia, že hoci na začiatku filmu vidíme, že ako jediný prežil Nemo, v skutočnosti ide o predstavu jeho otca. Poukazujú tiež na to, že „Nemo“ znamená v latinčine „nikto“, čo by tiež mohlo tejto teórii pridávať na relevantnosti.

4. Hlavným záporákom Osvietenia je malý Danny Torrance

Legendárny horor Osvietenie od Stanleyho Kubricka dnes patrí k najoceňovanejším filmom histórie. Je to nepochybne aj preto, lebo nejde „len“ o obyčajný desivý príbeh, ale o film s množstvom pozoruhodných myšlienok a možných interpretácií. Jednou z tých divokejších je tá, že skutočným záporákom je malý Danny Torrance.

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako nezmysel. Napriek tomu tu máme niekoľko scén, ktoré to môžu dokazovať. Podľa tejto teórie si Danny v hoteli naplno uvedomí svoju schopnosť osvietenia a zistí, že ju môže ovládať. Následne ju využije na to, aby sa pomstil svojmu nenávidenému otcovi Jackovi.

Warner Bros.

Ako vieme, ten nebol práve ukážkový otec (v minulosti Dannymu zlomil ruku) a fanúšikovia podotkli, že Dannyho možno aj sexuálne zneužíval. V scéne, keď ho chce Jack objať, je totiž Danny veľmi strnulý a neprejavuje emócie, čo je charakteristické pre týrané a zneužívané deti.

Okrem toho sa vyznačuje aj inými vlastnosťami typickými pre podobné obete: útekom do vnútorného sveta, samotárstvom, imaginárnymi kamarátmi atď. Danny teda pomocou svojej schopnosti vyvolá „prízraky Overlooku“ (v skutočnosti nejde o duchov, len manifestáciu Dannyho schopností) a doženie Jacka k šialenstvu.

Danny zároveň vie, že schopnosť osvietenia zdieľa aj Dick Hallorann, ktorý by jeho plány mohol prekaziť. Pomocou osvietenia ho teda zavolá do hotela a nechá Jackom zavraždiť. Samotného Jacka potom vyláka do zasneženého bludiska, kde Jack zomiera, a Danny sa v poriadku vráti k mame Wendy.

5. Obludy z Príšerky s.r.o. sa boja ľudí kvôli morovej epidémii

Mnohí fanúšikovia si kládli otázku, prečo sa obludy zo známej pixarovky Príšerky, s.r.o od Petea Doctera, Leeho Unkricha a Davida Silvermana tak boja ľudí, resp. detí.

Napokon vyrukovali s teóriou, že sa v skutočnosti boja nákazy čiernej smrti – moru, ktorý pustošil svet v rokoch 1346–1353. Zástancovia tejto teórie poukazujú na to, že príšerky zrejme svet ľudí navštevujú už stáročia. Ich prvý kontakt s ľuďmi sa teda mohol odohrať práve počas spomínanej desivej pandémie.

Tým by sa dalo vysvetliť, prečo sa príšerky ľudí tak boja. Skrátka sa obávajú, že na nich prenesú nákazu. Potvrdzuje to aj fakt, že ak sa im na srsti zachytí akýkoľvek ľudský predmet (napríklad ponožka), musí byť okamžite odstránený odborníkmi v ochranných oblekoch a dotyčnej príšerke musí byť srsť hneď oholená. Dáva to zmysel, keďže čierna smrť sa okrem iného prenášala aj blchami v šatstve.

Ak ťa tento článok zaujal, jeho 1. časť nájdeš tu.


Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.