Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Britský súd rozhodol, že nazvať niekoho plešatým je forma sexuálneho obťažovania

Je to podobné, akoby niekto komentoval veľkosť ženských pŕs, rozhodla porota.


Pokiaľ niekto na pracovisku označí muža bez vlasov ako „plešatého“, bude sa to posudzovať ako sexuálne obťažovanie. Teda, aspoň tak rozhodol britský zamestnanecký senát, informuje portál Independent.

Podľa trojčlennej poroty je slovo „plešatý“ formou obťažovania. Členovia poroty uviedli, že ide o podobný prípad, akoby niekto komentoval veľkosť pŕs u žien. Malo by sa tak naň nahliadať ako na formu diskriminácie a obťažovania.

K tomuto rozhodnutiu senát prišiel, keď preskúmal prípad elektrikára Tonyho Finna. Ten zažaloval svojho zamestnávateľa, ktorý ho po 24 rokov vyhodil z firmy British Bung Company. Finn navyše svojho bývalého šéfa obvinil zo sexuálneho obťažovania.

Shutterstock

Konkrétne sa vyjadril, že ho zamestnávateľ nazval „plešatým ču*ákom“, čo sa ho osobne dotklo a ponížilo ho to. Porota teda musela rozhodnúť, či v tomto prípade išlo len o urážku, alebo o obťažovanie. Vo svojom vyhlásení napokon uviedla, že zamestnávateľ prekročil hranicu tým, že „vyslovil slová, ktoré sa osobne dotýkali poškodeného a jeho vzhľadu“.

Je to forma obťažovania, rozhodol senát

„Podľa nášho súdu existuje spojenie medzi slovom „plešatý“ a ochranou pohlavia,“ vyjadrili sa. Právnici spoločnosti argumentovali tým, že plešaté môžu byť aj ženy. Na to súd uviedol, že je to pravda, ale v drvivej väčšine postihuje strata vlasov mužov. „Toto správanie bolo neželané, bolo porušením dôstojnosti navrhovateľa, a vyslovené bolo s cieľom vytvoriť pre neho zastrašujúce prostredie,“ dodala porota.

Uviedla tiež, že okrem sexuálneho obťažovania sa spoločnosť dopustila aj ďalšieho nezákonného konania. Tonyho Finna totiž prepustila neprávom.

Shutterstock

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.