Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 24.11.2024
sk
Emília
cz
Emílie
, Emilia

Ak chceš mať žiarivý úsmev, vynechaj tieto potraviny. Ich konzumácia ti spôsobuje žlté zuby

10 potravín, ktorým sa vyhni, ak chceš mať americký úsmev.


Väčšina ľudí si dáva záležať na tom, ako vyzerá, a o svoj zovňajšok sa svedomito staráme. Zuby sú jednou zo zložiek vizáže, ktorá strhne na seba pozornosť zakaždým, keď sa s niekým stretneme. Aj niektoré potraviny majú vplyv na to, či máš, alebo nemáš žlté zuby.

Ľudia túžia po krásnych, bielych, žiarlivých a zdravých zuboch, čo nie je pre každého samozrejmosť. Veľký vplyv na zdravie aj výzor nášho chrupu má síce genetika, no niektoré potraviny môžu byť tajnými vinníkmi spôsobujúcimi žltnutie zubov. Tu je prehľad niektorých potravín, ktoré by si mal obmedziť alebo konzumovať s opatrnosťou, ak si chceš udržať svoj úsmev žiarivejší.

1. Káva a čaj

Pre mnohých z nás je ranná káva neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Avšak káva patrí medzi najväčších vinníkov žltnutia zubov. Podobne je to aj s čajom (najmä zelený a čierny). Tieto nápoje obsahujú tmavé farbivá, ktoré sa môžu usadiť na povrchu zubov a spôsobiť škvrny. Ak miluješ kávu a čaj, skús ich piť cez slamku a následne si zuby umy.

2. Víno

Červené víno obsahuje taníny a kyseliny, ktoré môžu poškodiť povrch zubov a spôsobiť žltnutie. Biele víno, hoci má menej tanínov, môže tiež spôsobiť pigmentáciu zubov kvôli kyselinám obsiahnutým v nápoji.

Mohlo by ťa zaujímať:

Zbláznili sme sa. Rozdávali sme EMEFKA Premium členstvo na mesiac úplne zadarmo

3. Kurkuma a kari

Tieto koreniny sú síce vynikajúce pre naše zdravie, ale ich žltá farba môže zanechať nežiaduce škvrny na zuboch. Ak konzumuješ jedlá obsahujúce kurkumu a kari, dávaj si pozor na prípadné zafarbenie zubov a buď pripravený si zuby dostatočne vyčistiť.

4. Sójová omáčka

Sójová omáčka je ďalšou potravinou, ktorá môže prispieť k žltnutiu zubov. Obsahuje tmavé farbivá a kyselinu, ktorá môže zanechať škvrny na povrchu zubov.

5. Pomaranče a citrusové ovocie

Citrusové ovocie môže obsahovať kyselinu, ktorá oslabuje sklovinu zubov a robí ich náchylnejšími na žltnutie. Ak konzumuješ citrusové ovocie, odporúča sa umyť si zuby alebo vypláchnuť ústa vodou, aby sa minimalizovali jeho negatívne účinky.

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.