Ak chceš mať žiarivý úsmev, vynechaj tieto potraviny. Ich konzumácia ti spôsobuje žlté zuby

10 potravín, ktorým sa vyhni, ak chceš mať americký úsmev.


6. Paradajky

Paradajky sú chutné a zdravé, ale ich kyslosť a jasné farby môžu prispieť k žltnutiu zubov. Predovšetkým paradajkové omáčky a paradajkové šťavy majú tendenciu byť problematickejšie.

7. Soľ

Soľ obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá môže spôsobiť oslabenie skloviny a žlté škvrny na zuboch. Vyhni sa konzumovaniu potravín s vysokým obsahom soli a preferuj vyváženú stravu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Umývaš si zuby správne a prečo sú ošetrenia u zubára také drahé? Odpovedá budúca zubárka Adriana (ROZHOVOR)

8. Bobule

Tmavé bobule, ako sú čučoriedky, maliny a černice, obsahujú pigmenty, ktoré môžu zanechať škvrny na zuboch. Ak konzumuješ tieto potraviny pravidelne, dbaj na ústnu hygienu. Aj niektoré ovocné šťavy, najmä tie z tmavých plodov, ako sú čerešňa, čučoriedka alebo granátové jablko, môžu obsahovať farbivá, ktoré môžu zapríčiniť žltnutie zubov.

9. Hrach, fazuľa a sójové produkty

Tieto potraviny obsahujú fytochemikálie, ktoré môžu mať vplyv na farbu zubov, najmä ak sa konzumujú v nadmernom množstve.

10. Pivo

Medzi potraviny, ktoré prispievajú k tomu, že máš žlté zuby, patrí aj pivo. Obsahuje kvasinky a kyseliny, ktoré môžu poškodiť sklovinu zubov a spôsobiť žlté škvrny. O dôvod viac na to, aby si tento nápoj konzumoval s mierou.

Aj keď tieto potraviny môžu spôsobiť žltnutie zubov, neznamená to, že by sme sa mali úplne vyhýbať ich konzumácii. Je dôležité mať na pamäti ich potenciálny vplyv a prispôsobiť im svoj jedálniček, no tiež netreba zabúdať na kvalitnú ústnu hygienu.


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné