6. Paradajky
Paradajky sú chutné a zdravé, ale ich kyslosť a jasné farby môžu prispieť k žltnutiu zubov. Predovšetkým paradajkové omáčky a paradajkové šťavy majú tendenciu byť problematickejšie.
7. Soľ
Soľ obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá môže spôsobiť oslabenie skloviny a žlté škvrny na zuboch. Vyhni sa konzumovaniu potravín s vysokým obsahom soli a preferuj vyváženú stravu.
8. Bobule
Tmavé bobule, ako sú čučoriedky, maliny a černice, obsahujú pigmenty, ktoré môžu zanechať škvrny na zuboch. Ak konzumuješ tieto potraviny pravidelne, dbaj na ústnu hygienu. Aj niektoré ovocné šťavy, najmä tie z tmavých plodov, ako sú čerešňa, čučoriedka alebo granátové jablko, môžu obsahovať farbivá, ktoré môžu zapríčiniť žltnutie zubov.
9. Hrach, fazuľa a sójové produkty
Tieto potraviny obsahujú fytochemikálie, ktoré môžu mať vplyv na farbu zubov, najmä ak sa konzumujú v nadmernom množstve.
10. Pivo
Medzi potraviny, ktoré prispievajú k tomu, že máš žlté zuby, patrí aj pivo. Obsahuje kvasinky a kyseliny, ktoré môžu poškodiť sklovinu zubov a spôsobiť žlté škvrny. O dôvod viac na to, aby si tento nápoj konzumoval s mierou.
Aj keď tieto potraviny môžu spôsobiť žltnutie zubov, neznamená to, že by sme sa mali úplne vyhýbať ich konzumácii. Je dôležité mať na pamäti ich potenciálny vplyv a prispôsobiť im svoj jedálniček, no tiež netreba zabúdať na kvalitnú ústnu hygienu.