Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 26.4.2025
sk
Jaroslava
cz
Oto
, Ota, Otto

Ak chystáš grilovačku, na tieto potraviny rovno zabudni. Na gril nepatria, ich chuti len uškodí

Týmto potravinám sa na grile radšej vyhni.


Topiaci sa syr

Nie každý syr zvládne grilovanie. Šéfkuchár Morgan Bolling upozorňuje, že rýchlo sa topiace syry robia na grile len neporiadok. Medzi nevhodné patria napríklad provolone alebo aj mäkšie varianty, ktoré sa rýchlo roztečú.

Výnimkou je halloumi, ktorý síce drží tvar, no stále patrí medzi syry, s ktorými treba na grile opatrne. Lepšie spravíš, ak plátok syra položíš priamo na burger až ku koncu prípravy – vtedy sa jemne roztopí, ale nebude tiecť do plameňov.

Ak chystáš grilovačku, na tieto potraviny rovno zabudni. Na gril nepatria, ich chuti len uškodí
Shutterstock

Bravčové kotlety

Aj keď bravčové pliecko či rebierka patria medzi stálice grilovačiek, bravčové kotlety už takou istotou nie sú. Na rozdiel od rebierok, ktoré sa pomaly rozpadávajú a nasiaknu chuťou dymu, kotleta si žiada šetrnejšiu tepelnú úpravu. Ak ju už chceš grilovať, pomôže marináda a krátky čas na rošte – inak z nej zostane len tvrdý kus mäsa bez šťavy.

„Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa bravčové kotlety na gril nehodia, pretože majú nižší obsah tuku ako bravčové pliecko. Preto sa môžu ľahko vysušiť,“ povedal Jakob Esko, šéfkuchár rezortu Gaylord Hotels. Ak chceš, aby zostali kotlety šťavnaté a jemné, začni ich opekať na rozpálenej panvici a potom ich dopiecť v rúre. Tento spôsob im dá kôrku aj mäkkosť – bez rizika, že sa na grile vysušia.

Slanina

Mnohých to možno prekvapí, no slanina nepatrí na gril. Aj keď jej vôňa a dymová chuť evokujú dokonalú grilovačku, v skutočnosti sa na rošte správa zradne.

„Hodením slaniny na gril s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobíte požiar, pretože tuk je ľahko zápalný,“ povedal povedal Chris Riley, autor receptov na grilovacom blogu Smoked Meat Sunday. „To môže slaninu spáliť a zničiť jej chuť ešte skôr, ako stihnete zareagovať. Navyše náhly požiar môže byť dosť nebezpečný. Najlepšie by bolo držať slaninu mimo grilu. Jednoducho ju pripravte v rúre alebo na nepriľnavej panvici, čo bude jednoduchšie a zachováte jej najlepšiu chuť.“

Ak chystáš grilovačku, na tieto potraviny rovno zabudni. Na gril nepatria, ich chuti len uškodí
Shutterstock

Paradajky

Paradajky sú obľúbené pre svoju šťavnatosť a výraznú chuť. No práve táto vlastnosť im na grile často škodí. Podľa Josha Aslaniana, majiteľa Fireside BBQ and Appliances, sa paradajky na priamom ohni rýchlo rozpadnú a stratia tvar. Skvele chutia, keď sa pečú v rúre alebo dusia spolu s mäsom a zeleninou, no gril im jednoducho nesvedčí. Ak sa ich predsa len rozhodneš grilovať, skús ich položiť do alobalu alebo na grilovaciu tácku – tak si zachovajú štruktúru aj chuť.

Odporúčame prečítať:

Príroda volá, no verejné WC nikde. Táto veta ťa zadarmo dostane do hotela aj reštaurácie


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.