Objavil si vo svojej kuchyni nezvaného hosťa v podobe drobného hmyzu? Môže ísť o vážnejší problém, než sa na prvý pohľad zdá. Niektoré druhy môžu kontaminovať potraviny, rýchlo sa množiť a spôsobiť nepríjemnosti v celej domácnosti. Poradíme ti, akými metódami sa ich môžeš nadobro zbaviť.
V mnohých slovenských domácnostiach sa v poslednom čase objavuje drobný hmyz, ktorý si spočiatku nemusíš ani všimnúť, no jeho prítomnosť môže spôsobiť nepríjemnosti. Tento nenápadný chrobák hnedej farby je známy ako červotoč chlebový (Stegobium paniceum). Hoci sa môže zdať neškodný, ak sa premnoží, dokáže výrazne znehodnotiť potraviny a narušiť hygienu v kuchyni. Preto je dôležité vedieť, ako ho včas rozpoznať a účinne sa ho zbaviť, informuje portál SITA.
Mimoriadne rýchle rozmnožovanie
Čo robí tohto chrobáka takým problémovým? Hlavným dôvodom je jeho spôsob života a stravovacie návyky. Larvy červotoča chlebového sa živia potravinami bohatými na škrob, ako sú múka, cestoviny, sušienky, sušené bylinky či koreniny. Počas svojho rastu nielenže kontaminujú zásoby trusom, ale spôsobujú aj ich postupné znehodnotenie, čím sa potraviny stávajú nepoužiteľnými.

Ďalším rizikom je ich mimoriadne rýchle rozmnožovanie. Ak nájdu vhodné podmienky, dokážu sa v kuchyni rýchlo rozšíriť a zamoriť viacero miest. Nebezpečné je aj to, že v počiatočných fázach napadnutia si ich často vôbec nevšimneš, pretože sa skrývajú vo vnútri potravín alebo v obaloch. Ak však zaznamenáš prvé známky ich prítomnosti, je pravdepodobné, že problém je už rozsiahlejší, a preto je nutné okamžite konať.
Prevencia a ako sa ich zbaviť, keď už zaútočili
Najčastejšie si červotoča prinesieme priamo z obchodu spolu s potravinami, ktoré už môžu byť infikované. Okrem toho však existujú aj iné spôsoby, ako sa tento hmyz môže dostať do domácnosti. Môže sa dostávať cez malé trhliny v stenách, škáry okolo okien alebo medzery medzi obkladmi, ktoré mu poskytujú prístup do interiéru.
Prevenciou pred zamorením týmto drobným škodcom je dôkladná kontrola potravín už v obchode a následne nákupu doma. Odporúča sa všetky potraviny skladovať v dobre utesnených nádobách. Precízne upratovanie je základ, je vhodné skrinky pravidelne povysávať a pretrieť horúcou vodou či roztokom z octu.
Rovnako, ak už zistíš, že sa malý škodca zabýval v tvojej kuchyni, infikované potraviny vyhoď, rovnako sa odporúča vyhodiť aj potraviny, ktoré neboli správne uskladnené. Smeti ihneď vynes von a všetko dôkladne vyčisti, pretri tiež horúcou vodou či octovým roztokom a použi prípadne aj repelenty, napríklad aj prírodné ako levanduľa či klinčeky.