Alkohol, cigarety a cukor dusia Slovensko. Keď sa nezmení prístup Slovákov k týmto trom fenoménom, zdravotný systém môže skolabovať. Budú v ňom totiž chýbať peniaze na liečbu ochorení, ktorým je možné sa vyhnúť zodpovedným prístupom k vlastnému zdraviu. Uviedol to portál zdravotnickydenik.cz.
O tom, ako zdravotníctvo viac orientovať na prevenciu a zdravý životný štýl, debatovali zdravotní experti politických strán v predvolebnom okrúhlom stole Zdravotníckeho denníka. Slovensko sa podľa expertov potrebuje posunúť od nulovej tolerancie k realistickej politike znižovania negatívnych dopadov na zdravie.
Ak efekt preukážu vedecké štúdie, mali by mať lekári možnosť predpisovať fajčiarom alternatívne produkty bezdymového tabaku. Cesta k takejto praxi ale bude ešte zdĺhavá, pretože vyžaduje zmenu filozofie prístupu k závislostiam a vytvorenie priestoru pre zdravotné poisťovne.
Cieľom prevencie a osvety by mala byť zmena v myslení ľudí tak, aby sa vyhli rizikovému správaniu, ktoré ohrozuje ich zdravie a zaťažuje systém verejného zdravotného poistenia zbytočnými nákladmi. Tam, kde nie je možné radikálne zmeniť životný štýl, je pre individuálne i verejné zdravie prínosné znižovať riziká, teda minimalizovať škody.
„Alkohol, cigarety a cukor sú tri fenomény, s ktorými, keď sa dobre nevysporiadame, tak budeme mať neudržateľný zdravotný systém. Nebudeme schopní ho ufinancovať,“ upozornil predseda Výboru pre zdravotníctvo NR SR Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že preto treba tieto oblasti dobre regulovať.
Nadviazal tak na tieňového ministra zdravotníctva za SaS Tomáša Szalaya. Ten totiž pripomenul determinanty zdravia a ich váhu. „Zdravotníctvo tam tvorí sotva 15 až 20 percent. Najväčšiu váhu má naše vlastné správanie. Sedem miliárd verejných zdrojov, ktoré vkladáme do 20 percent zdravotnej starostlivosti, lebo si myslíme, že 35 stotín v kategorizácii zachráni slovenské zdravotníctvo, miesto toho, aby sme sa venovali ovplyvňovaniu nášho zdravia. Hlavné faktory sú alkohol, cigarety a sladkosti,“ uvádza Szalay, ktorý si vie predstaviť hamburgerové dane a dane zo sladených nápojov. Zasadil by sa aj o reguláciu „dia kútikov“, ktoré dnes ponúkajú horšie či nebezpečnejšie potraviny ako tie, ktoré ako dia označené nie sú.
Diskutujúci, až na jednu výnimku, sa prihlásili k princípu znižovania rizika, teda k tomu, že pre tých pacientov, ktorí sa nevedia vzdať fajčenia, by mal mať lekár možnosť ponúknuť menej škodlivú alternatívu. V klasických cigaretách nastáva proces spaľovania a ten je zodpovedný za veľmi negatívne dopady na zdravie, splodiny horenia napríklad vedú až k rakovine pľúc.
Alternatívne produkty, ako sú elektronické cigarety či zahrievaný tabak, majú riziká drasticky nižšie. Zhoda bola ale aj v tom, že kvôli zlému stavu financovania slovenského zdravotníctva nie sú na zmenu prístupu k pomoci fajčiarom pripravené zdravotné poisťovne a tiež, že alternatívy klasických cigariet v žiadnom prípade nie sú určené deťom a mladistvým.