Veľká noc by mala byť o radosti, pohode a spoločných chvíľach. No mnohí z nás sa aj počas sviatočných dní cítia pod tlakom. Kalórie, kontrola porcií, výčitky za koláče… Odkedy sa z tradičného stola stal bojový ring medzi hlavou a tanierom?
Rozprávali sme sa s Tatianou Kyseľovou, výživovou špecialistkou a nutričnou koučkou, ktorá na svojom Instagrame @tanyasfitlife a v rámci projektu Chuť žiť pomáha ľuďom budovať zdravý vzťah k telu aj jedlu. V rozhovore otvorene hovorí o tom, prečo zdravý životný štýl nie je o dokonalosti, prečo nás pravidlá často oberajú o radosť a ako sa počas sviatkov najesť s chuťou – bez výčitiek, kalkulačky či extrémov.
V prvom rade ti ďakujeme, že si si na rozhovor našla čas. Blíži sa obdobie Veľkej noci. Prečo si aj ľudia, ktorí majú zdravý životný štýl, cez sviatky vyčítajú že trošku viac „zhrešia“?
Ja ďakujem za príležitosť. Myslím si, že je za tým často nerealistické očakávanie, že „zdravý životný štýl“ musí byť dokonalý 24/7 – žiadne koláče, cukor a vynechanie tréningu. Pri takomto zmýšľaní už ale človek nežije zdravo, len sa drží vo večnej kontrole a napätí.
Výčitky často vznikajú z toho, že máme v hlave naučené pravidlá typu: „Toto sa nesmie“, „Cukor je zlý“, „Ak zjem koláč, zlyhal/a som“. Ak tieto pravidlá porušíme, prichádza pocit viny. Často to ani nie je o jedle samotnom, ale o tom, ako k nemu pristupujeme.
Naše zdravie nezničí jedna Veľkonočná nedeľa, ale tie negatívne pocity, myšlienky a tlak, ktorý na seba vyvíjame, môže byť oveľa nebezpečnejší.

Ďalším dôvodom je aj to, že veľa ľudí nemá vybudovanú nutričnú gramotnosť, v dôsledku čoho si v danej situácii nevie jedlo vyhodnotiť objektívne. Keď nepoznáš základy výživy, veľmi ľahko uveríš rôznym mýtom alebo extrémom: že sladké = zlé, že tuk = problém, že sviatky automaticky „pokazia formu“. Je úplne prirodzené, že cez sviatky jedávame trochu inak. Telo sa prispôsobuje tomu, čo robíte z väčšiny. Práve preto môže vnímanie kontextu výživy zmeniť aj naše vnímanie. Sviatky sú výnimočné, majú prinášať radosť, nie stres. A zdravý životný štýl má byť o rovnováhe a flexibilite – nie o neustálej sebakontrole.
Viac PREMIUM článkov na podobnú tému:
- Influencerka Petra Hasarová: Som najradšej zalezená doma, kde hrám hry, a som najšťastnejší človek na svete, keď ma nikto neotravuje (ROZHOVOR)
- Herečka Karina Qayumová: Rada by som si vyskúšala horor. Zahrať si s DiCapriom alebo The Rockom by bol flex (ROZHOVOR)
- Iránska stand-up komička Nasi: Na Slovensku mám najradšej Karola Duchoňa, slovenský humor je dosť temný a depresívny

Kedy sa z výživy stal výkon a zo sviatkov stres? A ako sa z toho kruhu dostať?
Ťažko povedať KEDY, ale postupne, ako sa výživa začala viac riešiť najmä skrz sociálne siete a spájať najmä s výkonom (s číslami v kcal tabuľkách, výsledkami, postavou, výzvami, fotkami „dokonalých tiel“), a nie s potrebami tela, radosťou alebo zdravím. Veľa ľudí dnes rieši jedlo skôr skrz kalórie než cez to, ako sa pri ňom cítia. A ako z toho von? Spomaliť. Položiť si jednoduché otázky: Chcem takto fungovať aj o 5 rokov? Prináša mi to pokoj/zdravie (psychické aj fyzické) alebo skôr stres? Viem si jedlo užiť bez výčitiek?
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Emefka PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.V článku sa po odomknutí dozvieš
Prečo výčitky z koláčov škodia viac ako samotný cukor
Ako vzniká prejedanie počas sviatkov a čo s tým robiť
Či je v poriadku „zhrešiť“ a dať si klasiku namiesto fit verzie
Ako stres z jedla ovplyvňuje trávenie aj psychiku
Prečo by si sa nemala báť pár kíl navyše
Ako si užiť sviatky bez kalkulačky v hlave a výčitiek v žalúdku
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity