Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 25.12.2024
sk
Prvý sviatok vianočný
cz
1.svátek vánoční
Zdroj: ©Shutterstock

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí

Tento článok ti zmení život.

Vajíčka sú jednou z najzákladnejších surovín v kuchyni. Spôsob ich prípravy závisí od osobných preferencií každého človeka, no najtradičnejším je asi praženica. Ako na dokonalú praženicu?

Na sociálnych sieťach nájdeš množstvo videoreceptov, ako na dokonalú praženicu a čo je tou tajnou ingredienciou, vďaka ktorej zažiješ praženicovú extázu. My ti dnes predstavíme spôsob, akým pripravujú praženicu svetoznámi šéfkuchári ako Gordon Ramsay či Jamie Oliver. Sľubujeme, že tento článok ti zmení život.

Nie je to totiž len o vajíčkach a soli. Do praženice vieš pridať možno na prvý pohľad netradičné zložky, ktoré z nej spravia úplne iný pokrm. A to nie je všetko, dôležitý je aj spôsob prípravy. Studená panvica či horúca panvica? Mlieko, smotana, minerálka? A čo takto pridať štipku údenej papriky?

Kto ako prvý pripravil praženicu?

Miešanie vajíčok je prastará technika. Najstarší zdokumentovaný recept na miešané vajíčka bol v talianskej kuchárskej knihe Libro della cucina zo 14. storočia.

Tri metódy prípravy praženice

Základ prípravy praženice ovláda každý. Potrebuješ vajíčka, maslo alebo olej, soľ, trochu korenia a niečo, na čom túto praženicu pripravíš. Autor videa z TikToku menom barefoodtim hovorí o troch metódach prípravy praženice.

Pri prvej do rozohriatej panvice s horúcim olejom „buchneš“ vajíčka a rýchlo miešaš. Týmto spôsobom zaručene dosiahneš tuhú praženicu. Samozrejme, proti gustu žiaden dišputát, no ak hľadáš kľúč ku krémovej praženici, ktorá sa ti bude rozplývať na jazyku, toto to zrejme nebude.

Druhá metóda (ktorú robí aj Kelly Scott vo videu nižšie) je o niečo šetrnejšia k vajíčkam a ak si aj ty už nejakú tú praženicu vo svojom živote odvaril, prišiel si na to, že dôležitým krokom prípravy je nachystať si vajíčka vopred.

To znamená, že si ich pred vložením na panvicu rozklepeš v mištičke, pridáš soľ a až následne ich vyleješ na panvicu s horúcom olejom. Ani pri tejto metóde však nesmieš zlyhať pri miešaní, inak sa z praženice mihnutím oka stane omeleta. Vyzerá to veľmi chutne, no Gordon Ramsay to takto nerobí.

@kellyscleankitchen

How to make scrambled eggs – the fast and hard way #scrambledeggs #eggs #cooking

♬ original sound – Chef Kelly Scott

Metóda a lá Gordon Ramsay

Pri tretej metóde tohto tiktokera je prvým krokom príprava chleba. Pečivo jednoznačne k praženici patrí, preto to netreba podceňovať. Malý tip – skús na toast pridať okrem soli aj trošku čierneho korenia. A teraz prichádza zlom. Tajomstvom prípravy „dokonalej“ praženice podľa Gordona Ramsayho je studená panvica.

Priamo do studenej panvice rozbiješ vajíčka, pričom až následne zapneš nahrievanie, ale len na nízky stupeň. Potom pridáš kúsok masla do vajíčkovej zmesi a prichádza ďalší gamechanger – pomalé a trpezlivé miešanie, ktoré ti zaručí, že sa vajíčka nezbijú do hrudiek.

Môže to trvať niekoľko minút v závislosti od tvojich preferencií ohľadom hustoty. Následne vypni teplotu a prilej tajnú ingredienciusmotanu. Zastavením varenia a primiešaním smotany získa tvoja praženica krásnu krémovú štruktúru.

Ako to naozaj robí Gordon Ramsay

Toto bola interpretovaná metóda Gordona Ramsayho, no my sme pátrali hlbšie a našli sme samotného majstra kuchára, ako vysvetľuje základy dokonalej praženice a odhaľuje svoje tajomstvá. Hovorí, že tajomstvom, jedným z viacerých, je práca s teplotou. Vajíčka totiž majú schopnosť uvariť sa veľmi rýchlo, preto je dôležitá trpezlivosť a čas.

„Tajomstvom každej dobre praženice je zabrániť prevareniu vajec. Nikdy nešľaháme vajíčka predtým, ako ich varíme,“ hovorí Ramsay. Vajíčka dá priamo do studenej panvice a ešte k nevymiešaným a studeným pridá maslo. Následne zapne nahrievanie a prichádza ďalšia veľmi dôležitá časť, ktorou je rozmiešanie vajíčok a ich zmixovanie s maslom. Ramsay odporúča používať plastovú pomôcku na miešanie.

Ako na dokonalú praženicu? Metód je niekoľko, toto je tajná ingrediencia
Shutterstock

Ako zdôrazňuje, počas varenia nepridáva ani soľ, ani žiadne korenie. Postupne mierne zvyšuje teplotu a po cca 60 sekundách zoberie hrniec s vajíčkami dole z ohňa. Vystríha, že je dôležité očistiť strany hrnca či panvice a pomaly jemne vmiešať všetky ujdené časti do zmesi.

Po cca 30 sekundách vráti hrniec späť na oheň. Teplotu však zníži a po pár sekundách vezme praženicu opäť dole. A pridá niečo, čo by si možno nečakal – kyslú smotanu. A až v tomto momente pridá soľ a čierne horenie.

Metóda Jamieho Olivera

Čo by to bol za článok o praženici, keby sme sa nepozreli na to, ako ju pripravuje Jamie Oliver. Na svojom blogu uvádza pomerne jednoduchý recept na praženicu, v ktorom, na rozdiel od Ramsayho, operuje s vopred rozšľahanými a ochutenými vajíčkami, maslom a nahriatou panvicou.

Dôležité však aj podľa neho je, aby bola teplota nízka a aby si svoju praženicu zobral z ohňa skôr, ako bude hotová. Teplota panvice bude aj tak pracovať, vďaka čomu ti vajíčka takpovediac „dôjdu.“ Oliver však predstavuje tri metódy prípravy praženice podľa svetových kuchýňamerickú, francúzsku a britskú.

Ako na dokonalú praženicu? Metód je niekoľko, toto je tajná ingrediencia
Profimedia

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.