Ako si vychutnať kávu doma ako profesionál: Tipy, ktoré povýšia tvoj zážitok

Priprav si kávu ako profík.


Domáca príprava kávy môže byť rovnako kvalitná ako v najlepšej kaviarni, ak poznáš správne postupy a vybavenie. S trochou praxe a šikovnými trikmi si dokážeš pripraviť šálku, ktorá bude nielen lahodná, ale aj zážitkom sama osebe. Tu je návod, ako premeniť každodennú prípravu kávy na profesionálny rituál.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Vyber kvalitnú kávu

Všetko začína pri kvalitných zrnách. Čerstvo pražená káva od lokálnych pražiarov ponúka oveľa bohatšiu chuť ako komerčné balenia zo supermarketu. Skús single origin kávy, ktoré pochádzajú z jedného regiónu a majú špecifické chuťové profily, napríklad citrusové tóny z Etiópie alebo čokoládové z Kolumbie.

Mlynček je základ

Čerstvo zomletá káva je alfou a omegou. Investuj do kvalitného mlynčeka s keramickými alebo oceľovými kameňmi, ktoré zabezpečia rovnomerné mletie. Hrúbku mletia prispôsob metóde prípravy – jemné mletie je ideálne na espresso, zatiaľ čo French press potrebuje hrubšie zrná.

Profesionálny výsledok doma dosiahneš ľahko: kvalitný mlynček, kanvička na presné nalievanie a ďalšie gastro potreby ti povýšia kávový zážitok na baristickú úroveň.

Ako si vychutnať kávu doma ako profesionál: Tipy, ktoré povýšia tvoj zážitok
Shutterstock

Priprav si správne vybavenie

Profesionálny výsledok si vyžaduje správne nástroje. Ak máš rád intenzívnu kávu, investuj do espressovaru. Pre čistú a jemnú chuť sú skvelé metódy ako Chemex, Hario V60 alebo Aeropress. Na rýchlu a jednoduchú prípravu ti postačí French press.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Dôležitosť vody

Používaj filtrovanú alebo pramenitú vodu. Káva pozostáva z 98 % vody, takže jej kvalita zásadne ovplyvní chuť. Voda by mala mať teplotu 90 – 96 °C, preto je dobré investovať do kanvice s reguláciou teploty.

Odporúčame prečítať:

20 vtipných fotografií oteckov, ktorí ešte úplne nezvládajú nástrahy rodičovstva

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:
REKLAMA
Veronika Kislan
Som Veronika Kislan (predtým Kužmová) z východu Slovenska a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a získala vydavateľskú prax, pričom mojím snom je raz zeditovať knihu, ktorá získa Nobelovu cenu.Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som si potom mohla dopriať svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť – jesť. Mojím cieľom je prinášať čitateľom zaujímavý a inšpiratívny obsah.
Najčítanejšie
Podobné