Čínske reštaurácie sa na Slovensku a zrejme aj všade inde vo svete tešia veľkej obľube. Ich ponuka je pestrá, jedinečná a asi v každom jednom podniku objavíš nejakú pochúťku, ktorú by si bol schopný jesť donekonečna.
Ako sa zorientovať?
Keďže však ide o produkt veľmi vzdialenej kultúry, pre západniara môžu pôsobiť mätúco. Napríklad na Slovensku sú mnohé „čínske“ reštaurácie prevádzkované Vietnamcami a v ponuke majú aj mnohé japonské a kórejské špeciality. Freddie Wong prišiel na Twitteri so zaujímavým tipom, ktorý nám pomôže sa zorientovať.
Americký filmár čínskeho pôvodu tvrdí, že najlepšie čínske reštaurácie nie sú tie, ktoré majú najlepšie recenzie. Podľa jeho pozorovaní nie je pravda príliš očividná a v skutočnosti nájde človek najlepšie jedlo v podnikoch, ktoré majú 3,5 hviezdičky z piatich.
Prečo je to tak?
Svoj postoj Wong zdôvodňuje rôznymi očakávaniami rôznych kultúr. Kým na západe ľudia očakávajú proaktívnu obsluhu, ktorá sama oslovuje zákazníka, v Číne to takto nefunguje a obsluha čaká, kým sa na ňu zákazník obráti s požiadavkou.
Wong preto predpokladá, že podniky s 3,5 hviezdičkami sú presne tie, ktoré zákazníkov vytočia neochotnou autenticky čínskou obsluhou, avšak dostatok hviezdičiek získajú vďaka svojmu skvelému a autentickému jedlu.
Na Slovensku sa niekedy zvykne hovoriť, že čím horšie vyzerajú priestory a vybavenie ázijskej reštaurácie, tým lepšie je jedlo. Táto rada sa nesie vo veľmi podobnom duchu ako Wongov tip. Aká je tvoja skúsenosť? Myslíš si, že to je naozaj tak?