Asi každý, kto kedy jedol šunku, si všimol, že niekedy na nej môžeme vidieť farebné lesklé fľaky, ktoré pripomínajú olejovú škvrnu. Aký pôvod majú tieto pestrofarebné machule? Znamenajú, že s mäsom nie je niečo v poriadku?
Pestrofarebný odlesk
Lesklé škvrny sú najlepšie viditeľné na šunke, avšak niekedy ich nájdeme aj na iných druhoch mäsa. Odlesky sa líšia farbou. Niekedy dominuje fialová a zelená, inokedy sú zasa takmer bezfarebné a vizuálne pôsobia ako lesklá šupina z ryby.
V časoch, keď si ľudia myslia, že ekologický certifikát na obale potravín symbolizuje obsah hmyzu, by sa dalo čakať, že ohľadom tohto javu vznikne mnoho absurdných vysvetlení. Prekvapivo tomu tak nie je, avšak je pochopiteľné, že niektorí ľudia môžu byť znepokojení pri pohľade na farebné škvrny. Pravda je taká, že tento jav nijakým spôsobom nesignalizuje závadný stav mäsa.
Optický efekt
Tento efekt vzniká, keď do tenkej vrstvy prenikajú svetelné lúče. Tie, ktoré sa odrážajú od jej vrchu, sa zrážajú s tými, ktoré sa odrážajú od jej spodku a táto interferencia vytvára pestrofarebné obrazce. V prípade mäsa teda interferencia vzniká na jednotlivých tenkých vrstvách svaloviny.
Ide teda o čisto vizuálny jav, ktorého príčinou sú fyzikálne vlastnosti mäsa. Dúhy na šunke nijako neindikujú hnilobu, obsah škodlivých chemikálií či LGBT.