Výber ovocia a zeleniny zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe zdravej stravy. S vhodným výberom môžeme posilniť naše zdravie a zabezpečiť, aby sme dostali všetky živiny potrebné pre správnu fungovanie nášho tela, organizmu, mozgu, ale aj psychického zdravia.
Najlepšia zelenina
- Špenát: Obsahuje veľa vitamínov A, C a K, železa, vápnika a antioxidantov. Podporuje zdravie očí, kostí a srdca.
- Brokolica: Je plná vlákniny, vitamínov C a K, draslíka a antioxidantov. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém a chráni pred chronickými chorobami.
- Mrkva: Obsahuje beta-karotén, vitamíny A, C a K a vlákninu. Podporuje zdravie očí, pokožky a imunitný systém.
- Cibuľa: Obsahuje síru, vitamíny C a B6 a antioxidanty. Pomáha znižovať zápal, podporuje zdravie srdca a posilňuje imunitný systém.
Menej bohatá, no stále pre telo prospešná (a potrebná) zelenina
- Zemiaky: Majú vysoký glykemický index a obsahujú veľa škrobu. Majú však aj výrazný sýtiaci efekt, takže v tvojom jedálničku by mali mať svoje miesto. Netreba to však s ich množstvom preháňať, pozor by si mali dávať najmä ľudia s cukrovkou alebo problémami s hmotnosťou.
- Kukurica: Obsahuje vyššie množstvo cukru a má nižšiu nutričnú hodnotu ako iné druhy zeleniny. Stále však môže byť súčasťou jedálnička a v primeranom množstve si ňou môžeš obohatiť napríklad šalát.
- Baklažán: Obsahuje veľa cukru a má stredný glykemický index. Podobne ako v prípade ďalších menej nutrične plnohodnotných potravín by sa mal baklažán konzumovať v rozumnom množstve. Stále však má miesto v jedálničku a môže byť príjemným spestrením tvojich obedov či večerí.