Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 19.4.2025
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav
Zdroj: ©Shutterstock

Banány do chladničky nedávaj. Takto správne uskladníš rôzne druhy ovocia a zeleniny

Poznáš pravidlá správneho skladovania potravín?

Jedlo a všetko, čo s ním súvisí, ovplyvňuje každý náš deň. Kvalita potravín sa pritom stáva čoraz dôležitejšou témou – nejde však len o to, aké potraviny si vyberieš v obchode. Rovnako dôležité je aj to, ako ich doma uskladníš, aby vydržali čerstvé, chutné a plné vitamínov čo najdlhšie. Najmä v prípade ovocia a zeleniny.

Nevhodné skladovanie ovocia a zeleniny môže spôsobiť, že rýchlo stratia živiny, chuť a skôr sa pokazia. Preto je dobré poznať základné pravidlá, ktoré pomôžu udržať potraviny v perfektnom stave. Toto sú praktické tipy, ako správne skladovať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny.

Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať:

  • Chladnička verzus izbová teplota: Nie každé ovocie či zelenina by mali skončiť v chladničke. Napríklad citrusy, cibuľu alebo cesnak je lepšie skladovať pri izbovej teplote. Ich uchovávanie v chlade im môže skôr uškodiť.
  • Ovocie, ktoré urýchľuje dozrievanie: Niektoré druhy ovocia produkujú etylén, látku, ktorá spôsobuje rýchlejšie dozrievanie a kazenie ostatných plodov. Preto je rozumné skladovať napríklad banány oddelene od ostatných potravín, aby ich predčasne nepoškodili.
  • Dôležitá vlhkosť a prúdenie vzduchu: Zelenina ako špenát alebo uhorky vyžaduje vyššiu vlhkosť, preto ich treba skladovať inak než napríklad cibuľu či zemiaky, ktoré preferujú suchšie prostredie. Vhodné prostredie predĺži ich čerstvosť.
  • Pravidelná kontrola potravín: Pravidelne kontroluj stav uskladneného ovocia a zeleniny. Pri prvých príznakoch kazenia alebo plesne je potrebné tieto plody ihneď odstrániť, aby sa zabránilo šíreniu na ostatné potraviny.

Ako správne skladovať jednotlivé druhy ovocia?

Jablká:
Najlepšie je skladovať ich na chladnom mieste s dostatočnou vlhkosťou. Ideálnou voľbou je zeleninová priehradka chladničky alebo papierové vrecká, ktoré zabránia ich vysušeniu či znehodnoteniu.

Hrušky:
Hrušky najskôr nechaj dozrieť pri izbovej teplote. Keď dosiahnu správnu zrelosť, premiestni ich do chladničky, čím výrazne predĺžiš ich čerstvosť. Ideálne je uložiť ich v papierových vreckách alebo zabaliť do novín.

Pomaranče:
Citrusové plody ako pomaranče môžu byť skladované aj pri izbovej teplote. Ak však chceš predĺžiť ich životnosť, presuň ich do chladničky. Môžeš ich uložiť voľne v zeleninovej zásuvke alebo zabalené v papierových vreckách.

Banány do chladničky nedávaj. Takto správne uskladníš rôzne druhy ovocia a zeleniny
Shutterstock

Hrozno:
Hrozno skladuj v chladničke. Najlepšie je uložiť ho do perforovaného plastového vrecka alebo do nádoby s vetraním. Takto sa zabráni vzniku hniloby a zároveň sa udrží potrebná vlhkosť.

Banány:
Banány by sa nemali skladovať v chladničke. Nechaj ich dozrieť pri izbovej teplote. Ak už sú dostatočne zrelé a chceš spomaliť ich kazenie, môžeš ich oddeliť od seba a zabaliť do novín. Tým predĺžiš ich čerstvosť.

Odporúčame prečítať:

Slovensku vládnu medvede. Interaktívna mapa ti prezradí, kde všade bol tento rok medveď spozorovaný a či tam aj útočil

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.