Je všeobecne známe, že niektoré nápoje, najmä tie alkoholické, sa viac hodia k niektorým konkrétnym pokrmom ako iné. Pri kombinovaní jedál a nápojov sa často sústredíme len na to, čo je tradičné alebo známe. Pritom vyhýbaním sa experimentom sami seba okrádame o výrazný gastronomický zážitok.
Nejde však len o víno, pivo či destiláty. Aj nealkoholické nápoje ako džús, káva a voda sa lepšie hodia k niektorým konkrétnym pokrmom. Správne skombinovaný nápoj môže oživiť chute jedla a posunúť gastronomický zážitok na úplne novú úroveň. Ako dosiahnuť harmonickú symbiózu medzi nápojom a jedlom? Poď sa pozrieť na niekoľko základných princípov.
Základné pravidlá
Pri kombinovaní jedla a nápoja ide o hľadanie rovnováhy. Základom je mať na pamäti, že každý nápoj a jedlo majú svoju silu, jedna by nemala tú druhú narúšať, skôr by sa mali navzájom vyvažovať. Napríklad pikantné jedlo si môže vyžadovať sladký alebo kyslastý nápoj na vyrovnanie chutí, zatiaľ čo k mäsovým pokrmom sa lepšie hodí nápoj s hlbokou chuťou.
- Podobné s podobným: Silné jedlá si vyžadujú silný alkohol, zatiaľ čo ľahké jedlá sa najlepšie kombinujú s ľahkými nápojmi.
- Kontrastné chute: Pikantné jedlo môže byť skvelé s nápojom, ktorý má sladký kontrast, napríklad pikantné ázijské jedlá so sladkým vínom.
- Nezabúdajte na kyseliny: Vína s vysokým obsahom kyselín, ako je napríklad Sauvignon Blanc, sú ideálne k jedlám s vysokým obsahom kyselín, ako sú paradajkové omáčky alebo citrusové šaláty.
Víno
Ľahké biele vína sa najlepšie kombinujú s morskými plodmi, hydinou a zeleninovými pokrmami. Vína s krémovejšou chuťou, napríklad také Chardonnay, sa hodia k pokrmom s bohatšou textúrou, ako sú ryby v omáčke alebo hydina s rovnako krémovými omáčkami.
Hlboké a robustné červené vína, napríklad Cabernet Sauvignon, sú ideálne k hovädziemu mäsu alebo divine. Špeciálnou kategóriou sú šumivé vína, ktoré dokonalo ladia k morským plodom a kaviáru, tiež sú najvhodnejšie ako súčasť aperitívu pred jedlom.
Pivo
Svetlé pivá sú skvelou voľbou ku kurčaťu alebo rybám, dokonca sa hodia aj k morským plodom. Špecifickejšie druhy pív, ako napríklad IPA alebo ALE, dokážu podčiarknuť pikantnú chuť grilovaného mäsa a syrov. A že pivo sa nehodí k sladkým jedlám? A čo taký Stout či Porter? Ideálna voľba k hovädzím pokrmom, čokoládovým dezertom alebo syru.
Likéry a destiláty
Spomedzi alkoholických nápojov si nielen pivo či víno vyžaduje detailnejší výber pokrmov, s ktorými sa podávajú. Táto kombinačná mágia sa týka aj likérov a destilátov. S bravčovým mäsom, údeninami a syrmi je dobré kombinovať alkohol ako whisky a bourbon.
Medzi obľúbené alkoholické nápoje patrí určite rum, ktorý sa veľmi dobre dopĺňa so sladkými dezertmi, čokoládou a tropickým ovocím. Spomedzi bieleho alkoholu sú najčastejšie konzumovanými gin a vodka, ktoré sa hodia k ľahkým jedlám, ako sú morské plody, šaláty alebo citrusové dezerty.
Nealkoholické nápoje
Ideálnym spoločníkom ku všetkým jedlám je určite voda. Či už minerálna, jemne perlivá alebo perlivá, voda má tendenciu neutralizovať chuťové poháriky medzi jednotlivými sústami, vďaka čomu vynikne chuť konzumovaného pokrmu.
Niektorí ľudia si nevedia predstaviť nedeľné poobedie bez kávičky a koláčika. Ide o nerozlučiteľný pár – espresso a čokoládový dezert. Klasická kombinácia, ktorá nikdy nikoho nesklame. Spomedzi teplých nápojov ľudia radi pijú čaj. Napríklad taký zelený dopĺňa ázijskú kuchyňu a hodí sa k rybám, zatiaľ čo silnejšie čierne čaje sú vhodnejšie ako kontrast k mastnejším a sladkým jedlám.
Citrusové šťavy (pomarančová alebo grepová) sedia k raňajkám a tiež sa hodia k slaným jedlám, zatiaľ čo jablková šťava je výborná k hydine. Tropické ovocné džúsy a smoothie môžu byť skvelými spoločníkmi pre letné jedlá a šaláty.