Burčiak sa im takmer stal osudným: Plyn z jeho výroby priotrávil troch ľudí, všetci išli do nemocnice

Obľúbená lahôdka sa mstila za padlé litre.


V obci Moravské Bránice pri Brne sa počas uplynulého víkendu odohrala dramatická udalosť, ktorá mohla skončiť tragicky. V sobotu dopoludnia sa v jednej z miestnych vínnych pivníc pri výrobe burčiaka priotrávili dvaja muži. Do nebezpečnej situácie sa následne dostala aj ich susedka, ktorá im chcela pomôcť. Všetkých troch nakoniec záchranári previezli do nemocnice.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

„Trom dospelým osobám, ktoré sa priotrávili vo vínnej pivnici splodinami vznikajúcimi pri kvasení hroznového muštu, sme na mieste poskytli kyslíkovú terapiu a previezli ich do nemocnice v Ivančiciach,“ uviedla Michaela Bothová, hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhomoravského kraja. Dodala, že zásah bol rýchly a pacienti sú mimo ohrozenia života.

Najväčšiu dávku odvahy však prejavila žena, ktorá sa rozhodla ísť mužom na pomoc. Sama sa síce tiež priotrávila, no stihla privolať zdravotníkov. Jej duchaprítomnosť sa ukázala ako kľúčová – práve vďaka jej telefonátu mohli záchranári včas zasiahnuť a postihnutým poskytnúť potrebnú starostlivosť.

Burčiak je čiastočne vykvasený hroznový mušt, ktorý sa na Slovensku a v Česku tradične spája s jesenným vinárskym obdobím. Ide o medzistupeň medzi sladkým muštom a hotovým vínom – má mliečne zakalenú farbu, sladko-ovocnú chuť a nižší obsah alkoholu, ktorý sa postupným kvasením zvyšuje.

Burčiak sa mstí za padlé litre

Problémom bolo, že vínna pivnica nebola dostatočne vetraná. Pri kvasení hroznového muštu totiž vzniká oxid uhličitý, bezfarebný plyn a bez zápachu. V uzavretom priestore dokáže vytlačiť kyslík, čím človeku hrozí strata vedomia a v krajnom prípade aj udusenie. Nejde o žiadny yperit, ale stále je to nebezpečné. Práve preto sú takéto priestory v čase výroby burčiaka mimoriadne rizikové.

Vinári si už celé generácie odovzdávajú jednoduchú a účinnú metódu, ako zistiť, či je v pivnici dostatok kyslíka. Stačí zapáliť sviečku a položiť ju dovnútra. Ak plameň zhasne, znamená to, že v priestore je nedostatok kyslíka a vstup bez vetrania je životu nebezpečný. Tento tradičný spôsob kontroly je aj dnes veľmi aktuálny a môže zachrániť životy.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mohlo by ťa zaujímať:

Burčiak, drahá cigánska a hanba pred celým mestom. 10 typických situácií zo slovenského jarmoku

Odborníci upozorňujú, že každoročne sa práve v období kvasenia burčiaka objavujú prípady otravy oxidom uhličitým. Hoci väčšina vinárov tieto riziká pozná, podcenenie základných bezpečnostných pravidiel môže mať vážne následky. Okrem dostatočného vetrania sa odporúča aj používanie moderných detektorov plynov, ktoré dokážu včas signalizovať nebezpečnú koncentráciu.

Príbeh z Moravských Bránic tak poslúžil ako varovanie pre celú vinársku komunitu. Vďaka rýchlemu zásahu zdravotníkov a odvahe susedky sa tentokrát všetko skončilo relatívne dobre. Vinári však zdôrazňujú, že šťastie nemožno brať ako samozrejmosť – každý, kto vstupuje do pivnice počas kvasenia, by mal mať na pamäti, že stačí pár sekúnd neopatrnosti a tradícia sa môže zmeniť na tragédiu.

  1. Vyrábal/a si už niekedy burčiak?

    1. Áno
    2. Nie
    3. Ja iba degustujem
    0 hlas(y/ov)
    Share Your Result
Burčiak sa im takmer stal osudným: Plyn z jeho výroby priotrávil troch ľudí, všetci išli do nemocnice
Shutterstock

Tagy:
REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné