Vždy je super, keď vedci objavia nejaké nové hviezdy alebo doposiaľ neznáme živočíchy žijúce na dnách oceánov. Ešte lepšie však je, keď sa vedcom podarí aplikovať poznatky takým spôsobom, ktorým vyriešia každodenný problém bežných ľudí.
Pri jedení plnených placiek býva jednou z najťažších úloh totálne sa nezababrať omáčkou, ktorá napriek našej najväčšej snahe začne zvnútra vytekať. Kiežby sa dalo palacinku/pitu/burrito jednoducho zalepiť a zabezpečiť tak, aby sa nerozpadla a jej obsah nevytiekol.
Každý problém má svoje riešenie
Študenti z Johns Hopkins University v americkom Marylande nezostali pri snívaní a rozhodli sa tento dlhoročný problém vyriešiť. Skupinka účastníkov workshopu zvaného Engineering Design Day predstavila technológiu, vďaka ktorej môže byť konzumácia burrito placiek omnoho čistejším zážitkom.
Riešenie, s ktorým prišli, je v podstate veľmi jednoduché a zároveň veľmi geniálne. Študenti odborov chemických a biomolekulárnych vied predstavili produkt zvaný Tastee Tape – lepiacu pásku, ktorá sa dá jesť. Prečo už dávno nie je v každom obchode?
Nebolo to ľahké
Ako vytvoriť dobrú jedlú lepiacu pásku? Musíš vytvoriť dobrú pásku, dobré lepidlo a musíš zaistiť, že obe súčasti sú bezpečné a vhodné pre konzumáciu. Presne tak študenti opisujú proces tvorby, počas ktorého hľadali jedlé alternatívy lepidiel a pružných a pevných materiálov, vhodných na pásku.
Plán neznie zložito, jeho prevedenie však zabralo niekoľko mesiacov poctivej práce a náročnej analýzy jednotlivých ingrediencií. Keďže si tím študentov chce Tastee Tape nechať patentovať, presné zloženie finálneho produktu odmieta prezradiť. Všetko sú to vraj látky, ktoré sa úplne bežne vyskytujú aj v iných potravinách.