Bývalý zamestnanec sa obrátil proti pivovaru. Podal naň žalobu, tvrdí, že z neho práca spravila alkoholika

Denne mal v práci vypiť 4 litre piva.


Niektoré zamestnania si na človeku vyberú svoju daň. Práca v médiách vie človeku uniesť mozog, služba v politike dušu a zamestnanie v pivovare triezvosť. Web Dnes24 informoval o veľmi kurióznom prípade chlapíka, ktorý sa rozhodol zažalovať pivovar. Práve v ňom niekoľko rokov pracoval, čo údajne vyústilo do toho, že sa stal alkoholikom.

Nešlo len tak o nejakého obyčajného zamestnanca pivovaru, ale o sládka. Náplňou práce tohto povolania je dohliadanie na varenie piva, ale taktiež na príprava sladu, mutovanie, sceďovanie, dozrievanie či finálne stáčanie piva. Prostoreko ide o človeka, ktorý má na starosti pivo, a tak nie je prekvapením, že sa sem tam sčasti opije.

Bývalý sládok to však začal preháňať. Pred súdom zhodnotil, že v práci musel vypiť štyri litre piva denne. A cez sviatky a víkendy sa množstvo zvyšovalo,“ povedal. Stal sa z neho alkoholik.

Pivo verzus muž

Muž, ktorý sa neúmyselne stal alkoholikom, pracoval dlhé roky pre pivovar patriaci do najväčšej pivovarníckej skupiny v Južnej Amerike. Celé tie roky pracoval s pivom a venoval mu väčšinu svojho dospelého života. Pre pivovar začal pracovať v roku 1976, keď mal len 26 rokov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenská pivná korunka 2025: Toto sú tie najlepšie slovenské pivá, ktoré utíšia smäd a ulahodia chuťovým pohárikom

„Bol som mladý a neskúsený a nikdy ma nevarovali pred rizikami spojenými s pitím veľkého množstva piva,“ povedal muž pred súdom. Ak chcel svoju prácu vykonávať naplno, musel pivá aj ochutnávať. Denne sa tak do neho dostali aj štyri litre piva. Takto sa spustila veľká špirála delikátnych pív a grgnutí, z ktorej vyletel ako alkoholik.

Rozhodnutie súdu

Firme dáva za vinu, že neprijala žiadne preventívne opatrenia a neposielala zamestnancov na prehliadky k doktorom, ktorí by včas mohli odhaliť nastupujúci alkoholizmus. Ten mu začal zasahovať do života. Sudca si jeho argumenty na súde vypočul a rozhodol takto:

„Ambev na svoju obhajobu argumentoval, že ochutnávky majstrov sládkov sú ‘technickej povahy’ a že by sa mal naraz vypiť iba veľmi malý dúšok. Konzumácia veľkého množstva nie je potrebná, takže tento postup nemôže viesť k závislosti. Ambev tiež zdôraznil, že muž mal rozsiahle skúsenosti v tomto odvetví a dostatočné znalosti na to, aby pochopil riziká nadmernej konzumácie alkoholu,“ píše web.

Pivovar sa proti mužovmu obvineniu postavil a povedal, že mužom udávané množstvá piva vypitého za deň nie sú „ľudsky možné.“ Sudca napokon mužovi obžalobu zamietol a odôvodnil ju tým, že známky alkoholizmu sa v ňom začali objavovať až 9 rokov po tom, čo opustil pivovar.

Shutterstock

Tagy:

Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné