Áno vajíčkam do zemiakového šalátu (Eva Polomská)
Čo jednoznačne patrí do zemiakového šalátu?
U mňa v šaláte určite nesmú chýbať domáce vajíčka, domáca majonéza a tatárska omáčka. Kyslé uhorky musia byt nadrobno nakrájané a korenie štyroch farieb podrvené na hrubšie, ideálne v mažiari.
Čo by sa do zemiakového šalátu nemalo určite dávať?
Do šalátu nedávam cibuľu, kukuricu ani šťavu z kyslých uhoriek.
Neexistuje nič, čo by tam nepatrilo (Martin PYCO Rausch)
Čo jednoznačne patrí do zemiakového šalátu?
Logicky, predovšetkým zemiaky. A potom je to už podľa individuálnych definícií zemiakového šalátu, či už majonézového, alebo nakyslo s cibuľou.
Čo by sa do zemiakového šalátu nemalo určite dávať?
Myslím, zároveň pevne dúfam, že takého pravidlo zatiaľ neexistuje. Varenie má byť kombináciou slobody, tvorivosti a spájania chutí, skúseností aj rodinných zvykov. Takže každý má doma na stole niečo celkom iné, voláme to však rovnako.
Uhorki muša buc (Chlop v kuchni)
Čo jednoznačne patrí do zemiakového šalátu?
Neznam sebe predstavic bandurkovy šalát bez smačnych domácich uhorkoch. To tam muši buc. A kus šťavy z nej.
Čo by sa do zemiakového šalátu nemalo určite dávať?
Žiadna nedovarená bandurka nemá v šaláte čo hľedac…a jabluko. Daktori davaju i podrvaku abo slaninu.
Nevymýšľajte p****** s kukuricou (Strýco Filip)
Čo jednoznačne patrí do zemiakového šalátu?
Majonezak podľa mňa: zemiaky, mrkva, hrášok, zavárané uhorky, majonéza, horčica, soľ, korenie, cukor.
Čo by sa do zemiakového šalátu nemalo určite dávať?
Podľa mňa nič iné ako to, čo som povedal. Maximálne, keď je niekto fajšmentke, tak vajíčka natvrdo, ale to je max. A ešte môže byť cibuľa, áno, na velice jemno. Tí, čo dávajú kukuricu, nech sa im darí. Aby nevymýšľali p*******.
Bonus
Peter Duranský, prvý slovenský kuchár s Michellinskou hviezdou, a jeho recept na zemiakový šalát:
Suroviny: Zemiaky (na šalát) 4 kg, vajcia 10 ks, mrkva 3 ks, paštrnák 3 ks, zeler 1 ks, cibuľa 4 menšie kusy, uhorky sterilizované 700 g, hrášok mrazený 250 g, horčica plnotučná 3 PL, dijon horčica 2 PL, ocot obyč. 0,3 l, smotana sladká 500 ml, kyslá smotana 2x, majonéza 300 g, soľ podľa chuti, korenie biele podľa chuti, cukor kr. podľa chuti.
Tak u nás doma si robíme recept po mojej mamine. Náš šalát je takej krémovejšej konzistencie a dochucujeme ho podľa chuti. Tým, že je taký krémovejší, tak pôsobí ľahšie, ale aj tak je ťažký a kalorický. (smiech)
Postup
Koreňová zelenina nakrájaná na kocky (mrkva, paštrnák, zeler) povarená v sladko-kyslom náleve (cukor + ocot 1/1), necháme vychladnúť. Uvariť zvlášť zemiaky, uvariť nakrájanú cibuľu tiež zvlášť v sladko-kyslom náleve a nechať vychladnúť.
Následne si uvarené zeleninu, zemiaky a cibuľu pridáme do väčšej misy a pridávame ďalšie suroviny – uhorky sterilizované nakrájame na kocky a pridávame aj šťavu z uhoriek. Nakoniec pridáme sparený mrazený hrášok a dôkladne premiešame.
Čo by sa do zemiakového šalátu nemalo určite dávať?
Určite by som tam nepridával ďalšie kalorické suroviny, keďže je ich tam požehnane. Vyhol by som sa napríklad aj červenej repe alebo kukurici.