Tento fastfoodový gigant síce stavia na ikonických klasikách, no v každej krajine vie menu prispôsobiť miestnym chutiam. Výsledkom je porcia jedál, pri ktorých si povieš: „To by som chcel ochutnať!“ – alebo naopak: „To by som si na tanier určite nedal.“ V tomto článku sa spolu pozrieme na netradičné hamburgery a pochúťky, ktoré ponúka „mekáč“ v rôznych krajinách sveta, ale aj ti pripomenieme, čo bolo kedysi v ponuke na Slovensku, no dnes si to už neobjednáš.
McDonald’s je síce americká ikona, no už dávno sa nespolieha len na „burger, hranolky a colu“. Aby si získal zákazníkov po celom svete, svoje menu prispôsobuje lokálnym chutiam, tradíciám a niekedy dokonca aj gastronómii, ktorú by sme v rýchlom občerstvení vôbec nečakali. Práve vďaka tomu sa môžeš na cestách stretnúť s jedlami, ktoré na Slovensku nemáš šancu ochutnať.
Netradičné pochúťky naprieč svetom
V Holandsku napríklad nájdeš v ponuke McKroket, teda chrumkavý burger plnený hovädzím ragú a horčicovou omáčkou, ponúkajú aj vegetariánsku verziu. Malajzia vsadila na Curly Fries, špirálové hranolky posypané korením, ktoré sa stali hitom medzi milovníkmi „snackov“, informuje portál LoveFood.
V Kanade sa zas bez váhania pustia do legendárneho poutine, teda hranoliek poliatych hustou omáčkou a posypaných kúskami syra. Nový Zéland priniesol do fastfoodového sveta Kiwiburger, netradičnú kombináciu hovädzieho mäsa, vajíčka a červenej repy. Francúzi si zase zamilovali Croque McDo, zapečený toast so šunkou a syrom. A napokon, v Južnej Kórei sa stal obľúbencom Bulgogi Burger, ktorý využíva bravčové mäso a omáčku inšpirovanú ikonickým BBQ jedlom bulgogi.
McSpaghetti či Taro Pie
Obrátili sme sa aj na McDonald’s na Slovensku s otázkou, čo nezvyčajné sa nachádza v menu v iných krajinách, a poskytli nám ďalšie nasledujúce pochúťky. V Japonsku patrí k najobľúbenejším Teriyaki McBurger so sladkastou omáčkou, zatiaľ čo v Indii, kde vegetariánske alternatívy nesmú chýbať, dominuje McAloo Tikki – burger so zemiakovou plackou namiesto mäsa. Filipínci si zas pochutnávajú na McSpaghetti s paradajkovou omáčkou a párkami, čo mnohým pripomenie skôr školskú jedáleň než fastfood.
V Číne letí sladký dezert Taro Pie plnený taro koreňom. Nemecko pred pár rokmi zaujalo limitovaným Nürnburgerom s bratwurst klobáskami, ktorý však už v menu nenájdeš. A keď už ide o limitky – Austrália mala svojho času Chicken Parmigiana Burger, zatiaľ čo v Ázii sa stal hitom výrazný Samurai Burger.
Aj Slovensko má svoje klasiky, zaujímalo nás však, či bolo kedysi niečo u nás v ponuke, čo už dnes neochutnáme. „Niektoré jedlá, ktoré boli kedysi súčasťou ponuky, dnes už nenájdeme na Slovensku – napríklad hubový burger (Mushroom Swiss). Naopak, sezónne kampane ako ,Syrová sezóna‘ sa stali obľúbenou tradíciou, prinášajúc burgre so syrom, hermelínky či brusnicovú omáčku. Napriek zmenám si svoje miesto medzi najpredávanejšími stále držia klasiky ako cheeseburger, hranolky a Big Mac,“ uviedla pre EMEFKA Lucia Poláčeková, External Commmunication & Customer Care Manager pre McDonald’s Česko a Slovensko.
Slovensko spoznalo „mekáč“ v októbri 1995, keď sa v Banskej Bystrici otvorila prvá prevádzka. Menu bolo vtedy jednoduché – cheeseburger, hranolky, Coca-Cola a k tomu americká atmosféra, ktorá bola pre našinca niečím úplne novým.
Odvtedy sa však toho zmenilo veľa:
- 2007 – pribudol legendárny Big Tasty a po prvý raz sa objavilo aj raňajkové menu.
- 2010 – na scénu vstúpili McWrapy, ktoré si získali fanúšikov ľahším konceptom.
- 2015 – mekáč spustil prémiovú líniu Maestro, pričom u nás zabodovala lokálna variácia Maestro Oštiepok.
- 2019 a ďalej – prišli digitálne vychytávky: samoobslužné kiosky, donášková služba McDelivery a mobilné objednávky cez MyOrder.
- 2025 – do ponuky sa vrátil ikonický oštiepok, tentoraz ako limitovaná edícia, ktorá okamžite vzbudila pozornosť.
