Jedlo v lietadle skrátka chutí naprd… a nie je to len preto, že sa letecké spoločnosti snažia šetriť na pasažieroch nízkou kvalitou ingrediencií. Tlak a vlhkosť v kabíne otupujú náš čuch a chuťové bunky, čo má za následok iné vnímanie chutí, na aké sme zvyknutí. Z tohto dôvodu doň aerolínie pridávajú viac soli, no stále to nie je úplne ono.
Poznáš to. Na večeru servírujú kurča s ryžou, no chuťovo sa celá masa skôr ponáša na vzduch s prímesou polystyrénu. Mdlé, plané, proste o ničom. Po akých pokrmoch siahať, aby si sa aj počas niekoľkohodinového letu do sýta najedol? Známy lekár z TikToku prezradil trik, ktorý ťa pravdepodobne prekvapí.
Jedlá a potraviny bohaté na umami
Umami je jednou z piatich základných chutí, ktorú možno nájsť prevažne v morských plodoch, mäse, zrejúcom syre, paradajkách či hubách. Práve jedlá bohaté na umami sú podľa doktora Karana Raja, ktorý na sociálnej sieti vystupuje ako @dr.karanr, v lietadle tou správnou voľbou. Video, v ktorom objasňuje prečo, nazbieralo tisíce videní.
„Nízky tlak v kabíne ovplyvňuje tvoje chuťové bunky, čo znamená, že slané a sladké chute sú utlmené, zatiaľ čo chuť umami je zosilnená. Bude to znieť zvláštne, no nie je na škodu dať si štuple do uší či slúchadlá s aktívnym potláčaním hluku. To nakopne tvoje chuťové bunky ešte viac,“ hovorí lekár vo virálnom videu.
„Zvuk motora totiž stimuluje nerv stredného ucha, ktorý negatívne ovplyvňuje tvoju schopnosť cítiť sladkú a slanú chuť,“ dodáva. Dôležité je podľa neho aj vypiť pred jedlom dostatok vody a zaobstarať si nosný sprej s obsahom morskej soli. V lietadle sa totiž naše sliznice zvyknú vysušovať, čo tiež nesprávne vplýva na našu chuť a čuch.