Čo ste pravdepodobne o káve nevedeli

Fakty, čísla a zaujímavosti o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta.


Patríte medzi fanúšikov kávy a neviete si bez nej predstaviť váš deň? Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete, hneď po rope. Káva tak predbieha zemný plyn, zlato, cukor a kukuricu. Prinášame vám niekoľko faktov o káve, o ktorých ste možno ani netušili.

 

Na americkom kontinente sa urodia približne 2/3 kávy z celej produkcie. Zvyšok patrí Ázii a Afrike. Počet farmárov pestujúcich kávovníky na svete je 25 miliónov. Priemerný výnos jedného kávovníka za sezónu je 0,5 kg.  Rebríček najväčších pestovateľov hovorí, že na prvom mieste sa nachádza Brazília, za ňou nasleduje Vietnam, potom Kolumbia a štvrté miesto obsadila Indonézia. Počet rastlín kávovníka je iba v Brazílii 3 miliardy.

Zdroj: giphy.com

Počet šálok kávy skonzumovaných za rok na celom svete je necelých 500 miliárd. Podiel kávy konzumovanej ráno tvorí 34-55% v závislosti od krajiny. Najviac kávy ročne vypije obyvateľ Fínska. Až 11 kilogramov. Fíni predbiehajú dokonca aj Talianov a iných obyvateľov Južnej Európy. My Slováci skonzumujeme priemerne 3 kg kávy ročne na hlavu.

Maximálny odporúčaný denný príjem kofeínu dospelého človeka je 300 až 400 miligramov. Smrteľná dávka kofeínu sa pohybuje medzi 5 – 10g. Rekord v pití kávy drží istý američan. Vypil až 82 hrnčekov kávy za sedem hodín a prežil.

Arabica a Robusta sú 2 najznámejšie odrody kávy. Arabica obsahuje 1,8 % kofeínu a Robusta 2,8 %.

Káva obsahuje viac antioxidantov ako zelený čaj.

Nikdy nepite kávu hneď po zobudení. Spomalí vám metabolizmus. Tak isto by sa káva nemala piť hneď po jedle, ale aspoň hodinu po ňom.

Kofeín je najviac efektívny medzi 9:30 – 11.30 ráno.

Praženie kávy prebieha pri teplote nad 200°C a trvá zhruba 15 minút. Káva pri pražení stráca 15-20% svojej hmotnosti.

Vo Francúzsku existuje kaviareň, kde keď nepoviete  ,,Prosím“ a ,,Dobrý deň“ dostanete automaticky drahšiu kávu.

Prvú kaviareň v Európe otvorili v Benátkach v 17. storočí, funguje dodnes, volá sa Florian a nachádza sa priamo na Námestí sv. Marka.

Starbuck’s je najväčšia svetová sieť kaviarní a je zároveň treťou najväčšou sieťou prevádzok v odvetví jedlo a nápoje.

Medzinárodný deň kávy pripadá na 1. októbra.

Káva nemá chuť, sú to čuchové bunky čo nám vravia akú má asi chuť. Vyskúšajte si pri pití kávy zapchať nos a uvidíte. Po prehltnutí sa jej aróma dostáva z vnútornej časti úst späť do zadnej časti nosa. Tým aktivuje iný chuťový pocit v mozgu, ako keď ju len ovoniavame. Môže za to skutočnosť, že aj keď máme chuťové poháriky na jazyku, až osemdesiat percent toho, čo považujeme za chuť, pochádza z receptorov v nose. Výslednú chuť kávy navyše ničia aj látky, ktoré vytvárajú jej komplexnú arómu. Takmer polovicu z nich totiž zničia sliny. To potom spôsobí zmenu jej chute.

Ako sa má v kaviarni podávať káva?

Na striebornom alebo antikorovom oválnom podnose vám majú v kaviarni priniesť dva kusy servítky (Jedna patrí medzi podšálku a šálku, aby sa nešmýkala a druhá je určená na svoj klasický účel.), šálku s kávou, podšálkou, lyžičkou, vodou, cukrom a mliekom. Čašník sa vás nemá pýtať či ju chcete s mliekom, alebo bez, má vám ho automaticky priniesť, pretože mlieko by malo byť v cene. Celé sa to nazýva kultúra pitia kávy.

Prečo sa káva praží?

Pri pražení prebieha tzv. Maillardova a ďalšie chemické reakcie. Ešte nie sú dodnes do detailov objasnené, podstata je však známa. Pri zvýšených teplotách praženia sa z kávovníkového zrna uvoľňujú aromatické látky. Vonné oleje vyjdú na povrch, dochádza k reakcii bielkovinovej časti na sacharidickú a súčasne sa pri nej veľa látok odbúrava. Pri teplotách okolo 240 °C sa však veľa nových látok syntetizuje, a práve tie dávajú finálnemu výrobku arómu. Vonia napríklad po orechoch, čokoláde, vanilke, ale to rozoznajú len ozajstní fajnšmekri kávy. Boli pokusy novátorov kávovníkové zrná nepražiť, vraj ich stačí vyextrahovať za studena, ale vyrobili vlastne čaj.

Kopi Luwak káva

Je jednou z najdrahších káv na svete, pochádza z Jávy a na Slovensku si ju môžete kúpiť tiež. 1 kilogram tejto kávy stojí približne 400 – 500 €. Je to vlastne klasická odroda kávy (Robusta, Arabica). Prečo je tak drahá? V jazyku domorodcov znamená Kopi -káva a Luwak – to je malé cibetkovité zvieratko, podobné kune. Toto zvieratko usilovne zbiera najlepšie kávové zrná, ktoré zje bez toho, aby ich rozhrýzlo. Na zrná po konzumácii pôsobia žalúdočné kyseliny a enzýmy a vytvárajú neopakovateľný proces fermentácie kávy. Enzýmy štiepia bielkoviny na jednoduchšie bielkoviny a tie reagujú počas praženia s karbohydrátmi a cukrami, čo vytvára neopakovateľnú chuť kávy. Po tráviacom procese ich cibetka prirodzenou cestou vylúči. Zberači potom zberajú výtrusy a ručne ich dočisťujú. Známe sú však aj kávovníkové zrná z trusu slona a opíc.

Ako sa káva pije?

Aké druhy kávy poznáte? V prvom rade si treba uvedomiť, že piccolo neexistuje. V Českej republike vznikla dokonca iniciatíva proti tomuto pomenovaniu kávy (projekt nájdete na stránke: https://www.piccoloneexistuje.cz/).

Espresso – Malá šálka silnej kávy (7g kávy a 25-30 ml vody, príprava espressa trvá maximálne 20-30 sekúnd – podľa kvality kávovaru).

Ristretto – Jeho príprava je z rovnakej dávky kávy ako espresso, ale doba prietoku je iba 18 sekúnd (do šálky vám natečie asi 15-20 ml najsilnejšieho kávového extraktu).

Lungo – tzv. predĺžené espresso. Šálka sa plní asi 30 sekúnd a doplní sa vriacou vodou.

Espresso doppio – Pripravuje sa z dvojitej dávky (14 g mletej kávy). Doba prípravy je 20-30 sekúnd a asi 50-70 ml dolievame vodou.

Cappuccino – 1/5 espressa, 2/5 našľahaného mlieka a 2/5 horúceho mlieka. Pripravuje sa iba z plnotučného mlieka pri teplote 70 °C. Pena musí byť jemná, krémová a bez bubliniek.

Caffé macchiato – Často sa mýli s caffé latte. V talianskom jazyku znamená macchiato – bodkovaný resp. s trochou mlieka. Ide o espresso s lyžicou mliečnej peny.

Zdroj: giphy.com

Latte – Mliečna káva sa pripravuje z espresso Lungo a našľahaného mlieka. Na vrchu je mliečna pena, ale omnoho menšia ako u cappuccina.

Latte macchiato – Pripravuje sa z espessa a veľkého množstva našľahaného mlieka. Najprv sa do pohára leje mlieko a potom espresso. Pri dodržaní postupu sa dosiahne 3 vrstvový vizuálny efekt (mlieko, káva, pena).

Americano – Klasické espresso doplnené horúcou vodou v typickom pomere 1:5 v prospech vody.

Írska káva – Filtrovaná káva s objemom 2,4 dcl s trstinovým cukrom, shotom írskej whisky a vrch by mala zdobiť 2 cm vysoká pena z čerstvo vyšľahanej smotany.

Turecká káva – Mala by sa pripravovať v malej plechovej kanvičke s dlhým uškom. Do nej dáme 2 lyžičky najemno namletej kávy a zalejeme studenou vodou. Nádobu zahrievame až kým kávová zmes pretečie cez okraj. Na chvíľku odstavíme a tento proces opakujeme 3 krát. Ak si robíme tureckú kávu doma a nemáme čas na komplikované postupy, stačí ak kávu zalejeme vriacou vodou, necháme 2 minúty lúhovať a potom cez sitko scedíme.

Frappé – Studený našľahaný nápoj z kávy. Podáva sa s ľadom.

Ako sa pije káva?

To častokrát záleží na krajine a kultúre. V Európe by sa mala piť na 3 etapy, vďaka ktorým zistíte, ako vám chutí káva najviac. Prvé ,,srknutie“ by ste si mali dať ešte za horúca, hneď ako vám kávu prinesú. Na druhý hlt by ste mali počkať presne 7 minút. Nie je studená ani horúca a chutí inak. V tretej etape dopíjate kávu úplne vychladenú. V každej z týchto fáz by mala byť chuť kávy iná. Po jej vypití by ste pol hodiny nemali nič jesť ani vypiť, dokonca ani vodu. Ak si prejdete jazykom po podnebí, aj po 30-tich minútach by ste mali cítiť výraznú chuť kávy. Ku káve sa síce voda podáva, no je to najmä preto, aby ste pred jej vypitím neutralizovali chuťové poháriky, alebo aby ste si vodou kávu doliali podľa vášho vkusu.

Zdroj: obchodskavou.sk, aktuality.sk, sme.sk, kavacajcokolada.sk, zena.cz

Páčil sa ti tento článok? Mal by si aj ty chuť písať o mnohých zaujímavých témach? Budeme radi ak doplníš náš kolektív. Dozvedieť sa viac!

Ľudia práve čítajú

Microsoft sa po 32 rokoch lúči so Skicárom - v najnovšom update ho už nenájdeme

Otvoriť článok
Reagujte!
Grr Grr
0
Grr
Fuuj Fuuj
3
Fuuj
Fňuk Fňuk
0
Fňuk
Jeej Jeej
16
Jeej
Uups Uups
0
Uups
Haha Haha
4
Haha
Woow Woow
34
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Čo ste pravdepodobne o káve nevedeli

Prihlásiť sa

Prihláste sa prosím pomocou svojho prihlasovacieho mena a hesla. Prihlasovacie údaje na stránky emefka.sk a memehub.sk sú rovnaké.
Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

reset password

Späť na
Prihlásiť sa
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME