Tým mužom nie je nikto iný než Donald Trump. Americký prezident si už nejaký čas nedáva servítku pred ústa a diktuje, kontroverzne organizuje a neraz aj uráža a vymýšľa. Jeho najnovším dielom je rozkaz smerovaný spoločnosti Coca-Cola. Web Tvnoviny informoval, že iniciatíva Make America Healthy Again zatlačila na potravinárske spoločnosti so žiadosťou o úpravu receptúry mnohých výrobkov. Coca-Cola teraz reaguje.
Sám Trump je známy tým, že je veľkým milovníkom diétnych verzií sladených nápojov, a jeho slová padli na úrodnú pôdu. Spoločnosť Coca‑Cola skutočne odhalila nový nápoj sladený trstinovým cukrom, ktorý bude už tento rok dostupný v USA. Firma doteraz používala ako sladidlo hlavne kukuričný sirup.
Milovníci originálnej Coca-Coly však nemusia zúfať. Celková receptúra zostáva rovnaká, nápoj s trstinovým cukrom bude predstavovať iba doplnok k už existujúcemu sortimentu a nepôjde o náhradu klasického a legendárneho nápoja. Nejde pritom ani o žiadnu prelomovú novinku. Napríklad Mexiko a Austrália vyrábajú Coca-Colu s trstinovým cukrom už dlhšie.
Coca-Cola nerobí žiadne zásadné zmeny
Spomenutá iniciatíva Make America Healthy Again (MAHA) rozkázala, aby potravinárske spoločnosti zo svojich receptúr odstránili zložky, ako sú napríklad umelé farbivá. Americký minister zdravotníctva Robert Kennedy taktiež poukázal na kritické množstvo cukru v americkej strave.
Krátko pred oficiálnym oznámením nového produktu od firmy Coca-Cola sa do diskusie zapojili aj americkí spracovatelia kukurice. Tí poukázali na fakt, že Trumpove vyjadrenie spôsobilo približne 6-percentný pokles akcií spoločnosti Archer-Daniels-Midland Company – jedného z najväčších výrobcov kukuričného sirupu.
Trump nie je vo vzťahu ku kritike žiadnym nováčikom. Práve prezident a výkonný riaditeľ Asociácie spracovateľov kukurice John Bode vo svojom stanovisku vyznačil, že Trumpov nápad nedáva zmysel.
„Prezident Trump podporuje americkú výrobu, amerických farmárov a znižovanie obchodného deficitu. Nahradenie glukózovo-fruktózového sirupu trstinovým cukrom by stálo tisíce pracovných miest v potravinárskom priemysle, znížilo príjmy farmárov a zvýšilo dovoz cudzieho cukru – a to všetko bez akéhokoľvek nutričného prínosu,“ objasnil Bode.