Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 13.10.2024
sk
Koloman
cz
Renáta
, Renata

Čokoláda ti nevyčaruje akné a po mrkve nebudeš lepšie vidieť. Mýty o potravinách, ktorým slepo veríme

Mýty o jedle, ktoré servírujeme deťom, im niekedy zostanú v hlave po celý život.


Veril si, že žuvačka ti ostane v žalúdku? Aj toto je jedna z mnohých hlúpostí o jedle, ktorým sme v detstve verili. A niektorí tomu veria aj v dospelosti. Mýty o jedle v ranom veku spoľahlivo vychovali generácie detí s veľmi nepresnými predstavami o tom, čo majú na tanieri.

MÝTUS: Žuvačka zostane v žalúdku sedem rokov po prehltnutí

Žuvačky sa hlavne v lete lepia na všetko. Najčastejšie je to topánka, ktorá schytá lepkavý pozdrav od spoluobčana, ktorý z nej predtým vycucal všetok život. Je taká lepkavá, že sa na nej už desaťročia drží silný mýtus. A síce, že prehltnutá žuvačka zostáva v žalúdku sedem rokov.

Shutterstock

Na tom ale nie je ani zrnko pravdy. Namiesto toho, aby žuvačka zostala v tele človeka, pohybuje sa tráviacim traktom, rovnako ako čokoľvek iné, čo konzumujeme. Jediný rozdiel je v tom, že sa nerozloží a nestrávi. Naše telo ju zrejme nepovažuje za niečo, na čo sa oplatí mrhať energiu. Po celú cestu naším telom zostane takmer nezmenená.

Žuvačke trvá asi 40 hodín, kým sa dostane cez tráviaci trakt a opustí ľudské telo.

MÝTUS: Jedenie moriaka spôsobuje ospalosť

Tento mýtus je známy hlavne zo Spojených štátov amerických. Je tradíciou sa na Deň vďakyvzdania natlačiť moriakom a tekvicovým koláčom. Po výdatnom jedle začne každý člen rodiny driemať pred televízorom. Prečo? Podľa americkej ľudovej predstavy je to, samozrejme, chyba moriaka, a nie človeka, ktorý odhodil všetku striedmosť a pud sebazáchovy.

Svalovina moriaka obsahuje tryptofán. A ten si ľudské telo premieňa na serotonín. A nakoniec na melatonín navodzujúci spánok. Znie to logicky, ale…

Vedci túto myšlienku zhodili zo stola. Pretože tryptofán môže spôsobiť ospalosť iba vtedy, ak ho človek skonzumuje samotný. Moriak síce obsahuje tryptofán, ale aj mnoho ďalších aminokyselín, ktoré jeho účinky eliminujú.

Ak za to nemôže moriak, prečo mnohí Američania po jedle na Deň vďakyvzdania zaspávajú? Je to pravdepodobne preto, že zjedli veľké množstvo jedla bohatého na sacharidy. To môže a často aj vedie k energetickým kolapsom vo vnútri ľudského tela.

Ayam Cemani, sliepka, plemeno

Určite si prečítaj:

„Lamborghini slepačieho sveta.“ Čiernočierne plemeno Ayam Cemani patrí k najdrahším na svete

MÝTUS: Jedenie zeleru spaľuje kalórie

Udržať si zdravú váhu môže byť pre niekoho náročná práca. Podľa jedného mýtu stonkový zeler dokáže spáliť kalórie.

Je za tým, samozrejme, ľudová logika. Niektorí ľudia tvrdia, že zeler je „negatívny kalorický pokrm“, čo znamená, že jeho trávením spálite viac kalórií, ako z neho telo získa. Ak teda ľudské telo spotrebuje povedzme 10 kalórií na strávenie 5-kalorického občerstvenia, tak sa z toho stane jedlo s negatívnymi kalóriami.

Ako to už ale chodí, tak nič nie je také jednoduché. Odborníci tvrdia, že v skutočnosti neexistujú žiadne negatívne kalorické potraviny. A trávenie zeleru nespáli žiadne významné množstvo kalórií. Podľa odhadov vedcov žuvanie a trávenie zeleru spáli len pol kalórie.

MÝTUS: Káva brzdí rast detí

Ukazuje sa, že neexistujú absolútne žiadne vedecké dôkazy o tom, že káva akýmkoľvek spôsobom priamo ovplyvňuje výšku človeka.

Kde vznikol mýtus? Harvard Medical School sa domnieva, že to mohlo prameniť z iného presvedčenia. A síce, že pitie kávy môže spôsobiť osteoporózu. Hoci niektoré štúdie spájajú vysokú spotrebu kofeínu so stratou vápnika, iné naznačujú, že konzumácia kávy je, naopak, spojená so silnejšími kosťami.

Už si dnes mal rannú kávičku? Podľa vedcov ťa chráni pred týmto ochorením
Shutterstock

MÝTUS: Pred varením musíte kura umyť

Podľa niektorých odborníkov na varenie je jedným zo základných krokov pri príprave surového kurčaťa jeho opláchnutie pod kohútikom s vodou. Vraj sa tak odplavia nežiaduce baktérie a kura bude bezpečnejšie na konzumáciu.

Odborníci na bezpečnosť potravín ale nesúhlasia. Týmto krokom vraj v skutočnosti zvyšujeme riziko chorôb prenášaných potravinami. Kvapky vody obsahujúce baktérie môžu prskať po celej ploche umývadla a potenciálne tak kontaminovať všetko okolo.

Ohrozené sú najmä deti, starší dospelí a ľudia s oslabeným imunitným systémom. Umývanie alebo oplachovanie surového mäsa a hydiny môže zvýšiť riziko, že sa baktérie rozšíria vo vašej kuchyni. Ale pozor, lebo neumývať si ruky bezprostredne po manipulácii s týmito surovými potravinami je tiež rovnako nebezpečné.

MÝTUS: Jedenie čokolády spôsobuje akné

Strava vždy zohrávala úlohu v tom, ako vyzeráme. A akné nie je výnimkou. Je známe, že nevhodná strava spúšťa a zhoršuje ohniská akné. Niektorí ľudia dokonca obviňujú čokoládu z toho, že priamo akné spôsobuje. Ukazuje sa však, že neexistuje žiadny vedecký konsenzus o úlohe, ktorú čokoláda zohráva pri prepuknutí tohto kožného problému. Štúdie ukázali, že samotná čokoláda nezvyšuje riziko vzniku akné.

Shutterstock

Vedci poukazujú na to, že do prepuknutia akné vstupujú aj iné faktory. A to vrátane hormónov, hygieny a genetiky. Výživa však zohráva svoju úlohu. Vyhýbanie sa čokoláde rieši iba jeden kúsok veľmi veľkej skladačky.

Určite si prečítaj:

12 podivných priznaní od žien s nadváhou, ktoré nechcú schudnúť

MÝTUS: Jedenie mrkvy zlepšuje zrak

Rozmazaný zrak alebo zlé videnie? Daj si mrkvu! Aspoň tak to odporúča konvenčná múdrosť, s ktorou sa stretol asi každý človek na planéte.

Mrkva nedokáže magicky zostriť zrak. Aby sme boli spravodliví, spojenie medzi mrkvou a zrakom nie je úplne vymyslené. Koreňové plodiny obsahujú veľa vitamínu A, ktorý je prospešný pre celkové zdravie očí.

Okrem toho mrkva nie je jedinou potravinou s vysokým obsahom vitamínu A. Dobrými zdrojmi sú aj pečeň, sladké zemiaky, tekvica, kel, makrela, losos, špenát, mango a melón.


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.