Ceny bravčového mäsa zaznamenali v posledných dvoch týždňoch výrazný nárast, dosahujúci až 13 percent. Tento dramatický cenový skok je podľa spoločnosti Tauris spôsobený dvoma hlavnými faktormi – výskytom slintačky a krívačky (SLAK) na slovenskom území a prebiehajúcou obchodnou vojnou medzi Spojenými štátmi a Čínou. Spoločnosť zároveň informovala, že očakáva ďalšie zvyšovanie cien v najbližšom období.
V reakcii na výskyt SLAK na Slovensku zaviedla spoločnosť Tauris rozsiahle preventívne opatrenia vo svojich výrobných závodoch. Tieto opatrenia zahŕňajú prísnu reguláciu vstupu osôb a vozidiel do prevádzok, ako aj dôsledné dodržiavanie hygienických a sanitačných predpisov. Napriek súčasnej situácii výrobca ubezpečuje, že neeviduje žiadny pokles výroby ani tržieb, disponuje dostatočnými zásobami surovín a pokračuje v stabilnej výrobe bez obmedzení.
Zmena stratégie nákupu a globálne vplyvy
Generálny riaditeľ spoločnosti Richard Duda pre TASR uviedol: „Aktuálne nenakupujeme slovenské mäso, prikupujeme pre bezpečnosť predovšetkým mäso z Česka. Cielene sa zameriavame na dodávateľov a pôvod dodávaných surovín s jasnými identifikačnými údajmi v sprievodných dokladoch, denne monitorujeme informácie o situácii v súvislosti s uvedeným ochorením, rovnako sledujeme úradné nariadenia v rámci Slovenska, ale i okolitých štátov, aby sme v prípade zhoršenia situácie včas prijali potrebné opatrenia.“

Okrem problémov spojených so SLAK slovenský trh s bravčovým mäsom čelí výrazným globálnym vplyvom. Obchodná vojna medzi USA a Čínou významne prispieva k rastu cien bravčového mäsa. Spoločnosť Tauris zdôrazňuje, že za posledné dva týždne nastal rekordný nárast ceny o viac ako 13 percent, čo predstavuje zvýšenie ceny reálnych nákupov bravčových polovíc či anatomických dielov takmer o 0,40 eura.
Richard Duda vysvetľuje: „Za týmto masívnym nárastom ceny je okrem ochorenia slintačka a krívačka aj nízka ponuka ošípaných a taktiež prudko sa zvyšujúci dopyt po komodite, ktorý je okrem iného výsledkom zostrujúcej sa obchodnej vojny medzi USA a Čínou, čo komplikuje dovozy americkej bravčoviny do Číny a tým spôsobuje masívny export bravčového mäsa z Európy.“ Riaditeľ ďalej dodáva, že rast cien bravčoviny prebieha simultánne v celej Európe a v najbližšom týždni očakávajú ďalšie zvýšenie cien aj na slovenskom trhu.