Deti nemajú rady kapustu už pred narodením. Keď ju zacítia, zhnusene skrivia tvár

Nový vedecký výskum potvrdil, že deti rozoznávajú chute už pred narodením.


Malým deťom zelenina zvyčajne nechutí. Iste si aj ty spomenieš, že si ako decko ohŕňal nos nad kapustou či brokolicou. No, a zdá sa, že práve kapusta je deťom protivná ešte predtým, než sa vôbec narodia.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ako totiž píše portál The Guardian, vedci zistili, že plody vystavené tejto kelovej kapuste v maternici skrivia tvár do plačlivého výrazu.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Shutterstock

Kapusta im príliš nevonia

Tento výskum bol vôbec prvý, ktorý sa zameral na reakcie nenarodených detí na rôzne chute. Už predchádzajúce štúdie však naznačovali, že potravinové preferencie vznikajú už pred narodením a môže na ne mať vplyv stravovanie matky.

Autori výskumu uviedli, že chute potravín, ktoré si dopraje matka, sú prítomné v plodovej vode. Chuťové poháriky dokážu rozpoznať chemikálie súvisiace s chuťou od 14. týždňa tehotenstva a molekuly pachu od 24. týždňa tehotenstva. Vedci skúmali ultrazvukové skeny takmer 70 tehotných žien vo veku 18 až 40 rokov rozdelených do dvoch skupín.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Profimedia
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Odporúčame prečítať:

Zoznámil som ju s kamošom, aby mi dala pokoj… Príbehy ľudí, ktorí nechtiac niekomu zničili život

Jedna skupina žien si pred ultrazvukom vzala kapsulu s práškovou kapustou a druhá mala užiť kapsulu s práškovou mrkvou. Zároveň experti skúmali aj snímky 30 žien, ktoré žiadne kapsuly nedostali. Výsledky boli zaujímavé: až dvakrát častejšie mali plačlivý výraz tie plody, ktorých matky konzumovali kapustu. Naopak, keď plody zacítili mrkvu, tak sa im na tvárach častejšie rozhostil úsmev.

Beyza Üstün, ktorá sa na štúdii podieľala, hovorí, že jej tím sa teraz zameria na preskúmanie reakcií bábätiek po narodení na rôzne príchute. „Dúfajme, že uvidíme menej negatívnych prejavov, ak boli kapuste vystavené prenatálne,“ uviedla. Výskum by mohol poslúžiť ako pomôcka na vytvorenie lepšieho jedálnička tehotných žien. „Z iných výskumov vieme, že ak má matka pestrú stravu, ako je zelenina či ovocie, deti sú oveľa menej vyberavé,“ dodala Nadja Reissland, jedna z autoriek štúdie.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Profimedia

Tagy:
REKLAMA
Dušan Šutarík
Vyštudoval som Vysokú školu múzických umení v Bratislave a venujem sa prevažne filmovým a seriálovým témam. Informujem o novinkách v slovenských kinách aj na streamovacích platformách a prinášam zaujímavosti zo sveta filmov a seriálov.Občas píšem aj o aktualitách, technológiách alebo virálnych správach. Vo voľnom čase sa venujem písaniu poézie. Ak máte nápad na článok alebo tip, napíšte mi na dusan.sutarik@gmail.com
Najčítanejšie
Podobné