Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 5.11.2024
sk
Imrich
cz
Miriam

Deti nemajú rady kapustu už pred narodením. Keď ju zacítia, zhnusene skrivia tvár

Nový vedecký výskum potvrdil, že deti rozoznávajú chute už pred narodením.


Malým deťom zelenina zvyčajne nechutí. Iste si aj ty spomenieš, že si ako decko ohŕňal nos nad kapustou či brokolicou. No, a zdá sa, že práve kapusta je deťom protivná ešte predtým, než sa vôbec narodia.

Ako totiž píše portál The Guardian, vedci zistili, že plody vystavené tejto kelovej kapuste v maternici skrivia tvár do plačlivého výrazu.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Shutterstock

Kapusta im príliš nevonia

Tento výskum bol vôbec prvý, ktorý sa zameral na reakcie nenarodených detí na rôzne chute. Už predchádzajúce štúdie však naznačovali, že potravinové preferencie vznikajú už pred narodením a môže na ne mať vplyv stravovanie matky.

Autori výskumu uviedli, že chute potravín, ktoré si dopraje matka, sú prítomné v plodovej vode. Chuťové poháriky dokážu rozpoznať chemikálie súvisiace s chuťou od 14. týždňa tehotenstva a molekuly pachu od 24. týždňa tehotenstva. Vedci skúmali ultrazvukové skeny takmer 70 tehotných žien vo veku 18 až 40 rokov rozdelených do dvoch skupín.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Profimedia

Odporúčame prečítať:

Miluješ Halloween, ale nie si fanúšikom hororov? Prinášame ti 10 filmov s čarovnou atmosférou, po ktorých zaspíš

Jedna skupina žien si pred ultrazvukom vzala kapsulu s práškovou kapustou a druhá mala užiť kapsulu s práškovou mrkvou. Zároveň experti skúmali aj snímky 30 žien, ktoré žiadne kapsuly nedostali. Výsledky boli zaujímavé: až dvakrát častejšie mali plačlivý výraz tie plody, ktorých matky konzumovali kapustu. Naopak, keď plody zacítili mrkvu, tak sa im na tvárach častejšie rozhostil úsmev.

Beyza Üstün, ktorá sa na štúdii podieľala, hovorí, že jej tím sa teraz zameria na preskúmanie reakcií bábätiek po narodení na rôzne príchute. „Dúfajme, že uvidíme menej negatívnych prejavov, ak boli kapuste vystavené prenatálne,“ uviedla. Výskum by mohol poslúžiť ako pomôcka na vytvorenie lepšieho jedálnička tehotných žien. „Z iných výskumov vieme, že ak má matka pestrú stravu, ako je zelenina či ovocie, deti sú oveľa menej vyberavé,“ dodala Nadja Reissland, jedna z autoriek štúdie.

kapusta, jedlo, plod, maternica, tehotenstvo, chuť, veda, vedecká štúdia, vedecké zistenia, fakty a zaujímavosti, deti
Profimedia

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.