Milovníci orechov a obzvlášť mandlí si dnes prídu na svoje. Dnešný deň (16. február) je známy ako Deň mandlí. Tie dnes môžeme v supermarketoch vidieť v rôznych podobách – mandľový krém, maslo či mlieko. Aké majú pozitívne dopady na naše telo a čo všetko si z nich môžeš pripraviť?
Na slovíčko do histórie
Historici sa domnievajú, že mandle boli jednou z prvých pestovaných potravín ľudstva. O mieste pôvodu sa diskutuje, no predpokladá sa, že sa prvýkrát pestovali v Číne a strednej Ázii.
Mandle symbolizujú aj iné veci, ako len prospešnú potravinu. Biblia rozpráva príbeh o mandliach, čo z nich robí náboženský symbol. Prví Rimania darovali mandle rodine a priateľom ako kúzlo na plodnosť. Tieto dary sa zvyčajne dávali na svadbách. Dnes sa na amerických svadbách hosťom často dávajú cukrové mandle ako znak šťastia a bohatstva.
Zdravotné prínosy mandlí
Sú bohaté na živiny
Jedna porcia mandlí predstavuje asi štvrtinu šálky alebo približne 23 orechov. Poskytuje štedré množstvo pre srdce zdravých tukov, 20 % denného minima horčíka, vitamíny skupiny B a tiež menšie množstvá vápnika, železa a draslíka. Horčík hrá úlohu vo funkcii nervov a svalov, udržuje stabilný srdcový tep a pomáha kostiam zostať silnými. Podporuje tiež zdravý imunitný systém.
Porcia mandlí tvorí asi polovicu denného príjmu vitamínu E, ktorý podporuje imunitu a chráni pred zápalmi.
Pomáhajú k zdravým črevám a srdcu, zažiari s nimi aj tvoja pokožka
Mandle pôsobia ako prebiotiká, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné baktérie v čreve spojené s imunitou, zápalmi a duševným zdravím. Mandle tiež pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšujú funkciu ciev. Okrem toho sú dobré pre pokožku, znižujú cholesterol a udržiavajú ťa dlhšie v sýtosti, vďaka čomu budeš rýchlejšie chudnúť.
Zaujímavosti, o ktorých si možno nevedel
Mandle sú podobné broskyniam
Mandle pochádzajú z čeľade sliviek – rovnako ako broskyne, čerešne a marhule. Ešte si sa nikdy nezamyslel nad tým, že mandľa pripomína kôstku broskyne?
Vydržia až dva roky
Celé neblanšírované mandle vydržia v chladničke až dva roky. Ich dlhá skladovateľnosť je čiastočne spôsobená vitamínom E, ktorý ich pomáha udržiavať čerstvé.
Majú najvyšší obsah bielkovín zo všetkých orechov
Na 100 gramov mandlí pripadá až 21 gramov bielkovín. To z mandlí robí najviac bielkovinový orechový snack. Pochutia si na nich aj vegáni. Pozor však na vysokú kalorickú hodnotu.
Mandle ako nakopávač
Vďaka prítomnosti medi, mangánu a riboflavínu môžeme mandle považovať ako prírodný nakopávač energie. Vždy, keď pocítiš pokles energie, daj si hrsť mandlí.
Z mandlí si môžeš pripraviť zdravú náhradu strúhanky
Stačí, ak kúpiš mleté mandle, alebo si ich pomelieš doma a ďalej pokračuješ klasickým trojobalom. Jedlu to dodá skvelú chuť a ešte aj výživové hodnoty.