Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 2.11.2024
sk
cz
Památka zesnulých

Dnes je Deň palaciniek: Priprav si ich na množstvo (ne)tradičných spôsobov

Vedel si, že Deň palaciniek sa už oddávna spája s Popolcovou stredou?


Neexistuje človek, ktorý by nemal rád palacinky. Sú jedným z najobľúbenejších dezertov nielen na Slovensku, ale aj po celom svete. Ich príprava je pomerne jednoduchá a vyžaduje iba niekoľko základných surovín. Dnes ich už vieme nájsť v rôznych podobách – na sladko či na slano. Je to jednoducho jedlo, s ktorým sa nedá nič pokaziť.

Na slovíčko do histórie

Palacinky sa podobajú na zemiakové placky, ktoré sa vyrábali už v starovekom Grécku a Ríme. Tieto placky sa podávali ako súčasť slávnostných hostín a osláv. V stredoveku sa v Európe stali populárnymi ,,tenké“ placky (dnešné palacinky), ktoré sa vyrábali z pšeničnej múky, vajec a mlieka. Boli toho času nazývané „palachinta“, a boli populárne v Maďarsku a na Slovensku.

Deň palaciniek má korene v spojení s Popolcovou stredou, ktorá sa oslavuje ako prvý deň pôstu. Pretože pôst má byť obdobím zdržanlivosti, už v roku 600 n. l. pápež Gregor vyhlásil, že kresťania by sa mali počas celého pôstneho obdobia počnúc Popolcovou stredou zdržať jedenia mäsa alebo iných živočíšnych produktov.

deň palaciniek, ako si pripraviť palacinky na rôzne spôsoby
Shutterstock

Sviatok palaciniek sa v podstate vyvinul z praktickej potreby spotrebovať všetky zvyšné vajcia, maslo, mlieko alebo iné živočíšne produkty, ktoré mali ľudia doma pred začiatkom pôstu. A tak rodiny začali premýšľať, čo by mohli rýchlo a jednoducho pripraviť, aby tieto suroviny spotrebovali.

Zaujímavosti, o ktorých si možno nevedel

  • Najväčšia upečená palacinka vážila 3 tony a mala približne 15 metrov.
  • Rekord v pretáčaní palaciniek je 349 za dve minúty.
  • Najdrahšia palacinka na svete sa vyrába z 24-karátového zlata a strukov madagaskarskej vanilky a predáva sa v Anglicku za 200 dolárov.
  • V Keni sú palacinky alternatívou chleba pri raňajkách.
  • Indonézske palacinky sa vyrábajú z kokosového mlieka a ryžovej múky.
  • Japonské palacinky sa vyrábajú z vajec, múky a kapusty.
  • Francúzi si niečo želajú predtým, ako prevrátia palacinku. Jednou rukou prevracajú palacinku a v druhej držia mincu.
  • Rekord za najviac podaných palaciniek za osem hodín je podľa Guinnessovej knihy rekordov 34 818.

Priprav si (ne)tradičné palacinky

Minipalacinky

Špenátové palacinky

Slané palacinky

Slané palacinky inak

Palacinková roláda

Palacinky à la horúca čokoláda

Palacinkové lasagne

Palacinkové rezance


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.