Poslanec parlamentu Patrick Linhart podal trestné oznámenie na spoločnosť, ktorá mala do obchodov a škôl dodávať kuracie mäso so salmonelou, pričom falšovala nielen pôvod, ale aj výsledky laboratórnych testov.
„Firma údajne v utorok 29. augusta zbalila zariadenia a opustila priestory, v ktorých vykonávala svoju ‚činnosť‘ niekoľko rokov,“ povedal poslanec pre portál Startitup. Spoločnosť je podľa Linhart známa podvodmi ako falšovanie pôvodu kuracieho mäsa pre jedného z najväčších obchodných reťazcov na Slovensku.
„Tentokrát má na rováši podľa jej bývalých zamestnancov omnoho viac. Napríklad údajnú nelegálnu výrobu bez vedúceho a zamestnancov, falšovanie výsledkov testov pozitívnych na salmonelu dodávaných priamo do školských jedální, neoprávnené rozmrazovanie mäsa a výrobu ďalších výrobkov z neho,“ zdôraznil.
Firma dokonca podľa poslanca fungovala s odúshlasením Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice okolie, a to dokonca ilegálne a bez zodpovednej vedúcej výroby.
Salmonela môže byť v mäse, mlieku či vajíčkach
Ľudia by si najmä v letných mesiacoch mali dávať pozor na dôkladné tepelné spracovanie daných výrobkov. Vajíčkam na mäkko sa radšej vyhni. Na zničenie salmonely v mäse, vajíčkach alebo mlieku stačí desaťminútové varenie pri 70 stupňoch Celzia.