Európou sa šíri nepríjemné žalúdočné ochorenie, kvôli ktorému zbystrili pozornosť médiá, ale najmä odborníci. Ide o salmonelózu s názvom Salmonella Umbilo. Rozšírená je najmä v Nemecku, ale aj v Rakúsku, Dánsku či v iných krajinách.
Ako uvádza portál bild.de, dôvodom nákazy je kontaminovaná rukola z Talianska. Salmonela je bakteriálne ochorenie, ktoré patrí medzi najčastejšie príčiny potravinových otráv na svete a nemusí ju spôsobovať len surové mäso alebo vajíčka.
Len v septembri zaznamenal vedecký inštitút Roberta Kocha až 97 prípadov nákazy v Nemecku. Prvé prípady však Nemecko hlásilo už koncom júla. Začiatkom augusta ich začalo pribúdať omnoho viac, dokonca 16 až 18 pacientov týždenne.
Z 97 nakazených je 55 žien a 43 mužov s priemerným vekom 39 rokov. Neevidujú sa žiadne úmrtia, avšak až 19 pacientov bolo hospitalizovaných. V Dánsku bolo zaznamenaných 20 prípadov a v Rakúsku ich bolo 17.
Okrem iného môže salmonela pochádzať z kontaminovanej vody alebo potraviny. Najčastejšie ide o surové mäso alebo morské plody, surové alebo nedostatočne uvarené vajíčka, nepasterizované mliečne výrobky či zelenina, ktorá mohla byť polievaná kontaminovanou vodou, do ktorej prenikli baktérie.
Spôsobiť ju môže aj nedostatočná príprava jedla a môže sa nachádzať dokonca aj v kuchynskom náradí. Ničí ju teplota od 70 stupňov Celzia, preto môže prežiť v chladničke aj mrazničke, píše vasalekaren.sk. Príznakmi salmonely sú vodnatá stolica, vracanie, nevoľnosť, dehydratácia, únava a bolesť hlavy. Dotknutí tiež môžu mať horúčku a symptómy môžu pretrvávať až 7 dní. Inkubačná doba ochorenia je 6 až 48 hodín.