Fajnšmeker: Ako sa vyznať vo výbere vína a nebyť pritom za hlupáka

Someliér Tomáš Šajgal ti poradí, ako si vychutnať víno, aj keď sa v ňom nevyznáš.

Častokrát sa pri výbere mnohých produktov riadime zaužívanými zvykmi, mýtmi alebo sa necháme oklamať pútavým obalom. Určite to poznáte. Prídete do obchodu a pri výbere piva, kávy alebo takého vína stavíte buď na cenu či etiketu. Stačí však pritom poznať pár faktov a tvoje nakupovanie už môže byť oveľa efektívnejšie. V rámci nášho nového konceptu FAJNŠMEKER vás spoločne s odborníkmi na danú oblasť oboznámime s faktami, tipmi a radami, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, s ktorými budete môcť machrovať pred kamošmi a uznáte, že aj „za málo peňazí, môžeš mať veľa muziky.“ V prvej epizóde sme si posvietili na vína a základné rady, ktoré ti pomôžu s ich výberom.

S pomocou someliéra Tomáša Šajgala ťa presvedčíme o tom, že aj medzi lacnejšími vínami sa dá nájsť to naj. Stačí si len vedieť vyberať. Po dočítaní tohto článku už nebudeš musieť stavať len na peknú etiketu.

Archív Emefka

Ideálnym krokom pri nákupe vína je práve vykročenie do vinotéky. Vína sú tam lepšie skladované, zväčša aj s výhodnejšou cenou, a hlavne, máš po ruke someliéra, ktorý ti vie poradiť s ich výberom. Netreba sa báť povedať, čo máš rád a aký máš stanovený rozpočet na nákup vína.

Stojíš pri regáli s vínom, čo bude prvý krok?

Ideálne je siahnuť po slovenských vínach – legislatíva a ostatné orgány určili vinárom prísne podmienky, ktoré musia dodržiavať. Pri slovenskom výrobcovi máš väčšiu istotu, že víno bude kvalitné a pri spracovaní boli dodržané všetky štandardy.

Pri zahraničných vínach treba brať do úvahy, že sa musia prevážať a tým aj komplikovanejšie skladovať. Rôzne sklady aj kamióny vínu do určitej miery neprospievajú, pričom slovenské vína k vám domov nemajú takú dlhú cestu. Samotná kvalita zahraničného vína je často veľmi diskutabilná, aj napriek tomu, že sa ťa takéto víno snaží zlákať na pekný obal a niekedy aj nízku cenu.

Je lepšie priplatiť si radšej o pár eur navyše, no stále si vybrať zo slovenských vín. Príkladom slovenského výrobcu so širokým výberom produktov je napr. Matyšák.

Archív Emefka

Pozri sa na etiketu

Nie však na to, či je na nej obrázok, ktorý ti je sympatický. Sú na nej dôležité informácie, ktoré ti mnoho prezradia. Aby to nebola pre teba španielska dedina, vysvetlíme ti, na čo by si sa mal zamerať.

Ak uvidíš, že víno pochádza z Talianska, nemusí to byť hneď znak toho, že bude lepšie ako nejaké slovenské. Každá odroda má pôdu a región, kde sa jej darí viac, či menej. Preto treba myslieť aj na to, že každá krajina má viac regiónov a odrôd, ktoré si môžeš zamilovať.

Nie každý vinár vlastní vinohrad

Sú vinári, ktorí vyrábajú veľmi dobré vína, no nemajú vlastné vinohrady. Hrozno sa k nim dodáva od stabilných dodávateľov. Je dôležité, aby hrozno pochádzalo z konkrétnej oblasti a víno bolo s chráneným označením pôvodu. 

Archív Emefka

Ocenenia na etiketách

Mnohokrát si už určite videl na fľaškách s vínom rôzne ocenenia, ktoré v tebe nadobudli pocit, že dané víno bude kvalitné. Relevantné sú však len niektoré z nich, a preto je dobré si ich pred kúpou preveriť. Ocenenia môžu pochádzať aj z veľmi malých, regionálnych súťaží, ktoré nie sú až také relevantné. Nenechaj sa preto oklamať tým, že sa ti bude fľaša blyštať vďaka metalickým nálepkám.

Je cena smerodajná?

Mnohí ľudia si myslia, že čím je víno drahšie, tým je lepšie. To však nemusí byť zásadne pravda. Veľmi dobré víno môžeme dostať už v rozmedzí 5-10 eur. Podľa odporúčaní someliéra, by si nemal ísť pod cenu 5 eur, ak si chceš víno vychutnať a tvoje nároky sú vyššie. Aj medzi lacnejšími vínami sa však nájdu kvalitné a dobré vína, no treba hľadať dôvody, prečo je víno lacnejšie.

Archív Emefka

Vek neznamená všetko

Nemusí to zásadne znamenať, že čím je ročník vína starší, tým je lepšie. Na to, aby si si vedel vybrať víno podľa veku, by si mal víno lepšie poznať. Sú aj biele, aj červené vína, u ktorých kvalita vína stúpa. „Ak však nakupuješ víno v obchode, nešiel by som do vína staršieho ako päť-šesť rokov. Ideálne je siahnuť po mladšom víne, ružové by si si mal vyberať najmladšie, potom biele a následne červené.‘‘  

Čo ti napovie uzáver

Korkový uzáver by mal byť pri každom víne, ktoré je určené na zretie. Výrobcovia však umiestňujú korkový uzáver aj na vína, ktoré sú kvalitnejšie. Neznamená to však, že vína, ktoré majú skrutkovací uzáver, nie sú kvalitné. Mnohí si myslia, že takéto vína sú menej kvalitné a panuje okolo toho akýsi stereotyp. Tieto vína sú zväčša určené na rýchlu spotrebu.

Vína s korkovým uzáverom by sa mali skladovať ležmo, aby bol korok neustále namočený vo víne. To však uvidíš len v máloktorom obchode. „Sú však aj také, ktoré si dávajú záležať na uskladnení vína. Je v prítmí, na drevenej, namiesto plechovej poličke…‘‘

Archív Emefka

Teplota

Treba myslieť na to, že po ceste domov z obchodu s vínom hrkáš, je v teple, a tým ho „stresuješ“. „Keď si chceš víno poriadne užiť, odporúčam dať víno do chladničky aspoň na 15 minút, pokojne aj červené na 5-10 minút. Tým ho nepodchladíš, lebo sa schladí len sklo.‘‘ 

Biele víno môžeš mať pokojne uskladnené v chladničke, červené ideálne v komore, biele víno si totiž vyžaduje nižšiu teplotu ako červené. Someliér ti povie, že neexistuje návod na to, ako piť víno, iba odporúčania. Každý má piť víno tak, ako chutí jemu.

Aj výber pohára je dôležitý

Pri rôznych druhoch vína sa rozlišujú aj poháre na víno. Nemusíš však mať na rôzne druhy vína niekoľko druhov pohárov. „Ak si chceš doma víno vychutnať, mal by si mať aspoň poháre na biele a červené víno.‘‘ Na biele víno býva pohár hore uzavretejší, na červené je širší pri dne a má zároveň kratšiu stopku.

Najlepšie si víno vychutnáš, keď si ho naleješ po pomyselný zlom pohára. Takže je lepšie si viackrát naliať, ako nalievať doplna. Dávajte si pozor aj na spôsob, akým vínový pohár držíte. Ak ho nebudete držať za stopku, ale za jeho obvod, budete si rukami víno ohrievať.

chuttersnap, Unsplash

Someliér Tomáš Šajgal

Nazýva sa tiež someliér nomád, takže, kto ho potrebuje, pre toho pracuje. K someliérstvu sa dostal po vyštudovaní Hotelovej akadémie v Banskej Bystrici postupne, keď začal pracovať hneď po maturite v hoteli Apollo v Bratislave. Neskôr sa vypracoval na pozíciu hlavného someliéra v reštaurácii UFO, a prešiel do reštaurácie Fou Zoo, kde pôsobil ako F&B manager a hlavný someliér.

Popri práci vyštudoval Wineacademy Österreich. Získal ocenenie Majster Slovenska v sabrage, ocenenie za stavbu vínnej karty, od svetového magazínu Wine Spectator. Ako prvý v Európe vyrábal šumivé saké v Nórskom sakévare Nogne – Ø a dával someliérske a čašnícke školenie na Jamajke v najluxusnejšej sieti privátnych hotelov Gee Jam Colection.

Momentálne spolupracuje na projekte „Back To The Roots“, čo je pop-up zoskupenie troch slovenských šéfkuchárov a jeho ako someliéra v írskom Dubline. Ich prvý event bol v reštaurácii s Michelinskou hviezdou. Okrem všetkých týchto aktivít je Tomáš aj vodný someliér.

Tento obsah vznikol v spolupráci s Víno Matyšák, s.r.o.

Reagujte!
Grr Grr
2
Grr
Fuuj Fuuj
1
Fuuj
Fňuk Fňuk
1
Fňuk
Jeej Jeej
1
Jeej
Uups Uups
0
Uups
Haha Haha
0
Haha
Woow Woow
10
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
17 obrázkov, ktoré ti ukážu, aké rozdielne sú myšlienkové pochody mužov a žien

Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME