Grilovačky sa zmenia na luxus. Ceny tejto suroviny raketovo vystrelia nahor

Zdražovanie zasiahne slovenské domácnosti už v tomto mesiaci.


Zdražovanie prichádza v najmenej vhodnej chvíli – na začiatku grilovacej sezóny. Ceny bravčového mäsa a výrobkov z neho môžu stúpnuť až o 10 percent, varujú odborníci. Pre slovenské domácnosti to znamená citeľný zásah do rozpočtu.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ako informuje portál Newsbyte, podľa odborníkov dôjde k zdražovaniu už v priebehu júna 2025. Zdražovanie zasiahne široké spektrum produktov od čerstvého mäsa až po obľúbené výrobky ako šunky, salámy či párky.

Európske burzy hýbu slovenskými cenami

Za nárastom cien stojí predovšetkým situácia na európskom trhu s bravčovým mäsom. Kľúčovým faktorom je vývoj na nemeckej burze, ktorá udáva trend pre celý európsky trh vrátane Slovenska. Ako uviedla Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM): „Európsky obchod s bravčovým mäsom sa realizuje na nemeckej burze, kde sa týždenne stanovuje nová vyvolávacia cena.“

Táto cena jatočne upraveného bravčového mäsa za posledné obdobie zaznamenala dramatický skok. Z pôvodných 1,72 eura za kilogram v marci vystúpila až na súčasných 2,10 eura, čo predstavuje nárast o viac ako 22 percent. Slovenskí spracovatelia mäsa sú nútení tieto zvýšené náklady premietnuť do svojich odbytových cien.

„Očakávame, že navýšenie ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov sa prejaví už začiatkom júna, a to približne na úrovni 8 až 10 %,“ informovala Forrai.

Shutterstock
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Letné grilovačky vyjdú drahšie

Zdražovanie prichádza v nevhodnom čase – práve na začiatku letnej sezóny, keď mnohí Slováci plánujú grilovačky a rodinné stretnutia. Drahšie budú nielen čerstvé mäsové výseky ako krkovička či karé, ale aj spracované produkty – klobásy, párky, slanina a ďalšie obľúbené grilovacie pochúťky.

Znepokojujúce je, že súčasný nárast cien nemusí byť konečný. Odborníci z mäsospracujúceho priemyslu naznačujú, že v závislosti od ďalšieho vývoja na európskych trhoch môžu ceny v budúcnosti ešte rásť.

Toto zdražovanie nie je ojedinelým javom. Paralelne s rastom cien bravčového mäsa prichádzajú podobné správy aj zo sektora mliečnych výrobkov, kde kombinácia zvýšených vstupných nákladov a ďalších faktorov tlačí ceny nahor.

Mohlo by ťa zaujímať:

Skupina Slovákov si od 1. júla poriadne prilepší. Zisti, či sa to týka aj teba


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné